Latgalē izstādē «Lobs ar lobu sasatyka» apskatāmas lelles tautastērpos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Lobs ar lobu sasatyka" ir izstāde, kur satikušās vairāki desmiti lielas un mazas tautumeitas no Latgales malu malām. Mazās tautumeitas jeb savulaik populārās rūpnīcas "Straume" ražotās sērijveida lelles ietērptas dažādos krāsainos, svītrainos un rūtainos brunčos un vainagos. Izstādi papildina karte, kurā redzams, no kurienes ir katrs tērps. Mazos un lielos tautastērpus darinājusi biedrības "Latgales etnogrāfiskās vēstniecības" vadītāja Iveta Seimanova. Tikko viņas darinājumi Latgales kongresam par godu izstādīti arī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors", bet nu jau pamazām pošas ceļam uz  citām pilsētām Latgalē, Latvijā un arī ārpus mūsu valsts robežām.

Latgalē izstādē «Lobs ar lobu sasatyka» apskatāmas lelles tautastērpos
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Madaļa, Latgales Annas un Baibas – kopā vairāk nekā 35 dažādu Latgales vietu tautastērpos ieģērbtas lelles ir biedrības "Latgales etnogrāfiskā vēstniecība" vadītājas Ivetas Seimanovas lolojums.

Savulaik rūpnīcas "Straume" izgatavotās sērijveida lelles Baiba biedrībai pēdējos gados dāvinātas no malu malām, ietērptas Ivetas Seimanovas darinātos mazos lellēm pielāgotos tautastērpos, nu sapulcējušas izstādē "Lobs ar lobu sasatyka".

Ja oriģinālā izmēra tautu tērpi izstādē sastājušies maliņā, tad sapostās lelles saliktas vecos koferos kopā ar dažādiem sadzīves priekšmetiem.

Divas no lellēm Seimanova izcēla īpaši – Madaļu un Jezupu. Tās tapuša speciāli Rēzeknē tikko kā aizritējušajam Latgales kongresam un iedvesma tai nākusi no Latgales Atmodas kustības darbinieka, rakstnieka Nikodema Rancāna grāmatas "Ceļōjums pa Latgolu".

Ar vēsturisko tautas tērpu atdarināšanu viņa aizrāvusies jau pirms krietna laika, bet pirms aptuveni trim gadiem viņa tautas tērpos sākusi ietērpt arī lelles. Kopumā pa šo laiku jau ir tapušas vairāk kā 40 mazās tautumeitas pēc etnogrāfiskajiem materiāliem atdarinātos vēsturiskos tautas tērpus. Pie katras mazās tautumeitas brunčiem norādīta arī apdzīvotā vieta, no kurienes tērps nāk.

Lelles izstādē «Lobs ar lobu sasatyka»
Lelles izstādē «Lobs ar lobu sasatyka»

Viens no greznākajiem koferiem, pēc viņas domām, esot ar Abrenes tautumeitu baltajā tērpā, kurš vēsturiski noteikti daudziem asociējas tieši ar Latgali.

Latvijas Nacionāla kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena Latgales etnogrāfiskās vēstniecības centra sarūpēto izstādi tver kā stāstu par Latgali ar visām tās daudzveidīgajām šķautnēm.

Runājot par nākotni, Seimanovai ir iecere ietērpt vismaz piecas lelles dažādos tautastērpos no katra Latvijas kultūrvēsturiskā novada. "Kas pārstāv novada spilgtākās iezīmes, gan no Sēļiem, gan no Kurzemniekiem, lai pieliktu pie šim te Latgalietēm. Bet latgaliešu, protams, kā jau jūs redzat ir vairākums," viņa sacīja.

Ja šonedēļ Latgales kongresa laikā izstāde "Lobs ar lobu sasatyka" bija apskatāma Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors", bet jau no 4. maija tā būs apskatāma Preiļu novada kultūras centrā, tālāk mazās tautumeitas dosies uz Daugavpils tradīciju māju un Kārsavu, bet vēlāk ceļos arī kaimiņvalstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti