Dienas ziņas

Izveidota piemiņa vieta operdziedātājam Jānim Vītiņam

Dienas ziņas

Jāņuzāļu saulgriežu enerģija

Laidzē īpaša teātra grupa

Laidzē Līgo svētkos īpaša izrāde - spēlē vietējie politiķi, vietējie uzņēmēji un entuziasti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kad pirms 16 gadiem Talsu novada Laidzes pagasta kultūras ļaudis negribēja pavadīt vasaras saulgriežus, uzstājoties publikai, toreizējais pagasta priekšsēdētājs izdomāja savdabīgu vienošanos: ja Līgo svētkos uz skatuves teātri spēlēs deputāti, citos pasākumos amatierkolektīvi atteikt nevarēs. Varas mainījušās, bet solījums darbojas joprojām, un šogad Laidzei līgošana sākās ar “Limuzīnu Jāņu nakts krāsā”.

Viss, beidzam, šis gads ir pēdējais – tā ik reizi, nospēlējot izrādi, saka teātra grupa “Līgo”. Ir grūti, tiek atņemts laiks ģimenēm, pašiem jāuzstāda un jānovāc visas dekorācijas, jāiestudē teksti un kustības. Bet, kā tuvojas pavasaris, tā “Līgo” aktieri atkal viens otru sāk meklēt.

“Citreiz papurkšķ “varbūt šoreiz nē”, tomēr atkal sanāk. Un tad, kad ir nospēlēts viss, tad visiem tāds gandarījums. Viss negatīvais aizmirstās, jo cilvēki forši ir,” saka teātra grupas dalībniece Anita Mackeviča.

“Un ar to mēs esam īpaši – mēs nekad neesam spēlējuši uz tā saucamajiem dēļiem uz skatuves. Mēs esam spēlējuši tikai zaļā pļavā un vienu reizi gadā – pa Jāņiem,” stāsta teātra grupas dalībnieks Jānis Grahoļskis.

Pirms 16 gadiem bija paredzēts, ka teātri spēlēs deputāti, bet nu jau grupas kodolā ir arī vietējie uzņēmēji, skolotāji, iestāžu darbinieki un citi entuziasti. Neviens no viņiem ikdienā nepiedalās amatierteātros. Pamatkodols palicis nemainīgs. Daži grupu pametuši veselības vai pieklājīgā vecuma dēļ, bet kādreiz mazie fona aktieri izauguši lieli un tagad paši spēlē galvenās lomas.

“Vēl joprojām spēlējam, kaut es varbūt jau desmit gadus neesmu šeit, Laidzē, bet kā tas solījums ir dots – turamies,” saka kādreizējais Laidzes pagasta priekšsēdētājs Ģirts Kalnbirze.

Šo gadu laikā teātra grupa iestudējusi 15 latviešu lugas. Nu kārta pienākusi “Limuzīnam Jāņu nakts krāsā”. Šo izrādi aktieri gribēja jau sen, bet režisore Anita Deksne baidījusies: “Ļoti grūti ir spēlēt izrādi, kuru visi zina. Jo visi gaida konkrētus teikumus, konkrētas situācijas. Nu, pamēģini tikai kādu no tām izlaist.”

“Tad, kad es uzzināju, ka spēlēs “Limuzīnu Jāņu nakts krāsā”, es teicu: “Es gribu būt Ēriks!”. Bet es otrreiz droši vien vairs neteiktu tos vārdus. Tomēr kaut kādā septītajā prātā stāv Uldis Dumpis. Un nevar viņu dabūt ārā,” saka Grahoļskis.

Galvenais izrādes rekvizīts – limuzīns – ražots tieši tajā pašā gadā, kad uzņemta filma. Turklāt Jura Upmaļa ģimene to nopirka Cēsīs, un limuzīnu arī tūlīt aizveda uz turpat netālu esošo filmēšanas vietu. “Tāda dīvaina sajūta bija, jā. Skatoties telefonā filmu turpat blakus. Mašīna ir identiska. Tieši tāda paša, tā kā nu tāda interesanta sakritība,” saka seno automašīnu entuziasts Juris Upmalis.

Ar savām izrādēm teātra grupa “Līgo” brauc arī uz citiem pagastiem un novadiem. Bet kā nerakstīts likums ir tas, ka mājās, Laidzes pagastā, viņi vienmēr uzstājas tieši Līgo vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti