Kultūras ziņas

Vai valsts palīdzēs Liepājas teātrim?

Kultūras ziņas

Sākas forums "Baltic Sea Docs"

Ar izstādi ievada akciju "Satiec savu meistaru"

Labākie Rīgas tautas lietišķās mākslas studiju darbi skatāmi izstādē «Prasme»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 1. septembra Latvijas Nacionālās bibliotēkas M stāva galerijā apskatāmi 13 Rīgas tautas lietišķās mākslas studiju labākie darbi. Izstāde “Prasme” ir veltījums kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” 25. jubilejai, un vienlaikus tā ievada šī gada akciju “Satiec savu meistaru”. Ekspozīcijā skatāmas tekstilijas, mežģīnes, adījumi, rotas, kokgriezumi un pinumi – darbi, kas vislabāk atspoguļo katras studijas prasmes un vērtības.  

Kā rakstīts Nacionālajā enciklopēdijā, mūsdienās tautas lietišķo mākslu nosacīti var dalīt divās grupās – tradicionālajā tautas lietišķajā mākslā, kas balstās uz daudzu paaudžu laikā izveidotām un praktizētām priekšmetu darināšanas un rotāšanas tradīcijām, un mūsdienu tautas lietišķajā mākslā, ko vairāk ietekmējušas laikmetīgās modes tendences.

Izstādē “Prasme” Latvijas Nacionālās bibliotēkas M stāva galerijā var redzēt gan vienu, gan otru.

“Kamēr mums ir meistari, kuri šīs zināšanas var nodot, mēs vēlamies popularizēt šo tautas lietišķo mākslu un dalību studijās, kas Rīgas pašvaldībā ir bez maksas.

Ikviens var nākt un piedalīties nodarbībās – aust, izšūt, adīt, tamborēt. Vairāk parādīt, ka tas ir moderni, pieejami un mūsdienīgi,” stāsta kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” direktore Līga Miķelsone.

Izstādē tautas lietišķās mākslas vērtības eksponētas koncentrētā veidā, jo katras studijas meistari un dalībnieki izstādei izvēlējušies vien piecus darbus.

Kas ir tas, kas mūsdienu sabiedrībā joprojām vilina apgūt senas amata prasmes? Katram no meistariem ir sava atbilde.

Tautas lietišķās mākslas studijas “Gundega” vadītāja Baiba Osīte norāda: “Latvijā, latviešu sievietēm ir izsenis bijusi vēlme radīt ko savām rokām. Tā ir sava veida dvēseles izkopšana, skaistā radīšana.

Tā ir sava veida atpūta no ikdienas rūpēm, darbiem, no dažādām profesijām, kur ir stress, tad ir šī vēlme radīt savām rokām.”

Savukārt tautas lietišķās mākslas studijas “Kalvis” vadītāja Valda Kesnere uzsver: “Tā ir mana misija tieši parādīt mūsdienās, ka senlatviešu rotas var lietot ikdienas tērpos. Protams, pie vienkrāsainiem tērpiem. Tā ir arī misija saglabāt šo senču kultūru, arī pasaules uzskatu, jo katrā rotā ir daudz iekodētu simbolu.”

Tikmēr tautas lietišķās mākslas studijas “Rota” vadītāja Aija Krūmiņa spriež: “Tā ir meditācija!

Tā ir iedziļināšanās senču mākslā.

Izjust materiālu, jo man studijā ir ļoti daudzas grāmatvedes un viņas dienu dzīvo ar papīriem, un tad vakarā sajust to vilnas kamoliņu – kaut ko apaļu - un to dabīgo materiālu: tas ir tas, kas pievelk.”

Kaut gan izstāde “Prasmes” apmeklētājiem jau ir atvērta, tās atklāšana paredzēta piektdien, 4. septembrī. Tad arī Nacionālās bibliotēkas ātrijā ikvienam interesentam būs iespēja piedalīties akcijas “Satiec savu meistaru” nodarbībās, meistarklasēs un vērot meistaru paraugdemontrējumus, kuru laikā ikviens varēs iemēģināt roku kāda lietišķās mākslas priekšmeta darināšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti