Kultūras ziņas

Dzērbenē 3. klases skolēns nodibina lasītāju klubiņu

Kultūras ziņas

Notikumi Ukrainā sašķeļ Maskavas teātra sabiedrību

Labākie Latvijas amatierteātri rīt un parīt Dailes teātrī

Labākie Latvijas amatierteātri pulcēsies Dailes teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nedēļas nogalē, 12. un 13. aprīlī Dailes teātrī notiks amatierteātru skate „Gada izrāde 2013”.

Aizvadītās sezonas izrādes Latvijas amatierteātros vērtēja teātra zinātniece, mākslas zinātņu doktore Līga Ulberte, režisors Arnis Ozols un aktieris, dramaturgs un režisors Ēriks Vilsons. Starp 12 Latvijas amatierteātriem ir arī Rēzeknes Tautas teātris.

Rēzeknes Tautas teātris „Gada izrādē” šogad rādīs Ulriha Hūba „Astoņos pie šķirsta”- Bībeles stāstu par Pasaules plūdiem, kas parādīts negaidītā aspektā. Galvenie personāži ir trīs pingvīni, kuri atrodas dilemmas priekšā, jo uz Noasa šķirsta ļauts kāpt tikai diviem.

Tāpat kā dzīvē, ir paradoksi, ka trīs pingvīni glābjas no plūdiem, kaut gan skaidri zināms, ka viņi nenoslīks un tā varbūt bieži vien ir arī ar cilvēku - ir vairāk šī baiļu sajūta, stress un viņš glābjas, nezinot to, ka glābties varbūt arī nevajag vajag vienkārši turpināt strādāt, priecāties par to, ka mēs esam uz šīs zemes,” par izrādi saka Rēzeknes tautas teātra režisore Māra Zaļaiskalns.

Pirmā pingvīna atveidotājs Oskars Lustiks norāda: „Jaunākajiem skatītājiem patiks kostīmi un varbūt šāda veida pingvīnu izturēšanās uz skatuves, vecākajai paaudzei varbūt kāda filozofiska doma aizķersies.”

Rēzeknes Tautas teātrim šogad aprit jau 55 gadi, režisore Māra Zaļaiskalns to vada jau kopš 1973. gada. Lai arī piedalīšanās Gada izrādē ikreiz ir īpašs iznāciens bijušo rēzekniešu priekšā, aktieri nemaz nav skaitījuši, cik reizes jau spēlējuši uz Dailes teātra skatuves.

Tagad arī mēs par to domājam, cik liela nozīme ir šai gada izrādei, kas ir tas skatītājs, vērtētājs, kas nāk Rīgā, varbūt vajag meklēt kādas jaunas izpausmes formas, jaunas attiecības, bet jebkurā gadījumā tā ir espēja paskatīties interesantākās izrādes, kas tiek atvestas uz Rīgu,” norāda Zaļaiskalns.

Baloža lomas atveidotāja, telpas un kostīmu māksliniece Ināra Apele uzsver: „Man šķiet, ka tautas teātri mēģina veidot izrādes, kas ir tehniski maksimāli vienkāršas, lai mēs ātri visu varam uzlikt.”

Rēzeknes tautas teātra un citu labāko Latvijas amatierteātru izrādes 12. un 13. aprīlī būs skatāmas Dailes teātrī bez maksas „Gada izrāde 2013” fināla norise apskatāma šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti