Kultūras ziņas

Latvijas Televīzijā top "Neiespējamā misija"

Kultūras ziņas

Sniega Kurmis devies pie lasītājiem

Iļģuciema meistari noslēdz gadu

Kultūras centra «Iļģuciems» amatnieki noslēdz gadu ar izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Meistara garais gads” – tā ir septiņu tautas lietišķās mākslas studiju un tautas glezniecības studijas dalībnieku izstāde, kas 10. decembrī vērusi durvis vienā no Rīgas aktīvākajiem kultūras centriem. Tas jau gadu desmitiem darbojas Iļģuciemā, un tur esošā Amatu nama dalībniekiem šādas kopizstādes jau kļuvušas par tradīciju, ar kuru tiek noslēgts radošās darbības gads.

Augot interesei par tradicionālo amatu prasmēm, Rīgas kultūras centra “Iļģuciems” Amatu namā aktīvi darbojas septiņas lietišķās mākslas un viena glezniecības studija.

“Mēs esam viens no aktīvākajiem centriem, cilvēki vēl joprojām ir ļoti izbrīnīti, kad ierodas šeit – kā jums ir tik daudz studijas un bezmaksas? Un tiešām te var nākt visu to darīt?” stāstīja kultūras centra “Iļģuciems” direktore Alīse Krilova. “Interese patiešām ir liela, diemžēl šis gads, kā visiem mums, ir iecirtis robu apmeklējumā, bet tomēr, spriežot pēc šīs izstādes, var redzēt, ka mūsu amatnieki ir ļoti čakli strādājuši. Te ir sakrājušies visi darbi, kas pandēmijas laikā radušies.”

Izstādē pārstāvēti visu Amata nama studiju darbības virzieni – aušana, adīšana, tamborēšana, pīšana, metālkalšana, keramika un gleznošana, apgūstot un demonstrējot paveikto ar mērķi saglabāt tautas amatus un popularizējot latviešu lietišķās un tradicionālās mākslas kultūru.

Aušanas studijas “Austra” dalībniece, tautas daiļamatu meistare Gunta Skujiņa uzsvēra:

“Studija, tas ir labs laika pavadīšanas laiks, laba sabiedrība un prieks par padarīto darbu, jo dara un veido darbus tādus, kādi patīk.”

Savukārt pīšanas studijas “Ataudze” vadītāja Ineta Vēvere atzīmēja: “Man patīk radīt mazas noderīgas lietiņas: mājai, dāvanām, pašai man ir gan cepure, gan somiņa, ar ko es staigāju vasarā. Cilvēki, kas nāk, arī ir tie, kam patīk dabas materiāli, kam patīk kaut ko radīt, īpaši šobrīd, kad nevar daudz kur iet, tad var sēdēt mājās, pīt, savīt kopā garu bizi, izveidot savus sapņu priekšmetus. Var ļoti skaisti dekorēt eglītes ar dabīgām mantām.”

Skaidrojot, kā studija turpina darbu valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, kad atļautas tikai individuālas nodarbības, Ineta Vēvere stāstīja:

“Mēs sadalām cilvēkus, viņi nāk pa 2–3 stundām, mainās, un tā mēs visas dienas garumā strādājam viens pret vienu.”

Glezniecības studijas “Grīva” vadītājs, gleznotājs Juris Ģērmanis savas studijas dalībniekiem gada noslēdzošajai izstādei izvēlējās neuzdot kādu konkrētu tēmu. Viņš skaidroja: “Tagad viens otrs strādā attālināti, atnāk retāk, citi mājās strādā un nes man darbus rādīt. Katram, kas viņam tuvāks, ko viņš grib, katram tik atļauts.”

Stāstot par studijas dalībniekiem, Ģērmanis atzīmēja: “Man ir ļoti dažāds kontingents, ir tādi, kas jau daudzus gadus paši glezno, bet tas, ka viņam ir robi pamatjautājumos un lietās, tas ir ļoti daudziem, un man dažreiz iznāk pilnīgi ābeci no pamatu pamatiem [mācīt].”

Keramikas studijā “Ceplis” darboties sāk arvien vairāk jaunu dalībnieku, stāstīja studijas dalībnieks Elvijs Krevics, uzsverot, ka pats vērtīgākais ir tieši tas, ka tiek saglabātas šīs tradīcijas. “Ja varam studijā darboties netradicionāli, teiksim, Latgales podnieki ļoti tradicionāli šos podus darina, tad mēs varam pielikt savu māksliniecisko izpausmi klāt, bet saglabājot podnieka arodu un prasmes, ko varbūt nākotnē varēsim nodot tālāk,” atzīmēja Elvijs Krevics.

Viņš arī norādīja: “Man liels prieks, ka varam individuāli vai ar studijas vadītāju darboties, man ir svarīgi kā cilvēkam, kurš ikdienā īpaši šajā laikā piedzīvo daudz stresa ar visām pārmaiņām, kas notiek, tad māls ir tas veids, kā es varu savas emocijas vai savu kādu enerģiju izlikt un atstāt tur. Ne vienmēr tās ir negatīvās, arī pozitīvās un prieka emocijas ir iespēja iemīcīt tajā gabaliņā māla.”

Izstāde Iļģuciema kultūras centrā būs aplūkojama līdz 7. februārim.

KONTEKSTS:

Tā kā Covid-19 izplatība par spīti novembrī izsludinātajai ārkārtējai situācijai nemazinās, valdība pagarināja ārkārtējās situācijas termiņu līdz 11. janvārim, ieviešot arī jaunus drošības pasākumus.

Muzeji, tiem radniecīgas mākslas darbu eksponēšanas vietas un bibliotēkas darbu varēs turpināt kā līdz šim, strikti ievērojot visas epidemioloģiskās prasības. Citas kultūrvietas līdz nākamā gada 11. janvārim apmeklētājiem būs slēgtas.

Profesionālās un augstākās izglītības apguve tiek organizēta attālināti; individuāli atļauts turpināt īstenot profesionālās izglītības programmu praktiskās daļas apguvi, kas nepieciešama profesionālo prasmju vai kvalifikācijas ieguvei un ko nav iespējams veikt attālināti, augstākās izglītības programmu praktiskās daļas apguvi, kā arī interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvi.

Līdz 11. janvārim saglabājas ierobežojums amatierkolektīvu darbībai klātienē – nodarbības grupām īstenojamas attālināti, bet klātienē – tikai individuāli (izņemot vienas mājsaimniecības locekļus).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti