Ko amatierkolektīviem dod iespēja darboties ārā mazās grupās?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dejot klātienē, kaut arī ārā un mazās grupās, ir daudz labāk, nekā dejot "Zoom" platformā – atzīst deju ansambļa "Daiļrade" mākslinieciskā vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne, vērtējot šonedēļ spēkā stājušās izmaiņas amatierkolektīvu darbībā. Tās paredz, ka kolektīvu mēģinājumi var notikt ārtelpās, bet tajos drīkst pulcēties ne vairāk kā 10 cilvēku. Amatierkoriem savukārt – īpaši šobrīd vēl aukstajā laikā – izmaiņas nedod neko, jo dziedāt ārā nepiemērotos laika apstākļos ir veselībai bīstami – uzsver diriģents Ivars Cinkuss.

Ko amatierkolektīviem dod iespēja darboties ārā mazās grupās?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Deju ansamblis "Daiļrade" klātienes mēģinājumus atsāks nākamnedēļ. Jauniešu grupa mēģinās Rīgas Franču liceja stadionā, bet vidējās paaudzes kolektīvs Rīgas 64. vidusskolas stadionā.

"Daiļrades" mākslinieciskā vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne atzīst, ka

dejotāji ļoti gaida šo brīdi, jo ieilgusī attālinātā dejošana ir pamatīgi nogurdinājusi.

"Es ceru, ka mēs būsim priecīgi nākamnedēļ nākt visi kopā – satikties, atkal ieraudzīt viens otru, jo dejot klātienē vienam ar otru, lai arī šajā mirklī nedaudz distancēti, tas noteikti būs pavisam citādāk, noteikti labāk nekā otrpus ekrānam," uzsver Iveta Pētersone-Lazdāne. "Vai tas būs ilgstošs risinājums? Es domāju, ka ne, jo dejotāji ir sapratuši, ka viss cits, kas tiek piedāvāts, īsti nav tas pats, kas dejot kopā ar partneri un dejot kopā ar pārējiem kolektīva dalībniekiem kopīgā aplī, kopīgā zīmējumā, sajust vienam otra satvērienu, ieraudzīt vienam otra dvēseles atspulgu acīs, nu, jā, šis viss to tomēr nedos. Bet kādam laikam šis, protams, ir risinājums."

Katram mēģinājumam precīzi izstrādāts plāns, katrs pedagogs darbosies ar savu 10 cilvēku grupu un akcentu liks uz dažādām kustību kombinācijām un dejotāju fiziskās formas atjaunošanu. Tā kā vienā no stadioniem ir asfalts, tad dejotājiem mēģinājumos būs jābūt ļoti uzmanīgiem, lai neiedzīvotos traumās. Darbu apgrūtināt varētu arī nepiemēroti laika apstākļi – lietus vai arī lielāks aukstums.

Savukārt laikapstākļi, vismaz šobrīd, ir pilnīgi nepiemēroti, lai ārā strādātu amatierkori

– uzsver diriģents Ivars Cinkuss, kurš vada divus kolektīvus – vīru kori "Gaudeamus" un jaukto kori "Cantus Fortis".

"Godīgi sakot, šie atvieglojumi ir tikai šķietami. Jo tādos laika apstākļos, kādi vēl šobrīd valda, neviens ārā nemēģinās. Ja nu vēl kādi hiperentuziasti to gribētu darīt, tad 10 cilvēki tādos lielākos koros, tas nozīmē nepilnu vienu balss grupu. Ja vienai balss grupai, pieņemsim, ir 45 minūtes mēģinājums, reiz četri, tas ir trīs stundas, kas nozīmē, ka nabaga diriģentam ir jāstāv kājās, jādzied līdzi un jāelpo auksts gaiss trīs stundas, protams, tas nav normāli," skaidro Ivars Cinkuss. "Otrkārt, ārā kvalitatīvi mēģinājumi vienkārši vispār nevar notikt. Jo ārā – it sevišķi, ja jāstāv 2 metri vienam no otra – tad var tikai socializēties un izpildīt kaut kādus ķermeņa vingrinājumus un tamlīdzīgi, jo nopietni strādāt pie skaņas kvalitātes vai ansambļa veidošanas – tas nav iespējams."

Par mēģinājumiem ārā kori var sākt domāt tikai, kad gaisa temperatūra būs virs 15 grādiem – atzīst Ivars Cinkuss, un arī tad tas nebūs klasiskais mēģinājuma process, bet gan drīzāk kādas fiziskas aktivitātes, kas saistītas ar elpošanas tehnikas un pareizas balss lietošanas pilnveidošanu.

Ivars Cinkuss pats par lietderīgākām uzskata individuālās nodarbības, kad diriģents telpās viens pret vienu strādā ar dziedātājiem, tādas viņš veidoja pērn līdz ārkārtas situācijai, bet šobrīd tās vēl nav atļautas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti