Dienas ziņas

Līvāni cīnās par statusu – pilsēta bez azartspēlēm

Dienas ziņas

Sola atmaksāt naudu par biļetēm

Vogulu dzimtas mīlestība mālā un dzejā

Keramiķu Vogulu dzimtas mīlestība rod iemiesojumu mālā un dzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vogulu dzimtas vārdam skanēt plašāk dzimtajā Rēzeknes novada Lendžu pusē, gan visā Latvijā un ārzemēs licis keramikas vecmeistars Voldemārs Voguls. Viņš reģionā  pirmais atjaunoja melnās svēpētās keramikas tradīcijas, izveidoja Latgalē lielāko atklātās uguns keramikas cepli, izdeva vairākus dzejoļu krājumus un savas amata prasmes nodeva arī abiem dēliem.  

Pie virpas ar māla noslēpumiem dalās Vogulu dzimtas pārstāvis Māris. Viņš amatu strādāt ar mālu pārņēmis no sava tēva, Latgales keramikas vecmeistara Voldemāra Vogula. Podnieku darbnīca Rēzeknes novada Lendžu pagasta Cepleišūs tapusi pirms 45 gadiem, tās izveidē roku pielicis arī vectēvs – stāsta Māra dvīņu brālis Jānis un uzsver, ka šajā laikā

te Latgalē atjaunota arī melnās svēpētās keramikas apdedzināšanas tehnoloģija.

"Tā melnā keramika labāk patīk, nekā krāsainā," saka keramiķis Jānis Voguls. "Tur arī tai formai jābūt teiksim tādai graciozai un skaidrai! Ļoti svarīgi būt Latgalē un darīt Latgalē kaut ko."

"Modernā māksla – ar to mēs īpaši tā neaizraujamies, vairāk tās praktiskās lietiņas, lai cilvēki izmanto, nevis plauktā put," piebilst Māris Voguls. "Savu dvēseli tēvs ir atspoguļojis arī ne tikai mālā, dzejā un mīlestībā, kā saka bērniem un mazbērniem."

Mīlestības spēku, kas caurvij Vogulu dzimtas ikdienu, par panākumu atslēgu uzskata arī dvīņu brāļu vecāki.

"Bez mīlestības nekur nekas nenāk. Tas ir gan ko dara ar rokām, ko dara ar prātu, viss ar mīlestību," uzsvēra Latgales keramikas vecmeistars Voldemārs Voguls. "Dēli arī ar mīlestību gāja uz darbnīcu, tagad lielmeistari."

"Mūsu “Ceplīšu” kalnā, bērzu sidraba birzītē, šeit ceplis kūpēs un podi būs un svečturi būs, un krūzes un viss skaistums, kas šeit Latgalē top no māla," atzina Voldemāra Vogula sieva Olga.

Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā Voldemārs Voguls šogad saņēma gada balvu “Boņuks”.

Novērtējot un sveicot Vogulu dzimtu ar nozīmīgajiem apbalvojumiem, Lendžu pagastā rasta iespēja  Jāņa Vogula darbus – krāšņākos podus un vāzes – parādīt plašākai sabiedrībai.

"Tādi smuki podiņi, apaļi, stabili ar izteikti tādām tiešām skaidrām formām, kas ir raksturīgs visai Vogulu ģimenei," keramiķu veikumu raksturoja Lendžu pagasta Kultūras nama vadītāja Ligita Meļko.

Tā kā Jānim un Mārim Voguliem šogad aprit 40 gadi, jau top darbi jubilejas izstādei, kas, mazinoties ierobežojumiem, varētu būt skatāma Lūznavā, Rēzeknē, Rīgā un citviet. Tāpat jau drīzumā darbnīcā tiks kurināts Latgalē lielākais atklātās uguns keramikas ceplis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti