Katrs sēlis ir tradīcijas nesējs. Sēlpils pagastā notiek dziesmu un deju svētki «Sēlija rotā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jēkabpils novada Sēlpils pagasta Zvejnieklīcī 23. jūlijā notiek VIII Dziesmu un deju svētki "Sēlija rotā", turpinot kopt par tradīciju kļuvušo kopā sanākšanas, sadziedāšanās un mākslas radīšanas procesu Sēlijā. Dziesmu un deju svētki "Sēlija rotā" vienkopus pulcēs ap 1000 tautas mākslas un nemateriālā kultūras mantojuma kopējus – koru dziedātājus, dejotājus, folkloras kopu, vokālo ansambļu un pūtēju orķestru dalībniekus no Augšdaugavas, Aizkraukles un Jēkabpils novada.

Katrs sēlis ir tradīcijas nesējs. Sēlpils pagastā notiek dziesmu un deju svētki «Sēlija rotā»
00:00 / 04:40
Lejuplādēt

"Tie jau mums ir astotie, līdz ar to Sēlijas pusē mēs esam jau pieradušie pie tādiem svētkiem. Cenšamies gatavot tieši Sēlijas materiālu, meklējot tā, lai varētu veidot arī savas dejas," stāsta Augšdaugavas novada deju kolektīvu virsvadītāja Aija Daugele, kura ar saviem kolektīviem pieslīpē deju soļus deju uzvedumam, tam būs sava vieta kopējā dziesmu un deju svētku "Sēlija rotā" lielkoncertā. "Tas ir deju uzvedums "Daugaviņa lielījās", mēs tieši ar šīs dziesmas pavadījumu uzvedumu sākam, jo tiešām lielāmies ar to, ka mēs, viss Augšdaugavas novads, dzīvojam gar Daugavas krastu. Gribam arī savus seniorus godināt par to, ka mēs te tādi esam, un tiešām vēlamies te palikt un dzīvot."

Pēc skaita jau astotie Sēlijas Dziesmu un deju svētki šoreiz notiek īpašā gaisotnē, saka šo svētku rīkotāja, Jēkabpils novada Kultūras pārvaldes vadītāja Ilze Cekule: "Šie ir ļoti būtiski svētki, jo tie ir pirmie svētki, kas notiek pēc likuma pasludināšanas par latviešu vēsturiskajām zemēm. Un mēs līdz ar to arī sevi piesakām kā nopietnu piekto spēlētāju Latvijas kartē. Jo Sēlija ir tā vieta, ko reizēm cilvēki sauc par Zemgali, daži par Latgali, un daudzi pat nezina, kur tā ir, un domā, ka tā atrodas kaut kur ļoti, ļoti tālu. Tāpēc šie svētki mums ir ļoti īpaši, tas būs brīdis, kad mēs visi vienoti, vienā kultūras telpā trīs novadi – Augšdaugavas novads, Aizkraukles novads un Jēkabpils novads, kas šoreiz ir šo svētku organizators, – kopā sadosimies rokās un kopā pateiksim visiem, ka mēs esam sēļi ar savu raksturu, ar savu degsmi un savu dziesmu un valodu."

Katrs, kurš piedalās šajā pasākumā, nes sevī sēļu viedumu un zināšanas. Sēļi caur šiem svētkiem pauž savu identitāti un jau gatavojas lielajiem Dziesmu un deju svētkiem, kas notiks nākamgad, uzsver šo svētku režisors Juris Jonelis:

"Gatavojoties šiem dziesmu un deju svētkiem, sēļi ir skaidri parādījuši, ka ir kultūrvēsturiska novada cienīgi.

Tas ir ļoti pagodinoši būt tādā situācijā klāt un palīdzēt viņiem parādīt viņu tradīcijas spēku. Nav ierastās, kā teikt, pārnestā nozīmē "īpašās personības" vai atpazīstami izpildītāji, kuri tad būtu no ārpuses pieaicināti. Bet tas lielais akcents, manuprāt, ir svarīgs, ka šajos svētkos mēs parādām, ka katrs sēlis ir tas īpašais cilvēks un tas tradīcijas nesējs."

VIII Dziesmu un deju svētki "Sēlija Rotā" Sēlpils pagasta Zvejnieklīcī būs pasākumu pārpildīti, līdzās dziesmai un dejai darbosies dažādas meistardarbnīcas, radošas aktivitātes, būs arī nevalstisko organizāciju sarunu telts "Sēļu identitāte". Ilze Cekule stāsta: "Būs dažnedažādas sarunas par dzīvošanu laukos, gan par sēļu kopienas zīmēm, runāsim par to, kā Sēlijai tālāk attīstīties. No pulksten 12.00 brīvdabas atpūtas kompleksa "Zvejnieklīcis" teritorijā paredzēts Sēlijas apvienības mākslinieku plenērs un gleznu izstāde, amatnieku un mājražotāju tirgus, dažādas meistardarbnīcas, Sēlijas pūtēju orķestru un folkloras kopu radošās programmas. Sēlpils Evaņģēliski luteriskajā baznīcā plkst. 13.00 norisināsies Sēlijas novadu vokālo ansambļu koncerts. Baznīca apmeklētājiem zināma ar tās atjaunoto arhitektūru un īpašo auru. Plkst. 13.30 Sēlpils pagasta kapos notiks piemiņas mirklis komponistam un diriģentam Pēterim Barisonam. Plkst. 16.30 uz skaistu koncertu baznīcā aicinās Sēlijas folkloras kopas. Un plkst. 19.00 ar svētku gājienu mēs ienāksim svētku estrādē, kur sāksies mūsu lielkoncerts "Dzīvo. Cilts.""

Sēlijas astotie Dziesmu un deju svētki šodien gaida ikvienu Jēkabpils novada Sēlpils pagasta Zvejnieklīcī, kur arī risināsies visi Sēlijai un sēļiem veltītie pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti