Jaunpiebalgā top grezni vecmāmiņu laika naktskrekli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

„Baltie darbi” – tādu apģērbu zīmolu Jaunpiebalgā radījusi tērpu dizainere Ilze Prūse, viņa šuj tautiskos kreklus, dvieļus un galdautus, linu kleitas un arī greznus vecmāmiņu laika naktskreklus. Ierosmi pievērsties linam un izšuvumiem viņa pamato ar to, ka vēlas saglabāt kādreiz raksturīgo, kas bija tā laika tērpos, un smalkumu, kas piemita arī tādam it kā ikdienišķam apģērbam kā naktskrekls.

Jaunpiebalgā top grezni vecmāmiņu laika naktskrekli
00:00 / 04:21
Lejuplādēt

''Šis ir pirmais naktstērps, tas viss ir roku darbs, bet tie ir apakšsvārki zem tautiskajiem brunčiem, ar zeimītēm, mežģīnītēm un faltītēm,'' Ilze Prūse savā „Balto darbu” darbnīcā izrāda, kas ir tapis no lina, mežģīnēm un izšuvumiem, stāsta, ka šūšana viņu ir interesējusi no bērnības un nu var teikt, ka tagad ir izdevies piepildīt sapni. ''Tad, kad man bija 5 vai 6, vai 7 gadi, es neatceros, es izgriezu pirmo priekšautu. Protams, priekšautam bez atļaujas bija tas audums paņemts, jo mammas nebija mājās, bet iedvesma bija un bija jāgriež. Tas bija ļoti sarežģīts priekšauts ar divām kabatām, man viss ir laikam jāsarežģī dzīvē tā pētnieciski… Bet  es speciāli [šūšanas] skolas neesmu izgājusi, bet es esmu mācījusies mājturību Ozolmuižā, mājsaimniece es esmu diplomēta.''

Starp Ilzes šūtajiem tautiskajiem krekliem, linu kleitām viens no galvenajiem darbiem ir naktskrekli - balti un gaisīgi, izsmalcināti; šuvēja saka - skatot, kāda mūsu vecmāmiņām kādreiz bija naktsveļa, ir bijusi vēlme tādu radīt arī šodienas sievietei.

''Tas ir no vecmāmiņas pūra lādes, tā es saku. Kāpēc tieši naktskrekls? Tāpēc, ka ir kultūras mantojums, un tad es ļoti daudz domāju par tām lietām. Tautiskajās dejās es dejoju, tur arī tā apakšveļa un tādi krekliņi ir. Es esmu pētījusi bildēs, materiālā, no tās vecmāmiņas pūra lādes ņēmusi ārā, skatījusies izstādēs, mākslas darbu krātuvēs, kādas ir vīlītes, kādas zeimītes un tā tālāk. Mans koncepts bija strādāt tā, ka ļoti gribētos ielikt tajā savā darbiņā, tajā naktskreklā, lai ir tas senatnīgums, nevis vienkārši naktskrekliņš, bet arī senatnīgums un mūsdienīgums. Vienkārši man gribas, lai sievieti dabūtu no tā T krekla ārā.

Jo tev greznāka apakšveļa, jo tu esi smalkāka. Piebalgai jau īpaši smalki ir viss izpētīts, katra vīlīte, bet nu skaistumam, viss top skaistumam.''

Piebalgas pusei jau izsenis ir bijusi raksturīga amatniecība – vērpjamo ratiņu izgatavošana un arī aušana, Ilze stāsta, ka viņas vēlme ir turpināt šīs amatniecības tradīcijas:

''Manam vīram abas vecāsmammas, vecvecmamma ir bijušas ļoti, ļoti čaklas, radošas un ļoti daudz izšuva un šuva. Man laikam tā liktenīgi ir iznācis, ka es arī esmu šeit. Parasti saka tā, Piebalgas zeme tāda ir, ka ja tu te esi, tad tu te esi iekritis un arī paliksi. Man gribas nodot to kultūrvēsturisko mantojumu tālāk.''

Ilzes darbnīcā top arī tagad tik iecienītās linu kleitas, arī garie svārki, un viņas apģērbu zīmolam jau ir arī savs klientu loks, tādējādi apliecinot, ka arī laukos var atrast savu darbošanās nišu un var tapt reizē senatnīgs un moderns produkts.

''Ja tu gribi darīt, tu vari atrast darbu, tev ir jāgrib un jādara. Un ir savi sapņi jāpiepilda, ja esi kaut ko iecerējis, tad tas sapnis ir jāpiepilda, tad ej uz mērķi,'' mudina Ilze.

Pēc ''Balto darbu'' darbnīcā tapušajiem izstrādājumiem pieprasījums ir, un dizainere to pamato gan ar modes tendencēm, gan ar to, ka cilvēki, domājot par savu veselību, ne tikai rūpīgāk un pārdomāti izvēlas pārtiku, bet arī apģērbu.

''Nātru audumu tagad ražo, ražo arī kaņepju, džutas, vilnas, arī kūdras audumi ir. Mēs ejam tuvāk tai dabai, ir vēlme veselīgi paēst un arī tajā apģērbā [tērpties],'' secina Ilze Prūse un atzīst, ka ir tik daudz ideju jauniem darbiem, ka pat laika neatliek, lai to visu realizētu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti