Kultūras ziņas

Kuldīgā atklāta izstāde "Zīmējums"

Kultūras ziņas

Uz Rīgu atvesta Japānas leļļu izstāde

Izraudzīti "Baltijas vilnis 2019" Latvijas pārstāvji

Izraudzīti festivāla «Baltijas vilnis 2019» Latvijas pārstāvji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jau vairāk nekā trīs desmitgades ik pēc diviem gadiem kādā no trim Baltijas valstīm notiek starptautiskais neredzīgo un vājredzīgo amatiermākslinieku festivāls “Baltijas vilnis 2019”. Šogad tas norisināsies 21. septembrī Lietuvas pilsētā Kauņā, un svētdien, 28. aprīlī, Strazdumuižas klubā aizvadīta Latvijas pārstāvju atlase. Tajā uzvarēja Antons Sņegovs, Natālija Muravjova, Daina Skuja un vokāli instrumentālais ansamblis “Epsilons”.  

Lai ļautos mūzikas priekam, jau vairāk nekā 30 gadus neredzīgie un vājredzīgie amatiermākslinieki no trim Baltijas valstīm pulcējas starptautiskajā neredzīgo un vājredzīgo amatiermākslinieku festivālā “Baltijas vilnis 2019”, kas notiek reizi divos gados un šoruden notiks Kauņā. Strazdumuižas klubā aizvadīta Latvijas pārstāvju atlase.

Latvijas Neredzīgo biedrības centrālās valdes priekšsēdētāja Svetlana Sproģe stāstīja, ka “Baltijas vilnis” ir amatierdziedātāju atlases konkurss, kur uzstājas cilvēki ar redzes traucējumiem gan no Latvijas, gan Lietuvas un Igaunijas.

“Un tā ir jau ļoti daudzus gadus ilga tradīcija. Ierobežojums vienīgais ir tāds, ka dziesmai vienai jābūt par Rīgu, otrai – par jebkādu citu pasaules vietu, un ierobežojums ir tāds, ka tie ir cilvēki ar redzes traucējumiem,” stāstīja Sproģe.

“Visgrūtāk žūrijai būs vērtējams tas, ka katrs ir ļoti dažāds, un tie nav līdzīgi stili, žanri. Gan instrumentāli skaņdarbi, gan vokālisti, gan a capella, gan ansamblis vokālais, tādēļ ka tas ir ļoti dažādi,” stāstīja Sproģe.

“Es domāju, ka virsmērķis šim festivālam ir parādīt, ka neredzīgi cilvēki, neskatoties uz to, ka varbūt viņiem ir grūtāk iemācīties gan dziedāt, gan spēlēt, ļoti labi prot to darīt. Un vairāk popularizēt to, ka cilvēki var to darīt,” sacīja Sproģe.

Koncertā piedalījās solisti, vokālie un populārās mūzikas ansambļi, folkloras un etnogrāfiskie ansambļi, folkloras kapelas un instrumentālie ansambļi.

“Vispār vērtēt un žūrēt, tas ir ļoti sarežģīti. It kā no ļoti profesionālām kategorijām var skatīties, tāpat tas ir tik individuāli, katra žūrijas dalībnieka interpretācija. Visgrūtākais saprast vispār, ko tad dziesmā vispār vajag, vai vajag šovu šausmīgāko. Vajag stāstiņu un ar dvēselīti dziedāt, lai iedarbojās dziesma,” atzina atlases komisijas  pārstāvis, Dailes teātra aktieris Lauris Subatnieks.

“Ir grūti vērtēt tad, ja ir kāda nepilnība, invaliditāte, tad ir neobjektīvāk. To faktoru ir grūti atslēgt. Šodien bija ļoti labi priekšnesumi, žūrijā ir grūti pateikt tieši kritiku skaļi un pateikt tieši un acīs, ja tev kaut kas nepatika; ir viegli pateikt, ja skaties pa televīziju,” atzina atlases komisijas pārstāvis, Rīgas 47.vidusskolas mūzikas skolotājs Toms Zaikovskis.

Viens no dalībniekiem, kurš ieguva ceļazīmi uz Kauņu, ir Antons Sņegovs, kurš dziedāja a capella.

“Es varu pastāstīt, ka es dziedu divos koros, divos ansambļos, dažreiz arī apmeklēju vokālo pedagogu, protams, vairāk apmeklēju pērn, šogad ne sevišķi sanāca, jo daudz cita darāmā, arī vingrošana, ar vingrošanu nodarbojos,” stāstīja Sņegovs. 

Latviju starptautiskajā konkursā 21. septembrī pārstāvēs četri izpildītāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti