Kultūras ziņas

Latvietība. Draudzība. Dejas prieks

Kultūras ziņas

Atklāts vērienīgais Cēsu mākslas festivāls

Lībiešu svētki Turaidā

Īpašos svētkos godina Vidzemes un Kurzemes lībiešus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Apvienoto Nāciju Organizācija šo, 2019. gadu, pasludinājusi par Starptautisko pirmiedzīvotāju valodu gadu. Šajā gadā varam būt lepni par lībiešu kultūras mantojuma dziļajām saiknēm ar baltu kultūru. Gaujas lībiešu dzimtajās vietās, Turaidas muzejrezervātā, mijoties lībiešu, latgaļu un latviešu tautasdziesmām, notiek folkloras svētki “Mēs lībieši. Mēs latvieši”.

“Lībiešu teika par pasaules rašanos vēsta, ka putniņš ielidoja ūdenī, tāpēc lībiešiem tik daudz putnu zīmes, un iznesa no ūdens dziļumiem sauszemes piciņu, māla piciņu un no tās izauga zeme un pasaule,” stāsta Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne.

“Katrā no mums kultūras gēnā ir lībiskais, latviskais, tas ir somugru kultūras elements un indoeiropiešu valoda, un tas viss veido Latvijas kultūrtelpu, un tas ir tas mūsu spēks un ārēji mūsu sapratne par mūsu kultūras mantojumu,” norāda Jurkāne.

Starptautiskā glezniecības plenēra “Līvzeme” izstāde atklāj Kurzemes puses Līvu krasta iedzīvotāju portretus un ainavas, ko papildina videofilma ar portretēto lībiešu dzīvesstāstiem, atklājot gleznu radīšanas procesu.

Folkloras svētkus noslēdz  muzikāls  gājiens uz Dainu kalnu, lai enerģētiski spēcīgajā Liepu aplī iestādītu jauna liepiņu pērkona negaisā nolauztās vietā.

Tieši 7. jūlijā pirms 34 gadiem atklātais Dainu kalns savulaik kļuva par simbolisku folkloristu saieta vietu un veicināja Dziesmoto revolūciju. Tautas garamantu pārmantojamību tolaik kā maza meitene sevī uzsūca Julgī Stalte, kas tagad no vecākiem pārņēmusi folkloras draugu kopas “Skandinieki” vadību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti