Dienas ziņas

Lielvārdes tautas tērps – nemateriālais kultūras mantojums

Dienas ziņas

Vīruss strauji izplatās Austrālijā un Dienvidāfrikā

Jauns vides objekts Indrā – austs labirints

Indrā tapis jauns vides objekts – austs labirints

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Diedziņš pie diedziņa, lupatiņa pie lupatiņas, un tā Krāslavas novada Indras pagastā uzausti daudzi vairākus metrus gari deķi. No tiem šobrīd izveidots krāsains labirints, aicinot pārbaudīt savas orientēšanās spējas. Labirinta autores ir Indras pagasta iedzīvotājas, kuras līdz šim pie stellēm nekad nebija sēdējušas.

Vairāk nekā 200 metri – šāds ir garums jaunajam vides objektam Indrā jeb labirintam, kas tapis apmēram piecos mēnešos. Tas veidots no dažādu krāsu noaustām sedziņām, turklāt galvenokārt roku pie labirinta izveides pielika trīs Indras pagasta iedzīvotājas, kuras ir bezdarbnieces. Kā atklāj sievietes, līdz šim aušana viņām bijusi sveša, taču nav tāda vecuma, lai nevarētu apgūt kaut ko jaunu. Arī par galarezultātu tāpēc jo īpašs gandarījums.

"Kaut ko adīju, šuvu, bet šis bija pirmo reizi manā dzīvē. Interesanti," sacīja labirinta audēja Nadežda. "Ļoti aizrāva, ka pat par visu aizmirsti. Mēs zinājām, ka mūsu paklājiņi būs izkārti, iesi un skatīsies – tas ir mans! Prieks, ka ne velti mēs audām. Kaut kas jauns arī pie mums Indrā mūsu iedzīvotājiem, mūsu ciemiņiem, kuri atbrauc."

"Nosēdināja pie darba galda, visu izskaidroja, un sākām strādāt," labirinta tapšanas sākumu atceras audēja Anna. "Tas bija kaut kas interesants, kaut kas jauns – krāsu gammu salikšana kopā, lai katrs celiņš atšķirtos un neatkārtotos, lai būtu dažādība. 

Projekta līdzautore Ērika Zarovska pastāstīja, ka

krāsainā labirinta tapšanā ir daudzu dalībnieku nopelni.

"Jāsaka paldies mūsu meitenēm, mums ir aušanas darbnīcas vadītāja Olga Jokste, kas arī dod padomus, un viņām palīdzēja strādāt arī Indras kultūras nama vadītāja Anžela Kuzminska, kura ir apguvusi aušanas prasmes. Viņas tiešām mācīja, un citas arī iemācījās to darīt – aust un arī veidot šos darbus," paskaidroja Zarovska.

Maldīties un meklēt izeju no labirinta var Indrā Zaptes dārzā, kuru sāka labiekārtot projekta “Iedzīvotāji veido savu vidi” gaitā pirms trim gadiem.

"Pirms vairākiem gadiem tika uzrakstīts pirmais projekts, tika iestādīta augļu koki un krūmi," teica Zarovska. "Tad pagājušogad tika īstenots vēl viens projekts, – ierīkotas tādas koka platformas, un tagad šis ir trešais gads, kad tiek īstenots projekts “Indras Zaptes dārza labiekārtošana. Turpinājums". Tā ir iespēja cilvēkiem pašiem veidot kādus objektus, uzlabot vidi, kurā viņi dzīvo."

Ideja izveidot labirintu Indras Kultūras nama un Laimes muzeja kolektīvam radās laikā, kad stājās spēkā stingri epidemioloģiskie ierobežojumi.

Domājot ilgtermiņā, tas ir viens no risinājumiem, kā droši pavadīt laiku svaigā gaisā un vienlaikus piesaistīt tūristus. 

"Pandēmija maina mūsu uztveri, un mēs sapratām, ka būs kaut kāds ilgs periods, kad mēs nevaram organizēt pasākumus," sacīja Zarovska. "Ir dažādi ierobežojumi, un vajag radīt iespējas cilvēkiem pašiem pavadīt laiku dabā."

Iecerēts, ka austais labirints Indras Zaptes dārzā ik gadu būs pieejams līdz pat vēlam rudenim. Turpretī ziemā tā vietā varētu tikt izveidots labirints sniegā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti