Panorāma

VID ģenerāldirektora konkursu vērtē atzinīgi

Panorāma

Ar peldējumu piemin Brīvības cīņās kritušos kadetus

Ieslodzīto darbi – veltījums Latvijai

Ieslodzīto mākslas darbi – veltījums Latvijas simtgadei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vairāk nekā simt ieslodzīto dažādos cietumos atsaukušies aicinājumam piedalīties Latvijas simtgadei veltītā konkursā. Tajā iesniegti ne tikai zīmējumi un adījumi, bet pat skulptūras un karikatūras. Tie, kuri ieslodzījuma vietu jau pametuši, atzīst, ka nereti tieši šādas nodarbes palīdzinājušas īsināt dienas, kas ieslodzījumā ir absolūti vienādas.  

Valentīns Karņejevs ar sievu apskata gleznas un zīmējumus. Viņš zina, kā ir gleznot vietā, kur gaismu lauž vienmēr logam priekšā esošas restes.

“Cilvēki šādos ierobežojumos pat radošāk domā, piespiesti, jā, varbūt tāds ierobežotība ir radības stimuls,” atzīst bijušais ieslodzītais Valentīns.

“Pats grūtākais ir dzīvot dienu uz dienu ar to pašu, kas iepriekš, nekas nemainās, vispār nekas nemainās.... Viņi saplūst vienā un viss,” saka Valentīns.

Izstādes rīkotāji cer, ka darbi ikvienam liks aizdomāties arī par problēmām, ar ko ieslodzītie saskaras. Ja vien tas nav mūža ieslodzījums, kādā brīdī cietuma durvis atveras un jāsāk dzīvot tālāk.

Katoļu baznīcas cietuma kapelānu dienesta vadītājs Mārtiņš Krūklis atzīst, ka “labi, ka ir patversmes, kas uzņem šādus cilvēkus, bet par to ir jādomā, tas ir jautājums, ko nevar viennozīmīgi atbildēt. Piemēram, ārzemēs bez uzkrājuma nelaiž ārā. Kā iegūs?”

Otra problēma ir atkarību ārstēšana, jo tieši alkohola vai narkotiku reibumā noziegumi tiek veikti un pēcāk atkārtoti.

Un vēl ikviens izstādes apmeklētājs ir aicināts paskatīties un nobalsot par darbu, kas uzrunājis visvairāk.

Izstāde apskatāma Rīgas domē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti