Rīta Panorāma

Ievēlēti jauno novadu vadītāji

Rīta Panorāma

Atklāj princeses Diānas statuju

Grupa "Saucējas" aicina uz dziesmotu pastaigu Vīna kalnā Sēlijā

Grupa «Saucējas» aicina uz dziesmotu pastaigu Vīna kalnā Sēlijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai atzīmētu albuma “Dabā” iznākšanu, Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa “Saucējas” sestdien, 3. jūlijā, aicina uz muzikālu pastaigu Viesītes novada Vārnavas Vīna kalnā “Rudzīši”, kuru ievadīs grupas vadītājas Ivetas Tāles priekšlasījums par āra dziedāšanas tradīcijām, kā arī vairākas citas aktivitātes, informēja grupas pārstāvji.

Vīna kalna akustiskajā vidē izskanēs gan Sēlijas, gan citu Latvijas novadu pavasara un vasaras brīvā dabā dziedamās dziesmas.

“Sēlija ir īpaša gan ar savu pauguraino reljefu, kas veido āra dziedāšanai piemērotu, skanīgu vidi, gan ar šeit pierakstīto bagāto dziesmu pūru.

Tieši Vārnavā ir fiksētas šim novadam raksturīgās pavasara rotāšanas dziesmas – daudzbalsīgas melodijas ar burdonu, sekundu intervāliem un piedziedājumu rotā sēļiem raksturīgie ganu saucieni un citas dziesmas. Sēlijas repertuārs ir “Saucēju” dabas ierakstu nozīmīga daļa, tāpēc priecājamies, ka viens no albuma atvēršanas pasākumiem notiek tieši Vārnavā,” pastāstīja "Saucēju" vadītāja Iveta Tāle.

Vīna kalns ir apkārtnes augstākā virsotne, no kuras paveras skats uz pauguraino un mežu ielokiem bagāto ainavu. Klausītāji “Saucēju” priekšnesuma laikā tiks aicināti pārvietoties, meklējot sev piemērotākās vietas mūzikas baudīšanai.

Pastaiga sāksies pulksten 19.30, bet skatītāji tiek gaidīti jau no pulksten 16.00, lai nesteidzīgi iepazītu kultūrvēsturiski nozīmīgo apkārtni, piemēram, aizstaigātu pāris kilometrus līdz Vecā Stendera atdusas vietai Vecajā Sunākstes kapsētā, Sunākstes baznīcai un Stendera 300 gadu jubilejai par godu izveidotajai Ābeces takai. Viesiem būs iespēja tikies ar “Rudzīšu” māju saimnieci Birutu Šaroku, kura pastāstīs par vīnogu audzēšanu un dažādajām vīnogu šķirnēm, kā arī nobaudīt vietējo ražotāju saldējumu un citus gardumus.

Pulksten 18.00 notiks “Saucēju” vadītājas Ivetas Tāles priekšlasījums par latviešu āra dziedāšanas tradīcijām, īpaši izceļot Vārnavas un Sēlpils mantojumu. Bērni šajā laikā varēs piedalīties muzikālā nodarbībā. Pasākuma laikā būs apskatāma jaunā ornitologa un fotogrāfa Miķeļa Zalāna putnu fotogrāfiju izstāde. 

Rīkotāji norādīja, ka pastaiga Vīna kalnā ir viens no “Saucēju” izdevuma “Dabā” trīs prezentācijas pasākumiem. Pirmā pastaiga notika Krimuldas Kubeseles takā, bet nākamais pasākums būs 6. augustā Ļaudonas pagasta Sāvienas pilskalnā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti