Kultūras rondo

Mencendorfa namā aplūkojama stikla mākslas izstāde "BAMA1K”

Kultūras rondo

Konferences "Māksla un holokausts: pārdomas par kopīgo nākotni" atziņas

Starptautiskais tautas deju festivāls "Sudmaliņas" aicina uz līksmiem koncertiem

Festivālu «Sudmaliņas» ieskandinās ar līksmu iepazīšanas tūri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar līksmu iepazīšanās tūri Vecrīgā 9. jūlija pievakarē tiks ieskandināts IX Starptautiskais tautas deju festivāls “Sudmaliņas”. Līdz 14. jūlijam festivāla koncertos Rīgā, Kuldīgā, Siguldā un Liepājā uzstāsies tautas deju grupas no Bulgārijas, Čīles, Indijas, Indonēzijas, Igaunijas, Kipras, Krievijas, Polijas, Serbijas, Ukrainas un Latvijas.

"Esmu lepna, ka visas desmit viesu grupas, kuras esam aicinājuši, būs," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta festivāla „Sudmaliņas” projekta vadītāja Gunta Skuja.

"Mūsu galvenais uzdevums ir saglabāt šim festivāla regularitāti, lai mūsu viesi ''Sudmaliņās'' ir apmierināti ar festivālu un informācija aiziet pasaulē," turpina Skuja.

Festivāla atklāšanas koncerts “Aiz deviņām jūrām, aiz deviņiem kalniem” notiks trešdien, 10. jūlijā, plkst. 20 Rīgā, Dzegužkalna estrādē.

"Uzdevums ir radīt tuvu atmosfēru, lai katra deja parādītos krāšņi un saprotami.Tā mēs arī veidojam gan atklāšanas, gan noslēguma koncertu. Tāds arī būs koncerts Vērmanes dārza.

Deja - kā katra tauta godos parāda savu gribu, temperamentu vēlēšanos un arī raksturu," skaidro koncertu režisors Jānis Siliņš.

Siliņš uzskata, ka deja runā pati par sevi un režisors šādiem koncertiem ir kā padomdevējs.

"Atslēgas vārdus režisoram deva koncepcijas autore Dace Circene, viņa zīmīgi saskatīja devītniekus:  festivāls sākas 9. jūlijā, tas ir devītais, ir 2019. gads. Latviešu tautai ir ticējumi un paražas, kas sākas "aiz deviņām jūrām, aiz deviņiem kalniem", no kurienes sabrauks visi viesi," atklāj Skuja.

"Nevēlamies uzspiest izdomātu stāstu, kā trejdeviņas tautas sabraukušas kopā pār deviņām jūrām, bet vēlamies radīt vieglu, skaistu, krāšņu notikumu, kurā visi dalībieki var paskatīties cits uz citu un parādīt sevi," norāda atklāšanas koncerta mākslinieciskā vadītāja Dagmāra Bārbala. 

Stāstot par festivāla norisēm, Gunta Skuja īpašu uzmanību pievērš konkursam, kas festivāla norišu klāstā iekļauts otro reizi. Festivāla konkurss "Deviņvīru spēks" norisināsies 11. jūlijā VEF Kultūras pilī un konkursa dalībnieku sniegumu vērtēs starptautiska žūrija.

"Festivāls ir pasākums, kur nāc, lai justos labi, konkurss, kur vairāk izstiep muguru un saņemies.

Šādos konkursos uzstādījums nav pirmā vieta vai uzvara, parādīt maksimāli labākā kvalitātē un nostājies blakus citiem," uzskata Bārbala.

Festivāla norises Rīgā noslēgsies 12. jūnijā ar jau tradicionālajiem labdarības koncertiem Rīgas Sociālās aprūpes centros, bet pēcpusdienā notiks plašs koncerts Vērmanes dārzā "Trejdeviņas saules lēca”, kurā ansambļi izdejos īpaši “Sudmaliņām” sagatavotās deju programmas. Svētku rīkotāji norāda, ka šajā koncertā, kā arī nākamajās dienās koncertos Kuldīgā un Siguldā varēs redzēt visplašākās viesu, kā arī pašmāju kolektīvu veidotās programmas.

Festivālā noslēguma pasākumi norisināsies svētdien, 14. jūlijā, kur paredzēts svētku gājiens pa Kūrmājas prospektu līdz laukumam blakus koncertzālei “Lielais dzintars”, kur notiks noslēguma koncerts “Noslēpties aiz deviņām atslēgām”. Šajā koncertā arī tiks paziņoti festivāla konkursa uzvarētāji.

Visos festivāla koncertos ieeja bez maksas, apmeklētājus aicina neņemt līdzi lietussargus, bet nodrošināties ar lietus mēteļiem, lai neaizsegtu skatu priekšā stāvošiem vai sēdošiem.

IX Starptautiskais tautas deju festivāls-konkurss “Sudmaliņas” notiek no 9. līdz 14. jūlijam.

Starptautiskais tautas deju festivāls-konkurss ”Sudmaliņas” notiek kopš 1992. gada. Tā idejas autore ir Deju svētku Goda virsvadītāja, horeogrāfe Ingrīda Edīte Saulīte. Savā pastāvēšanas laikā (1992., 1995., 1997., 1999., 2002., 2005.,  2009. un 2016. gads)  festivāls  kļuvis  par  stabilu  tradīciju,  gūstot  ārvalstu  viesu,  Latvijas dejotāju, skatītāju un kritiķu augstu novērtējumu. Iepriekšējos astoņos festivālos piedalījušās 117 Latvijas deju grupas un 100 deju grupas no 46 pasaules valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti