Kultūras ziņas

"Rožu iela" – sieviešu likteņi padomju represiju laikā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Tautas deju ansamblim "Teiksma" 75

«Dulli uz deju». Tautas deju ansamblim «Teiksma» – 75

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar vērienīgu deju uzvedumu "Trejdeviņas spēles" nedēļas nogalē Ķīpsalas hallē 75. jubileju atzīmēja tautas deju ansamblis "Teiksma". Horeogrāfa Jāņa Ērgļa, režisora Reiņa Suhanova un komponista Jura Vaivoda veidotā stāstā par skatuves dejas rašanos piedalījās visu paaudžu "Teiksmas" dejotāji.

Tautas deju kolektīva "Teiksma" 75. jubilejas koncertuzvedums "Trejdeviņas spēles" ir veltījums Deju svētku 75. jubilejai. Savu dejotprasmi stāstā par skatuviskās dejas rašanos ar spēlēšanos un rotaļām izdejoja vairāku paaudžu "teiksmieši". 

"Sākot meklēt, analizējot visas etnogrāfiskās dejas, redzot visu to kombināciju savirknējumu, arī radās ideja, doma, ka varētu pakāpties soli atpakaļ un radoši pameklēt, kur tad ir tā sakne," pastāstīja TDA "Teiksma" mākslinieciskais vadītājs, horeogrāfs Jānis Ērglis.

Ceļš no teatrālas rotaļu etīdes caur etnogrāfisku deju līdz īpaši veidotai  horeogrāfiskai kompozīcijai attēlots deviņās deju spēlēs. Radot pazīstamām tautas melodijām nedzirdētas aranžijas, kā arī sacerot jaunus skaņdarbus, par uzveduma muzikālo pusi parūpējies komponists Juris Vaivods. Bet dejotprieku jubilejas koncertā apliecināja vairāk nekā 300 dejotāji.

"Mēs, vadītāji, jau pirms vairāk nekā 20 gadiem nolēmām, ka gribam veidot kolektīvu, kur nepārtraukti notiek paaudžu maiņa. Tas nozīmē, ka mums ir jābūt spēcīgiem bērnu deju kolektīviem un tad pakāpeniski laika gaitā veidotu arī pieaugušo kolektīvus," uzsver Jānis Ērglis.

Savukārt kolektīva dalībnieki sevi raksturo kā "dullus uz deju" un izceļ iederības sajūtu un trakulību kolektīvā.

"Tas kolektīvs, kas mums ir "Teiksma", ir neaprakstāms. Mēs te esam dulli uz deju. Ļoti griboši dejot un dalīties ar to citiem," sacīja dejotājs Viestards Kalniņš.

"Es dejoju no bērna kājas. Es nevarētu sevi iztēloties bez dejošanas. Dejošana ir tā vieta, kur es iederos," norādīja dejotāja Eli Krista Miteniece.

"Šeit ir tā visa radošā darbnīca, eksperimentu laboratorija. Šeit trakulība ir tas, ko no tevis sagaida. Un te arī tādi cilvēki sanāk kopā. Būsim godīgi, mēs visi esam bišķi traki," atzina TDA "Teiksma" dejotāja Māra Miķelsone.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti