Dienas ziņas

Spēcīgais vējš nav nodarījis lielus postījumus

Dienas ziņas

Dūdu darbnīca Alsungā

"Avots" svin pusgadsimta jubileju

Dobeles Tautas lietišķās mākslas studija «Avots» svin pusgadsimtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dobeles Tautas lietišķās mākslas studijā ''Avots'' jau pusgadsimtu klaudz stelles un zib adatas. Jubileju seno amatu meistares atzīmē ar izstādi ''No veļiem līdz cīruļiem''. Šāds nosaukums izvēlēts, jo rokdarbiem atvēlētais laiks kādreiz bija no rudens līdz pavasarim. 

Dobelnieču ceļš uz Tautas lietišķās mākslas studijas izveidi sākās 1969. gadā ar aušanas pulciņu. Senākās dalībnieces vēl šodien atceras, kādos apstākļos tolaik strādājušas.

"Toreiz mēs bijām tādās telpās, kā stāstīja - kādreizējās bankas, tagadējās Mākslas skolas telpās. Mums tur dūmi kūpēja. Vecas krāsnis bija, visu ko piedzīvojām. Pēdīgi mēs vienā pavasarī applūdām, un tad kultūras nodaļas vadītājs mūs pārcēla uz Kultūras namu," stāstīja audēja, tautas daiļamata meistare Ausma Narvaiša.

Kopš 2010. gada studijas ''Avots'' dalībnieču pulcēšanās un radošo izpausmju vieta ir Dobeles Amatu māja un kultūras nams. Studijā darbojas ap 30 audēju, adītāju un arī keramiķu. Nereti līdz ar jaunu dalībnieču pievienošanos paplašinās arī studijas darbības virzieni. Tā radās arī ''Krāsu skola''.

"Meklēju iespēju kaut kur iemācīties aust. Krustmāte ir audusi, senči arī bijuši rokdarbnieki, bet es nekad nebiju tikusi pie profesionāļiem. Aušana bija tā, ko es mācījos, bet es arī pratu pati dažādus rokdarbus, un tā es sāku piedāvāt krāsošanu ar augiem," par skolas izveidi pastāstīja tās vadītāja Daina Ieviņa.

Savu pusgadsimta jubileju seno amatu meistares atzīmē ar izstādi ''No veļiem līdz cīruļiem''. Tā ir pirmā izstāde pēc divu gadu pārtraukuma, kamēr Kultūras namā notika rekonstrukcija. Izstādē apkopoti vairāku gadu darbi, bet senākā esot latvju sievas villaine. Meistare to uzaudusi jau pirms 20 gadiem, bet izstādē tā aplūkojama pirmoreiz. Atbildot uz jautājumu par nākotnes plāniem, studijas vadītāja nosmēja, ka galvenais mērķis ir izdzīvot un turpināt tradīcijas.

"Jāsaprot, ka mēs nekad nebūsim tādi, kā mēs bijām, jo viss mainās. Mūsu sabiedrība mainās. Viss apkārtējais, ieradumi, tradīcijas mainās, uzskati par to, kas ir tas, ko vajag un ko nevajag. Esot šajā jomā, ir jāprot tam arī pielāgoties," uzsvēra "Avota" vadītāja Inta Jansone.

Jubilejas izstāde Dobeles Amatu mājā būs apskatāma līdz 28. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti