Globālais latvietis. 21. gadsimts

Speciālistiem atgriezties Latvijā traucē problēmas ar ārzemēs iegūtās izglītības atzīšanu

Globālais latvietis. 21. gadsimts

Mudina atgriezties Latvijā. Vai Skandināvijas latvieši tam ir gatavi?

Diasporas amatierteātri - vieta, kur pulcējas un darbojas ārlatvieši

Diasporas teātru festivāls «Laipa» ir amatierteātru gaismas pils

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Oktobra vidū aizritēja jau sestais diasporas amatierteātru festivāls “Laipa 2019”, kurā piedalījās 11 amatierteātri gan no ASV, gan Eiropas un viens no Latvijas. Kā atzīst ārzemju latviešu amatierteātru pārstāvji - tā ir viņu latvietības kopšana, nenoliedzot, ka tas piepilda alkas pēc skatuves un prožektoriem.

Diasporas amatieru teātri uz vienīgo šādu ārlatviešiem domātu teātra festivālu „Laipa 2019” sabrauca Reikjavīkā, Islandē, kur viņus uzņēma vietējais teātris. Kā festivālu raksturo dalībniece un režisore Māra Lewis no Sanfrancisko jaunā teātra, tad „Laipa” ir amatierteātru "gaismas pils".

“"Laipa" - tā ir amatierteātru gaismas pils. Tur nav ne nenovīdības, ne skaudības, ne neveselīgas konkurences, ne aprunāšanas. Ir viena liela ģimene, kura priecājas par katra kolektīva veiksmēm un panākumiem, un tai sāp neveiksmes. Mēs viens otru ļoti labi saprotam, jo mēs runājam vienā valodā. Jā, tā ir latviešu valoda, bet tā ir arī teātra valoda. Mēs zinām, kāds darbs ir ieguldīts un cik daudz sviedru izliets.

Mēs ceļam smilšu pilis, jo katra izrāde ir unikāla, un tā, tāpat kā smilšu pils, ir tikai uz īsu brīdi," Latvijas Radio raidījumā "Globālais latvietis. 21. gadsimts" saka režisore Māra Lewis.

Diasporas amatierteātru festivāls aizsākās pirms sešiem gadiem Bredfordā, kā smejot teic teātra vadītāja Gita Robalde, kura ir arī idejas autore, ka vienkārši bijuši īstajā laikā un īstajā vietā.

“Mums Bredfordā ir sava latviešu māja, klubs, kas pieder Daugavas Vanagu fondam un mums ir skatuve, un, zinot, to, ka mums ir zāle un skatuve, viens pēc otra ciemos sāka pieteikties diasporas amatierteātri. Tad radās ideja, ko nu brauks pa vienam, sabraucām visi kopā. Tā dzima festivāls," Latvijas Radio stāstīja Gita Robalde.

Ar katru gadu festivālā dalībnieku ir arvien vairāk. Ja pirmajā reizē bija četri, tad nu jau teātra spēlētāju pulks dubultojies. Uz šī gada festivālu sabraukuši bija amatierteātri no astoņām pasaules vietām, pavisam kopā bija 128 aktieri un režisori, kuri publikai un kolēģiem rādīja 11 izrādes. Dalībnieki bija no Bergenas, Bredfordas, Sanfracisko, Briseles, Jorkšīras, Minsteres, Oslo, Birmingemas un viens amatierteātris no Latvijas.

No Latvijas atbraukušais amatierteātris saucas "Laipa". Tieši tāpat kā festivāls. “Festivāls pie sava nosaukuma tika otrajā tikšanās reizē, un tas bija Latvijā, Birzgalē. Tad vēl festivālam nebija nosaukuma un arī mūsu teātrim nebija nosaukuma. Tā dzima festivāla vārds un arī pie tāda paša nosaukuma tikām mēs," klāsta teātra režisore Rita Reinsone.

Festivāls "Laipa" Reikjavikā noritēja divas dienas, kad teātris tika spēlēts no agra rīta līdz vēlam vakaram, un visas šīs izrādes vērtēja teātra kritiķis Atis Rozentāls, kurš no festivāla atbraucis ar patīkamām pārdomām par diasporas amatierteātru māksliniecisko kvalitāti un arī uzteic repertuāra izvēli. Vienaldzīgo neesot bijis.

"Tas tiešām ir festivāls, mēs neliekam punktus. Arī analīze ir uz rezultātu vērsta, ar domu, ko vēl var izdarīt labāk un veiksmīgāk. Un starp citu bija viena izrāde, kura izraisīja ažiotāžu skatītāju vidū ar savu saturu, jo iekoda drusku kaulā vecākai paaudzei," Latvijas Radio atklāja Atis Rozentāls. 

Pagaidām ārzemju latviešu amatierteātru mākslinieciskā kvalitāte ir vājāka nekā Latvijas amatierteātriem. To mēģinājumi visbiežāk notiek pie kāda no dalībniekiem mājās vai dzīvoklī. Līdz ar to tiem grūti sacensties skatēs, lai nokļūtu Dziesmu un deju svētkos. Tomēr Latvijas Nacionālā kultūras centra sabiedrības līdzdalības projektu koordinatore Aiga Vasiļevska atklāja, ka par šo teātru dalību svētkos arī ir uzsākta diskusija, jo arī ārlatviešu teātrus gaida Latvijā. 

Bez festivāla "Laipa" saziņa starp diasporas un Latvijas teātra trupām līdz šim bijusi ne pārāk veiksmīga. “Izskatās, ka festivāls "Laipa" ir brīnišķīga platforma, lai sadarbība diasporas teātru starpā attīstītos un tā uzņemtu apgriezienus. Tā ir lieliska iespēja ārlatviešiem būt kopā, satikties, apmainīties radošām idejām," sacīja Vasiļevska.

Un interese ir. Ne par velti uz festivālu piesakās amatierteātri vēl tapšanas stadijā. Bet, piemēram, Birgmingemas Mazā teātra direktore Dace Čaklā stāsta, ka viņiem ir plāns uzvest latviešu dramaturģiju ne tikai latviski, bet arī angliski. Tas būs lielisks veids, kā popularizēt latviešu dramaturģiju, jo īslugas ir paredzēts tulkot un iestudējumu spēlēt arī angļu valodā. Jau pirms pirmizrādes iestudējums saņēmis uzaicinājumu doties viesizrādēs uz Zviedriju, Īriju, Islandi un Latviju. 

Starptautiskais amatierteātru festivāls "Laipa 2019" norisinājās Reikjavīkā, Islandē, 2019. gada 11. – 12. oktobrī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti