Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Ziemassvētku tirdziņā krīzi nejūt

Diasporas amatierteātri pulcējas Birmingemā

Diasporas amatierteātri pulcējas Birmingemā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Otrajā lielākajā Lielbritānijas pilsētā – Birmingemā – nupat kā norisinājās diasporas amatierteātru festivāls "Starp 5 salām", kur piedalījās 10 amatierteātru pārstāvji no piecām valstīm. Festivālā gan ne tikai spēlēja teātri, bet arī pietika dažādu citu māksliniecisku un sportisku aktivitāšu.

Divu dienu teātra festivāls atklāts ar Īrijas teātra izrādi "Džungļu joki", kas ir stāsts par džungļos apmaldījušos zinātnieku, kuru sagūsta amazones. Nākamā bija Birmingemas Mazā teātra izrāde "Čir čir", kas ir pasaka pieaugušajiem par kādas impērijas dzīvi.

"Ja pirms pandēmijas cilvēki varbūt bija vairāk nākoši uz teātri, tad pandēmija mazliet piestopēja. Bet tagad mēs atkal jūtam, ka varam aicināt cilvēkus zālēs. Un to mēs izjutām, mēs uzaicinājām ar vienu biļeti gan uz īru izrādi, gan uz mūsējo, un cilvēki tiešām ļoti labprāt atnāca. Pietiekami daudz, lai mēs teiktu, ka spēlēt pie pilnas zāles, ir daudz, daudz patīkamāk, kā pie pustukšas," sacīja Birmingemas Mazā teātra režisors Ingmārs Čaklais.

Režisore un runas pedagoģe Velga Līce atzina: "Izrādes es redzēju ceturto reizi. Izrādes ir ļoti augušas, kas ir ļoti iepriecinoši, jo izrādes attīstās un dzīvo savu dzīvi augošā virzienā."

Birmingema ir viens no lielākajiem latviešu centriem, jo apkaimē dzīvo ap 10 000 latviešu, taču citās valstīs pat klātienes mēģinājuma noorganizēšana nav viegls uzdevums.

Latviešu teātris Itālijā "Momento" pārstāvis atzina: "Uz mēģinājumu tuvākā meitene brauc stundu, tālāk ir divas stundas, trīs stundas, četras stundas. Reku, Džuljetai septiņas stundas [jābrauc].  Mēģinājumi mums ir katru nedēļu "zoomā", un tad mēs savācamies uz nometnēm, lai varētu arī kopā pabūt."

Šādās kopā sanākšanas reizēs bez jautrības neiztikt. "Lielākā blēņa, man liekas, ka bija stundu skaits, cik ir nomodā šajās dienās. Nu dažs labs te joprojām nav aizgājis gulēt," atzina Čaklais.

"Nekas ekstrēms nebija, mēs patiešām no sirds un partijas dancojām vakar, spēlējām novusu un... bet teātrinieki jau visu laiku ir uz jokiem, un visādām evērģēlībām," piebilda latviešu-dāņu biedrības amatieru teātru kopas "Pūpols" pārstāve Lilita Tomsena.

Taču jokus pie malas, jo viena no aktuālākajām tēmām amatierteātru vidē ir diskusijas par to, ka jācenšas kļūt godīgākiem attieksmē pret savu skatītāju, piedāvājot laba līmeņa izrādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti