Dienas ziņas

Baržas "Trias" glābšanas operācija

Dienas ziņas

Svin Kunga Kristīšanas svētkus

""Bigas krūze"" aizceļo uz Jelgavu

Deju kolektīvu konkursā Bauskā «Bigas krūze» aizceļo uz Jelgavu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Bauskā jau sesto reizi aizvadīts deju kolektīvu konkurss, kurā, godinot Bauskas izcilo horeogrāfi un deju kolektīvu vadītāju Birutu Hegenbarti, dejotāji spēkiem mērojas, izdejojot pagājušā gadsimta vidū radītās dejas. Konkursa galvenā balva – deviņus kilogramus smagā ''Bigas krūze'' - šoreiz aizceļoja uz Jelgavu.

Par horeogrāfiem stāsta viņu dejas, bet par Bauskas izcilo deju kolektīvu vadītāju Hegenbarti, ko deju saimē mīļi sauca par Bigu - deju konkurss''Bigas krūze''.

Horeogrāfe un dejas eksperte Rita Spalva atceras, ka Hegenbarte ikdienā vienmēr turēja rokās krūzi. "Viņai patika dzert tēju vai kafiju, un tā krūze viņai vienmēr bija somā gan ceļojumā, gan ikdienā, tāpēc forši, ka ir nevis kauss, bet krūze - ''Bigas krūze''," paskaidroja Spalva.

Lai gan ir pagājuši jau piecpadsmit gadi, kopš Bigas vairs nav starp dejotājiem, neviens vien konkursa dalībnieks atzīst, ka, tieši pateicoties viņai, iemācījies dejot.

''Dzirnavnieku'' dejotājs Ikars saka, ka  Biga bija "viena riktīga velna sieva". "Viņa visas lietas sauca īstajos vārdos, daudz necimperlējās, ja vajadzēja, pateica kādu skarbāku vārdu, un tad uzreiz viss bija skaidrs, kā jādejo un kā jādara," sacīja Ikars.

Savukārt ''Dzirnavnieku'' dejotāja Jolanta piebilst, ka Biga mācēja stingru vārdu pateikt, un visi no pusvārda visu saprata. "Viņa bija ļoti laba vadītāja," uzsvēra Jolanta.

Konkursa galvenā ideja ir izcelt un jaunajiem dejotājiem parādīt  seno deju pūru.

Vairāki kolektīvi izvēlējās jestrās sižetiskās dejas, kas izpelnās neviltotas skatītāju ovācijas, bet žūrijai ar to vien nepietiek. Horeogrāfe un dejas eksperte Spalva paskaidroja, ka vēl ir svarīgi, cik precīzi un tīri ir nodejots, cik labi ir izstrādāts.

Starp septiņiem konkursa dalībniekiem žūrija par labāko vienbalsīgi atzina deju kolektīvu ''Laipa'', un deviņus kilogramus smagā balva jau otro reizi ceļoja uz Jelgavu. ''Laipas'' dejotāji atzīst, ka  noslēpums slēpjas saliedētībā.

''Laipas'' dejotāja Lita uzsver, ka kolektīvs daudz laika pavada kopā, ne tikai noslīpējot dejas mēģinājumos, bet arī ārpus tiem, pieslīpējoties, lai sajustu viens otru un bez vārdiem saprastu, kas jādara. 

Konkurss, kurā vienu gadu sacenšas senioru kolektīvi, bet nākamajā - vidējās paaudzes dejotāji, notika sesto reizi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti