Deju ansamblis «Daiļrade» nāk klajā ar vērienīgu uzvedumu «Dzersim kāzas trīs dieniņas. Dziedāsim. Dancosim.»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Deju ansamblis (DA) “Daiļrade” ir gatavi atkal prezentēt vērienīgu horeogrāfisko skatuves dejas vedību uzvedumu “Dzersim kāzas trīs dieniņas. Dziedāsim. Dancosim.” Tas pirmizrādi piedzīvos 13. jūlijā Siguldā IX Starptautiskajā tautas deju festivālā “Sudmaliņas”, kas ir lielākais festivāls skatuviskās dejas jomā Latvijā, informēja “Daiļrade”.

Uzveduma māksliniecisko koncepciju realizējuši horeogrāfi – Ilmārs Dreļs, Lilija Lipora – un ansambļa mākslinieciskā vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne.

Uzvedumā Kurzemes puisis prec Latgales meiteni. Vedību notikumi rit no precībās braukšanas līdz mičošanai jeb mārtošanai horeogrāfu un mākslinieciskās vadītājas interpretācijā.

“Vedības ir vieni no nozīmīgākajiem godiem cilvēka mūžā, kas ir aktuāli arī mūsdienu cilvēkam. Latviešu skatuves dejas uzvedums “Dzersim kāzas trīs dieniņas. Dziedāsim. Dancosim.” ir veidots, balstoties latviešu kultūras mantojumā, kur vedību norišu tradīcijas un vadlīnijas cauri gadsimtiem ir saglabājušās dzīvas līdz pat mūsdienām un tiek praktiskā folklorā pētītas, analizētas, lietotas un izdzīvotas mūsdienās,” atzīst dejas uzveduma horeogrāfe Lilija Lipora.

Vedību uzvedums sastāv no sešām dejām. Uzvedumam izmantots vienots muzikālais materiāls, dziesmas no grupu “Auļi” un “Tautumeitas” kopīgi izdotā albuma “Lai māsiņas rotājas”.

“Ideja par uzvedumu radās pēc dejas “Aulejas klezmers” tapšanas, kad kopīgi ar dejotājiem un Ilmāru Dreļu izlēmām tēmu turpināt un veidot vedību uzvedumu. DA “Daiļrade” uzvedumā izstāstīs skatītājiem gan Latvijā, gan pasaulē par mūsu tautas bagātajām tradīcijām un skaisto zemi, parādot gan novadu, gan dejas elementu, raksturu un tautas tērpu dažādību,” lepojas deju ansambļa mākslinieciskā vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne.

DA “Daiļrade” aicina ikvienu uz IX Starptautisko tautas deju festivālu “Sudmaliņas”, jo īpaši krāšņi izbaudīt skatuves dejas vedību uzvedumu “Dzersim kāzas trīs dieniņas. Dziedāsim. Dancosim.” Siguldas pilsdrupu estrādē.

Deju ansamblis “Daiļrade”, Latvijas Simtgades svētkos iegūstot “Lielo balvu”, tika izvirzīts pārstāvēt Latviju starptautiskajā tautas deju festivālā “Sudmaliņas”.

Jau devīto reizi Latvijā norisinās Latvijas Nacionālais kultūras centra organizētais starptautiskais tautas deju festivāls “Sudmaliņas”, kas ir vērienīgākais festivāls skatuviskās dejas jomā Latvijā. Festivāla mērķis ir pulcēt kopā Latvijas un dažādu pasaules valstu dejotājus, kas radoši pēta, iepazīst un pārmanto tautas dejas tradīcijas.

Vairāk informācijas DA “Daiļrade” mājaslapā.

Viena no uzveduma dejām, kas izdejota šonedēļ Dzegužkalnā: 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti