Dienas ziņas

"Lampā" diskutē par drosmi

Dienas ziņas

Pēterdiena-gada lielākie svētki Kurmenē

"Lelles un papīrs" festivālā Daugavpilī

Daugavpilī festivāls «Lelles un papīrs» pulcē vairāku valstu meistarus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Starptautiskais leļļu festivāls Daugavpilī jau otru gadu pulcēja kopā meistarus no vairākām pasaules valstīm. Šogad festivāla moto "Lelles un papīrs” apmeklētājiem deva iespēju redzēt lelles, kas darinātas no papīra, kartona un pat avīzēm. Festivālā pirmizrādi piedzīvoja arī papīra rotaļlietu personālizstāde, piedāvājot plašu ieskatu papīra rotaļlietu vēsturē un daudzveidībā.

“Tā ir Viļņa, to dēvē par zemu lidojošu eņģeļu pilsētu”, stāstīja leļļu meistare Olga no Lietuvas, kas kopā ar radošas studijas “Serotonīns” kolēģēm ir izveidojušas savu pilsētu ar tās iemītniekiem un pat laikapstākļiem. Darbs ir veidots papjēmašē tehnikā un ir viens no studijas dalībnieču projektiem, kuri speciāli radīti Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja un Baltijas Autorleļļu meistaru ģildes rīkotajam Starptautiskajam leļļu festivālam.

Radošas studijas “Serotonīns” leļļu meistare no Viļņas Olga Norviliene iepazīstina ar ielu muzikantiem, Ģedimina torni, skursteņslauķiem, makšķerniekiem, arī vietējo vājprātīgo Rošetu - īstu personāžu, kuru var satikt pilsētas ielās. "Šajā kompozīcijā ir 38 lelles un to ir taisījušas 15 sievietes, kuras nav profesionāles – tās ir skolotājas, ārstes, grāmatvedes," ar lellēm iepazīstina Norviliene.

Savukārt daugavpiliete Violeta Ozuna savās lellēs atdzīvināja Borisa Akuņina romāna “Kronēšana” personāžus. Mīļākā rakstnieka daiļrade ir Violetas līdzgaitnieks un iedvesmas avots. "Esmu noklausījusies visas grāmatas un prātā ienāca doma, ka šie varoņi jāatdzīvina," sacīja leļļu māksliniece no Daugavpils. "Lelles ir taisītas no cepamā polimēra. Protams, kostīmi ir no dabiskiem labi drapējamiem audumiem un vitrāžas mežģīnēm." 

Festivāla moto šogad ir "Lelles un papīrs", tāpēc vairāki darbi, kurus muzeja apmeklētājiem piedāvāja 65 leļļu meistari no astoņām valstīm, ir dažāda veida papīrs. Arī festivālā meistarklasēs bērniem un pieaugušajiem tika piedāvāts meistarot no papīra un kartona. 

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja direktore Ruta Ģiptere izvēlēto tematiku pamatoja ar vēlmi atšķirties, lai varētu paplašināt meistaru loku diezgan specifiskā jomā.

Viena no meistarēm ir Baltijas autorleļļu meistaru ģildes vadošā māksliniece Tamāra Čudnovska, kura savā personālizstādē “Brīnumi no papīra” piedāvāja uzzināt, kādi papīra rotaļlietu veidi pastāv pasaulē un kāda ir to rašanās vēsture. Daugavpils muzejs ir kļuvis par pirmo vietu, kur izstāde eksponēta.

"Šeit ir tādas rotaļlietas un tādas grāmatas ar kuriem daudzi ir spēlējušies, daudzas bērnu paaudzes. Šeit būs ļoti seno laiku rotaļlietu kopijas, arī speciāli gatavotas," uzsvēra Čudnovska.

Starptautiskā leļļu festivāla Daugavpilī organizatori sola, ka nākamgad pasākumam būs cits moto un leļļu meistari priecēs apmeklētājus ar jauniem darbiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti