Brīvdienās podniecības senā amata pratēji ver darbnīcu durvis Daugavpilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Tas ir vērienīgākais prasmju apgūšanas pasākums – rokām, sirdij, prātam un vēderam, norādījis tā organizētājs Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Šajās dienās 97 vietās ir iespēja satikt vairāk nekā 150 dažādu amatu meistarus. Latvijas novados būs iespēja apgūt un roku iemēģināt dažādās audumu aušanas prasmēs, karošu grebšanā, cimdu adīšanā, dažādu ēdienu sagatavē un ielūkoties un padarboties metālkalēju un podnieku darbnīcās. Meistardarbnīcu mērķis ir vēstīt par amatnieku, par viņa zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē. Vairāki podniecības senā amata pratēji šajās brīvdienās savu darbnīcu durvis vērs Daugavpils Māla mākslas centrā. 

Brīvdienās podniecības senā amata pratēji ver darbnīcu durvis Daugavpilī
00:00 / 04:29
Lejuplādēt

“Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktās “Tradicionālo prasmju skolas” turpinājums, un jau otro gadu šis pasākums notiek rudenī. Savas durvis apmeklētājiem vērs vaļā Daugavpils Māla mākslas centrā. 

Tas ir gaidīts pasākums sacīja keramiķe Nellija Dzalba: “Mēs gaidījām ilgi šo pasākumu, jo tā atkal ir tikšanās klātienē ar cilvēkiem, kuri vēlas kaut ko kopīgi ar mums pastrādāt, paveidot. Mums būs 3 grupas gan sestdien, gan svētdien, pa 10 cilvēkiem.”

Amatnieki ir izslāpuši pēc tikšanās iespējām klātienē, savās darbnīcās, ar sava amata cienītājiem un vienkārši interesentiem, norādīja Dzalba, un šajās dienās Māla mākslas centrā būs ko darīt.

“Mēs taisīsim māla traukus, veidosim tos tradicionālajā tehnikā, sākot no šķīvīšiem līdz bļodiņām,” sacīja keramiķe.
Keramiķis Jānis Saikovskis ir viens no pieredzē bagātākajiem podniekiem Daugavpils Māla mākslas centrā, attieksmē pret mālu viņš joprojām ar lielu pietāti.

Saikovskis stāstīja: “Ilgs mūžs ir nostrādāts, pāri par 44 gadiem, kaut kāda meistarība ir piedzīvota šo gadu garumā. Un ar mālu, lai tas šķiet tāds vienkāršs materiāls, es neesmu uz tu, bet uz jūs jau 44 gadu griezumā. Tikai tad ir kaut kāds rezultāts. Uz šo pasākumu “Satiec savu meistaru!” pārsvarā nāk cilvēki, kuri grib kaut ko pastrādāt un padarboties ar mālu.”

Pasākuma “Satiec savu meistaru!” galvenais mērķis ir celt godā un parādīt Latvijas amata pratējus, to veikumu. 

Podnieki ir īpaši cilvēki, atzina Saikovskis: “Podnieks ir tas, kuram ir dotas dieva dotības, man 44 gadu garumā tas ir gan hobijs, gan darbs, gan kāda kapeika nopelnīta.”

Akcija katrreiz ir svētku mirklis amatnieku darbnīcās, īpaši šajos laikos, sacīja Saikovskis un Dzalba.

“Galvenais ir paturēt šo darbnīcu tādā augstā kvalitātē ar saviem darbiem, cilvēki atnāk un priecājas, un tu skaties no malas, un tad tev arī pašam prieks par savu padarīto, ka esi uz pareizā ceļa,” atzīmēja Saikovskis.

Savukārt Dzalba piebilda: “Tā ir atkal tikšanās pēc tāda ilga attālināta darba, tas nozīmē arī pozitīvu noskaņu, kurā mēs kopā varēsim pastrādāt un pavadīt kopā laiku, un apmainīties ar kaut kādām idejām un pieredzi.”

“Lai cilvēki iet pie mums ar labu garastāvokli un labu noskaņu, un te uz vietas mēs ar kopīgiem spēkiem ne vienu bez darba neatstāsim. Neviens vīlies nebūs, ar tukšām rokām neaizies. Mums, visiem šeit meistariem, kas šajās dienās strādās ar cilvēkiem un vadīs šo pasākumu, ir liela pieredze, katru no apmeklētājiem mēs iepriecināsim,” sacīja Saikovskis.

Pagājušajā gadā pasākumu "Satiec savu meistaru!" 104 Latvijas vietās apmeklēja vairāk nekā 3000 interesenti. Šajās dienās 97 vietās, protams, ievērojot epidemioloģiskās prasības un drošības noteikumus, visā Latvijā ir iespēja satikt vairāk nekā 150 dažādu amata meistarus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti