Dienas ziņas

Kuldīgā pateicas audžuģimenēm un aizbildņiem

Dienas ziņas

Veikalos pietrūkst vietējo dārzeņu

Botāniskajā dārzā atklāta neparasta izstāde

Botāniskajā dārzā skatāmi 100 deči – veltījums Latvijas simtgadei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Meklējot jaunas tekstilšķiedras, māksliniece un skolotāja Annele Slišāne divu gadu laikā īstenojusi unikālu projektu "100 deči". Neparastie dekori, kas darināti gan no neapstrādātiem augiem, gan otrreiz izmantotiem materiāliem, jau priecējuši skatītājus mākslinieces dzimtajā Latgalē un Vidzemē, bet tagad tie par dabas vērtībām stāstīs Nacionālā Botāniskā dārza oranžērijas apmeklētājiem.

Māksliniecei un skolotājai Annelei Slišānei aušana allaž bijusi viens no sirdsdarbiem, bet šoreiz stellēs liktas visneiedomājamākās lietas. "Kādus 20 gadus aužu un eksperimentēju. Atrast nātrei šķiedru, kaņepei un linam jau mēs zinām, bet meklēt un atrast šķiedras tur, kur tās teorētiski var būt, bet tad tās meklēt un atrast," stāsta māksliniece Annele Slišāne.

Izstādē izliktās dekoratīvās segas jeb deči, kā saka māksliniece, ir iedalāmi trīs daļās.

No vecmāmiņas pūra lādes, no dažnedažādiem augu  stiebriem un ziediem, un arī no iepirkumu maisiņiem, vecām magnetofonu lentām, austiņu vadiem un citām sadzīvē izmantotām lietām.

Un šeit jūtama arī skolotājas vēlme vajadzīgo pasniegt interesanti.

"Bērni būs tie, kuri izmainīs mūsu attieksmi pret pasauli-pārstrādāt materiālus. Tas man ir tāds uzsvars uz to trešdaļu izstādes, kas man ir, par pasaules ilgtspējību domājot," atzīst Slišāne.

Divu gadu laikā tapušie 100 deči darināti kā veltījums Latvijas  simtgadei, un jau pabijuši daudzviet Latgalē un Vidzemē. Tagad gan smaržīgie, gan interesantie darbi priecē Nacionālā Botāniskā dārza oranžērijas apmeklētājus.

"Manuprāt, tas stāsts ļoti skaisti savijās ar Botāniskā dārza atmosfēru, ar dabu. Kad iet gar deķiem var just, kā tie smaržo, kā smaržo vībotnes...

Un liek baigi daudz padomāt, nevis tikai priecāties par krāsu salikumiem. Un tie stāsti ir lieliski, un tas viss te viens otru tā papildina, ka es labāku vietu šai izstādei pat iedomāties nevaru," saka mūziķis Kārlis Kazāks.

Lai gan Latvijas simtā jubileja jau pagājusi, izstāde turpināšot apceļot Latviju un arī paplašināties, jo ideju, kur meklēt šķiedru aušanai, māksliniecei vēl esot daudz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti