Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Vilku

Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar "Junior Achievement Latvija" valdes priekšsēdētāju Jāni Krievānu par "Ēnu dienu"

Atklāj jauniešu ar īpašām vajadzībām fotoizstādi

Atklāj jauniešu ar īpašām vajadzībām fotoizstādi «Es ieraudzīju…»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Līdz 17. februārim Latvijas Nacionālās bibliotēkas konferenču centra vestibilā interesentiem iespējams aplūkot fonda “Nāc līdzās” organizēto fotoizstādi “Es ieraudzīju…”.  Izstādes mērķis ir apliecināt to, ka cilvēki ar īpašām vajadzībām arī spēj labi ieraudzīt momentu un to iemūžināt.   

Kustību traucējumi, vājredzība, intelekta attīstības problēmas vai, piemēram, autisms nav šķērslis lai uzņemtu fotogrāfijas. Fotogrāfiju izstādē “Es ieraudzīju...” skatāmas fotogrāfijas, ko veidojuši 10 jaunieši ar īpašām vajadzībām.

“Mērķis ir apliecināt to, ka cilvēki ar īpašām vajadzībām arī spēj labi ieraudzīt momentu, nofotografēt, kādas ir viņu sajūtas. Tās ir ļoti līdzīgas kā jebkuram fotogrāfam, kas ķer mirkli. Tas ir vēl viens apliecinājums cilvēku ar īpašām vajadzībām spējām fotomākslā,” stāsta fonda “Nāc līdzās” valdes priekšsēdētāja Sarma Freiberga.

Jauniešiem zināšanas fotogrāfiju uzņemšanā palīdzējis apzināt fotomākslinieks Jānis Deinats, kurš dalījies savās zināšanās vasaras radošajās nometnēs, iedvesmojot cilvēkus pievērsties fotografēšanai.

Vājredzīgā Laima Mūrniece saka - viņas redzes problēmas nekādā ziņā nav šķērslis fotogrāfiju uzņemšanai. Jā, viņai ir grūtāk ar fokusu, horizontu vai detaļām, bet vienmēr būs klāt kāds, kurš palīdzēs un novērtēs veikumu.

“Manas bildes ir kā mazas poētiskas ikdienas liecības. Dažreiz šķiet - kad tu atrodies mājās, zināmās un pierastās vietās, ka tur jau nekā nav. Bet tad tu paņem kameru, palūkojies dziļāk un pēkšķi ieraugi, ka tur tomēr ir gaismas spēles, sīkas un interesantas detaļas, dažādi atspulgi, ko iepriekš nemaz neesi pamanījis,” klāsta Laima Mūrniece.

Izstādē apskatāmās fotogrāfijas uzņemtas gan ar fotoaparātiem, gan telefoniem. Kopumā skatāmi 24 darbi. Katrai fotogrāfijai ir savs stāsts, kāpēc tā uzņemta, saglabājot konkrētā brīža īpašās sajūtas.  

“Es gāju vienu dienu sestdienā un skatos - pīļu daudz. Izdomāju, ka jānobildē. Tuvojas pavasaris, lai var atcerēties, kāda ziema bija,” stāsta fotogrāfiju autors Nikolajs Košunovs.

“Man patīk fotografēties, un man patīk radīt bildes. Uzņemu gan cilvēkus, gan dabas skatus, gan arī daudz ko ekstrēmu,” atzīst fotogrāfiju autore Santa Surgunte.

Bērnu un jauniešu fotoizstāde “Es ieraudzīju” Nacionālajā bibliotēkā bez maksas būs apskatāma līdz 17. februārim.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti