Dienas ziņas

Būvdarbus neapturēs arī Dziesmu un deju svētku laikā

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Ziņģētāju un stāstnieku vakars Viļānos

Ar dziesmu sirdī. Viļānos aizvadīts ziņģētāju un stāstnieku vakars

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Aizvadītajās brīvdienās Rēzeknes novada Viļānos norisinājās tradicionālais zinģētāju un stāstnieku vakars. Šogad tāpat kā citus gadus tas pulcēja lielu skaitu ne vien dalībnieku, bet arī klausītāju, lai kopā uzdziedātu no paaudzes paaudzē pārmantotās ziņģes jeb tautā folklorizējušās dziesmas.

Ziņģētāju un stāstnieku vakars šajā reizē vienkopus pulcējis 20 folkloras kopas, lauku kapelas, ansambļus un citas grupas. Ikreiz pasākumam tiek izvēlēta tēma. Šogad ziņģes izdziedātas par kādu īpašu notikumu no kāzām vai bērēm, vai vienkārši lauku dzīves.

"Tās ir sen jau no dziesmu grāmatām pierakstītas dziesmas, kuras izvelk no pūra un no vecākiem, no vecvecāku  dziesmu kladītēm ir paņemtas tās ziņģes," sacīja Viļānu kultūras nama vadītāja Margarita Cakula.

"Mēs esam dziedājuši tās ziņģes jau no bērna kājas, kā saka. Un mums jau tā dziesma ir sirdī,"

teica Lizuma lauku kapelas dalībniece Maija, piebilstot, ka kolektīva dalībnieku mīļākās dziesmas ir "Nezviedz, bērais kumeliņ" un "Vecās likteņdzirnas".

Ziņģētāju un stāstnieku vakars ir jau sena tradīcija. Pirmo reizi pasākums notika 2003. gadā Madonas novadā. Nu jau vairākus gadus ziņģes izskan Rēzeknes novada Viļānos, lai ne vien popularizētu tās, bet arī veicinātu ziņģu saglabāšanu un pārmantojamību.

"Mēs jau internetā meklējam, kad nu atkal būs, kad nu būs, kad varam uzstāties. Lai nu ir tie laiki grūti, bet mēs vienalga, mēs turamies!" turpināja Maija.

Isnaudas folkloras kopas "Isnauda" vadītāja Ināra sacīja:

"Labi ir tas, ka jau vēl pirms tā pārtraukuma sākās tendence, ka zāle dzied līdzi. Nu, tas taču brīnišķīgi – trīs stundas dziedāt kopā ar pārējiem. Ne vienkārši klausīties, bet dziedāt!"

Jau ierasti uz kopīgu sadziedāšanos Viļānos  ierodas ziņģētāji no dažnedažādām Latvijas vietām. Šogad tālākie bija no Mazsalacas. Kā atzina pasākuma dalībnieki – tā ir iespēja sadzirdēt katram reģionam raksturīgās ziņģes.

Šādi ziņģētāju un stāstnieku vakari mūsdienās tiek rīkoti reti kur. Gandarījums esot, ka līdzīgs pasākums notiek arī Koknesē, kas ir vēl viena iespēja un vieta, kur satikties īpašā atmosfērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti