Dienas ziņas

Ziemas sezonu sāk ar ""Kāpostu svētkiem""

Dienas ziņas

Eiropas Komisija svin Latvijai 100

Apriķu muzejā unikāla ekspozīcija

Apriķu muzejā unikāla ekspozīcija – pasaulē lielākā sprēslīcu kolekcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Aizputes novada Apriķu muižas ēkā  98 gadus atradās pamatskola, kas šovasar nelielā skolēnu skaita dēļ tika slēgta.  Tagad  bijušajās klašu telpās savu darbību, iekārtojot jaunas ekspozīcijas,  paplašina Apriķu muzejs. Tur nupat atvērtā Eiropā un pasaulē lielākā sprēslīcu kolekcija.

Apriķu muižas gaiteņos jau pa gabalu var sajust koka smaržu, kas vedina uz pašu jaunāko muzeja ekspozīciju. Tās ir smalkiem kokgriezumiem veidotas vērpjamo ratiņu sprēslīcas, kuras darinājis tukumnieks Valdis Orlovs. Īsi pirms aiziešanas mūžībā pērnā gada rudenī viņš savu plašo kolekciju novēlējis Apriķu muzejam.

"Valdonkulis uzticējās jau no pirmajiem satikšanās mirkļiem un saprata, ka kolekcija varētu būt drošās rokās. Strādāt var ar jebkuru no šīm sprēslīcām – vai tas ir ļoti vienkāršs dēlītis, vai ļoti grezna. Tā ir katra darinātāja sirdsapziņa, godaprāts," saka Apriķu muzeja vadītāja Aina Cērmane.

Sprēslīca ir vērpjamā ratiņa skaistākā un nozīmīgākā detaļa. Tas ir kā karogs un katra vērpēja lepnums, tāpēc amatnieki tajās iegriezuši rakstu zīmes, dažādus simbolus.

Savulaik Valdis Orlovs apbraukājis Latvijas muzejus, nozīmējis sprēslīcu paraugus un pēc tam tos pats izgatavojis. Visvecākie atdarinājumi viņa kolekcijā no 19.gadsimta pirmās puses. Apriķu muzejā apskatāmas 400 sprēslīcas no Valda Orlova kolekcijas, lai gan savā mūžā viņš izgatavojis ap septiņiem simtiem šo vērpjamā ratiņa detaļu.

"Ļoti daudz sprēslīcu Valdonkuls ar savu sirds dāsnumu ir uzdāvinājis satiktiem cilvēkiem, kuri novērtēja šīs lietas. Lielākā daļa tomēr ir šeit ieraugāmas un atpazīstamas," rāda Cērmane.

Valda Orlova sprēslīcu kolekcija ir lielākā Eiropā un pasaulē, un tā tagad ir viena no desmit Apriķu muzeja pastāvīgajām ekspozīcijām.

Bijušo klašu telpās, izvietojot tur savulaik bēniņu telpās glabātās vērtības,mazpamazām atdzīvojas senie muižas stāsti. Līdz pavasarim plānots apmeklētājiem atvērt stiklotās muižas durvis.

18.gadsimta vidū celtajā Apriķu muižā līdz šai vasarai atradās pamatskola, savukārt muzejam šeit jau aizritējis 31 darba gads.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti