Dienas ziņas

Palīdzēsim.lv atbalsta īpašās mammas

Dienas ziņas

Akordeonistu dāvana Latvijas simtgadei

Andrupenē satiekas podnieki no visas Latgales

Andrupenē satiekas podnieki no visas Latgales

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dagdas novada Andrupenes lauku sētā pirms četriem gadiem izveidots ceplis māla trauku dedzināšanai. Taču, tā kā līdz šim neviens vietējais podnieks nav pieteicies cepli lietot ikdienas darbā, vismaz vienu reizi gadā šeit tiek organizēta vairāku Latgales keramiķu kopā sanākšana. 

Podniecības tradīcijas jau izsenis ir Latgales reģiona vizītkarte un viens no spilgtākajiem nemateriālā kultūras mantojuma elementiem. Podnieki Dagdas novada Andrupenes pagasta lauku sētā esošajā māla ceplī tikās jau piekto reizi.

"Kurināšanas laikā pa 14 stundām ceplī tika sasniegta temperatūra apmēram 1050 - 1100 grādi. Tā ir temperatūra, kura ir vajadzīga, lai māls izdeg, lai glazūra izkūst, respektīvi, lai redz, ka trauki ir gatavi," stāsta podnieks no Rēzeknes novada Staņislavs Viļums.

Līdztekus Viļumam darbus ceplī lika arī Aivars un Vēsma Ušpeļi, Ilmārs Veceļs un citi, kopā astoņi podnieku aroda meistari. Šajā reizē cepļa dedzināšanā piedalījās arī vecmeistaru audzēkne Evija Maļķeviča no Dagdas novada, kura tikai nupat sākusi turēt godā šo seno amatu profesionālā līmenī.

"Latgalē vajadzētu tā aktīvāk iedvesmot jauniešus.

Un es tā riskanti pametu Rīgā darbu un atnācu atpakaļ uz savu sētu, uzcēlu kopā ar savu skolotāju savu ceplīti,

tagad kurinu, lipinu podus un atgriežos pie savām saknēm - pie viena latgaliešu amata turpināšanas," stāsta meitene.

"Šie publiskie cepļi ir sava veida amata popularizēšana, podnieka amata tāda kā parādīšana citiem, ka mēs esam, mēs darbojamies, cepļus kurinām, viss notiek," piebilst Viļums.

Māla ceplis Andrupenes lauku sētā izbūvēts 2014. gadā un muzejam kalpo vairāk kā eksponāts, jo uz vietas nav neviena profesionāļa, kurš to varētu un gribētu izmantot ikdienas darbā.

"Podnieka mums, protams, pašiem nebija, bet tādas lielas laimes rezultātā sasaucām uz pirmo cepļa iekurināšanu apkārtējos podniekus no Maltas un no Rēzeknes, un labprāt atbrauca. Tā sākās mūsu tradīcija kurināt cepli. Tas ir ļoti liels, un viņu piepildīt ir pagrūti. Viņi salasās vienu reizi, bet ja viņi gribētu un būtu darbi, mēs labprāt kurinātu kaut trīs reizes," par cepli stāsta muzeja "Andrupenes lauku sēta" vadītāja Skaidrīte Pauliņa.

Andrupenes lauku sētas saimniece uzsver, ka kopēja cepļa dedzināšanas Andrupenē notiks arī turpmāk, vismaz tik ilgi, kamēr Latgalē melnā māla un podniecības tradīcijas vairs būs ne tikai kaut kas ekskluzīvs, bet arī katrā mājā pašsaprotams notikums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti