Rīta Panorāma

Fotomākslinieka Arņa Balčus ironiski askētiskā personālizstāde "Izstāde pēc izstādes"

Rīta Panorāma

Intervija ar autosportistu Mārtiņu Sesku. Liepājas rallijs jau nākamnedēļ

Aicina iesaistīties akcijā "Cimdotā Latvija"

Aicina iesaistīties valsts simtgadei veltītā akcijā «Cimdotā Latvija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tuvojoties vēsajam laikam, cilvēki tiek aicināti iesaistīties akcijā “Cimdotā Latvija” – uz valsts dzimšanas dienu sarūpēt sev un arī citiem rakstainus cimdus. 

“Visas iniciatīvas, kurām birojs aicina līdzsekot, nāk kaut kā organiski – gan ar baltu galdautu, gan ar dižkoku meklēšanu, atnāk idejas no dažādām vietām,” raidījumam “Rīta Panorāma” pastāstīja Latvijas valsts simtgades biroja vadītājas vietniece Inga Oliņa. 

Viņa arī norādīja, ka cimdi latviešu tradīcijās ir lieliska dāvana, kas pasniegta visdažādākajos dzīves gadījumos – kāzās, krustabās, bērēs. Sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru, kā arī tautas tērpu centru “Senā klēts” un adījumu salonu “Tīne” tapusi ideja Latvijas valsts simtgadē aktualizēt šo seno tradīciju. 

Kā norādīts valsts simtgades biroja mājaslapā, 18.novembrī ikviens ir aicināts doties uz svinīgajiem pasākumiem rakstainos cimdos. Turklāt cimdi var būt simboliska dāvana gan draugiem, gan tuviniekiem, gan biznesa partneriem, gan ārvalstu viesiem. Valsts simtā jubileja var būt iemesls pārlūkot pūru, iztaujāt vecmāmiņu vai sameklēt zinošas meistares un cimdu pāri uzadīt pašiem.

“Senās klēts” pārstāve Ziedīte Muze uzsvēra – cimdu adīšana un dāvināšana ir viena no visskaistākajām latviskās identitātes izpausmēm. Tāpat kā ir pieci tautastērpu novadi, ir arī pieci novadi etnogrāfiskajiem cimdiem – katram novadam ir savas adīšanas tradīcijas. Kā piemēru Muze minēja greznos Nīcas cimdus, kurus ļoti laba adītāja tapinājusi veselas 70 stundas. Lielākoties tieši Kurzemē cimdi esot viskrāsainākie atšķirībā, piemēram, no Sēlijas, kur biežāk tiek izmantota nekrāsota dzija, – taču šie cimdi savukārt esot siltāki. 

Oliņa norādīja, ka visu vasaru Nacionālais kultūras centrs organizējis dažādas meistarklases un aicinājis iedzīvotājus iesaistīties akcijā, uzadot sev cimdus. Konsultēties iespējams pie tautas daiļamata meistarēm.  Muze piebilda, ka gadījumos, kad rakstus ir grūti izdomāt, var  meklēt padomu grāmatās. Piemēram, pēc Marutas Grasmanes grāmatas “Latvieša cimdi” cimdus adot ne vien Latvijā, bet arī ārvalstīs – jau vairāk nekā 100 dalībnieču no 19 valstīm. Daudzas no viņām, piemēram, no Vācijas un Francijas, 18.novembrī pošas uz Latviju, lai svinētu valsts svētkus rakstainos cimdos. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti