Dienas ziņas

Izraēlā turpinās protesti pret tieslietu sistēmas reformu

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Kuldīgā notiek stāstnieku festivāls "Ziv’ zup’"

Stāsts pret šķīvi zivju zupas. Kuldīgā aizvadīts stāstnieku festivāls «Ziv’ zup’»

Kad aprīļa nogalē pār Ventas rumbu lecošajām vimbām svin svētkus "Lido zivis Kuldīgā", tos papildina arī stāstnieku festivāls "Ziv’ zup’". Tas ir pirmais festivāls Latvijā, kurš stāstīšanas un klausīšanās prasmes kopj jau sešpadsmito gadu. Arī šogad tajā skanēja stāsti, kurus varēja iemainīt pret šķīvi zivju zupas.

Šī gada stāstnieku festivāla "Ziv’ zup’" tēma ir koks. Aija Vitmane no Katlakalna dalījās ar stāstu par savu vecomāti, kuru salīdzināja ar ābeli. "Mana vecāmāte, kad sauca strādāt, ja es teicu tūlīt, viņa teica, nekāds tūlīt. Ja man vajag - klibam lekt un slapjam degt. Un tie ir tādi teicieni, ko es vienmēr, stāvot zem ābeles, atceros."

Stāsti raisījās viens pēc otra, jo tēma plaša – pasaules koks, lietaskoks, dārzā kopts un lolots vai audzis savā vaļā. Par stāstīšanu balvā no Ventā ķertām zivīm gatavota zivju zupa.

Folkloriste Sarma Ūpe sacīja: "Es dabūju zupu par to stāstu, kad es kā Somijas karogs savā zili balti strīpainajā kleitiņā šūpojos apses galā un nevarēju tikt lejā. Ļoti garšīga zupa."

Stāstnieku festivāls "Ziv’ zup’" notika jau 16. reizi. Iedvesma tam bija ar Eiropas Savienības atbalstu Kuldīgā rīkotās mācības "Pieaugušo stāstīt prasmes attīstība – eiropeisks skatījums". "Ziv’ zup’" kļuva pirmo stāstnieku festivālu Latvijā, uz kuru pulcējās interesenti no malu malām. Šo gadu laikā ir izveidojies festivālu un aktivitāšu tīkls visā Latvijā.

Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves pētnieks Guntis Pakalns norādīja: "Stāstniecībai pasaulē ir dažādas stratēģijas, vieni ir vairāk skatuves māksla. Kā stāstnieks viņš ir profesionālis, viņš nostājas uz skatuves un paņem lielu publiku. Bet mums vairāk Latvijā interesē šis virziens, ka katrs var piebiedroties. Katrs var stāstīt stāstus, katrs var kļūst par stāstnieku, jo tā ir viena no cilvēka pamatprasmēm."

Savukārt festivāla "Ziv’ zup’" vadītāja Ina Celitāne pauda: "Ap tradīciju kā pavardu vācās gan ēdāji, gan kārumnieki, gan tie, kas grib dvēselei to gardo garšu."

Tikmēr stāstniece Līga Reitere atminējās, ka ierosme attīstīt savas stāstīšanas prasmes sākusies tieši te.

Viņa atzina – stāstīšana kļūst arvien svarīgāka, jo cilvēki mazāk lasa, mazāk skan laba valoda, cilvēki mazāk klausās viens otrā. Turklāt stāstnieki var ļaut vaļu savai valodai, Līgai tas ir tāmnieku dialekts.

Stāstnieku festivāls "Ziv’ zup’" ir kā papildinājums pavasara palu šovam "Lido zivis Kuldīgā". Tas tapis par godu unikālajai parādībai, kad pār Ventas rumbu, meklējot labākas nārsta vietas, lec vimbas. Un svētkos zivs ir goda vietā – gan stāstos, gan rotaļās, arī radošajās izpausmēs, dziesmās, izglītojošās nodarbēs un gardumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti