Kultūra

Eiropas dziesmu grāmata apkopos skaistākās dziesmas no visām ES valstīm

Kultūra

Sitaminstrumentu virtuozs Rihards Zaļupe izdod otro solo albumu

Koncertzālē "Lielais dzintars" atklās jau 24. Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu

Zvaigžņu festivāls Liepājā kļūst saturiski bagātāks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sestdien, 5.martā, Liepājā gaidāms atklāšanas koncerts 24. Starptautiskajam zvaigžņu festivālam. Līdz šim plašākai publikai tas bija zināms kā Pianisma zvaigžņu festivāls, taču, laikam ejot un festivālam attīstoties, kā arī apgūstot jauno koncertzāli "Lielais dzintars", festivāla rīkotāji festivāla programmu veido plašāku, uz Liepāju aicinot ne tikai pianisma zvaigznes. 

Mēģinājumā laikā Latvijas Radio uzrunā vācu pianistu un diriģentu Matiasu Manasi. Viņš personiski pazīst vairākus pasaulē slavenus mūziķus no Latvijas un ir gandarīts par iespēju pirmo reizi būt šeit un muzicēt tandēmā ar Liepājas Simfonisko orķestri. Koncerts būs neierasts, jo pirmajā daļā vācu pianists un diriģents vienlaicīgi sēdīsies gan pie kocertflīģela taustiņiem, gan diriģēs orķestri, izpildot Ludviga van Bēthovena 0.klavierkoncertu.

"Esmu pārliecināts, ka daudzi būs pārsteigti un nekad nebūs dzirdējuši par šādu Ludviga van Bēthovena 0.klavierkoncertu. Bēthovens šo fantastisko klavierkoncertu sacerēja 14 gadu vecumā, kad viņš dzīvoja Bonnā, kur dzimis slavenais komponists. Šis klavierkoncerts tiek atskaņots ļoti reti," stāsta Matiass Manasi.

Deviņās festivāla dienās jaunajā koncertzālē "Lielais dzintars" notiks septiņi koncerti. Vienlaikus muzikālajiem notikumiem Lielajā zālē tiks apgūta arī Kamerzāle, kas zināma ar savu izcilo akustiku.

"Trīs koncerti būs ar orķestra dalību. Viens atsevišķs koncerts Lielajā zālē būs starptautiska mēroga zvaigznei - Latvijas Radio korim.  Festivāls notiek no 5. līdz 13. martam. Pianistu būs daudz, jo tomēr negribējām pavisam pārraut šo nabas saiti. Klavierēm ir savs šarms tieši sadarbībā un sintēzē ar orķestri. Arī iepriekš pianisma zvaigžņu festivālam tas vienmēr ir bijis magnēts," stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra valdes loceklis Uldis Lipskis.

Līdz šim festivāla norisei Liepājā bija pieejamas daudz mazākas telpas, tagad klausītāju sēdvietu skaits ir trīskāršojies. Tas vienlaikus ir eksperiments un izaicinājums rīkotājiem. Koncertzāles atklāšanas eiforija ir beigusies, uzsver Uldis Lipskis.

"Tas katru reizi ir izaicinājums - atrast tādu odziņu, piegājienu, lai cilvēki Liepājas ļoti blīvajā kultūras dzīvē izšķirtos nākt uz koncertiem. Labi strādā Olimpiskais centrs, ir Latviešu biedrības nams, teātris. Mēs esam izaicinošā posmā, lai būtu konkurētspējīgi un atraktīvi," pauž Uldis Lipskis. Koncertiem un koncertzālei jābūt saistošiem ne tikai reģiona un Latvijas, bet arī ārvalstu klausītājiem, kas būs nākamais solis, piebilst Uldis Lipskis.

Kā vēstīts, festivāla atklāšanas koncertā kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri uz skatuves kāps viens no šobrīd pasaulē vadošajiem klavierduetiem "Duo Amal" - Jarons Kolbergs no Izraēlas un Bišara Haroni no Palestīnas. Savukārt 6.aprīlī koncertzālē "Lielais dzintars" gaidāms viņu solo koncerts četrrocīgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti