Kultūras ziņas

Koris "Ausma" un Jānis Zirnis svin – 50

Kultūras ziņas

Leļļu "Iedvesmas valsis"

Starptautiskais zvaigžņu festivāls Liepājā

Zvaigžņu festivālā Liepājā piedalīsies virkne pianisma virtuozu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sestdien, 3. martā, koncertzālē „Lielais dzintars” gaidāms 26. Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncerts. Līdz pat marta beigām festivāla rīkotāji -  Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) piedāvās klausītājiem septiņus koncertus, kuru laikā

uz skatuves kāps pašmāju pianisma zvaigznes – Raimonds Pauls, Reinis Zariņš un Vestards Šimkus, kā arī plejāde citu mūziķu no Latvijas un ārvalstīm.

Festivālā laikā gaidāmi arī kamermūzikas koncerti. 

Liepājā gaida spilgtu pianistu viesošanos
00:00 / 02:33
Lejuplādēt

Festivāla pirmajā koncertā kopā ar rīkotājiem Liepājas Simfonisko orķestri uzstāsies viens no spožākajiem latviešu pianistiem Zariņš, kurš zvaigžņu festivālu Liepājā atklāj ne pirmo reizi. Turklāt pagājušā gada uzstāšanās Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla Atklāšanas koncertā izpelnījusies Lielās mūzikas balvas nomināciju „Gada koncerts". Šoreiz diriģenta Luca Kēlera vadībā orķestra mūziķi kopā ar Zariņu atskaņos ungāru komponista Bēla Bartoka Trešo koncertu klavierēm un orķestrim Mimažorā. Jaudīgs gabals, vienlaikus skaista un īpaša mūzika, radio atklāj pianists.

„Man ir tā iespēja spēlēt Bartoka pēdējo trešo klavierkoncertu, kas ir viņa pēdējais pabeigtais skaņdarbs,” saka Zariņš. “Pat nepabeigtais, jo vēl pēdējās taktis palika ne līdz galam pabeigtas. Nācās vēl doties uz slimnīcu, kur viņš pēc četrām nomira. Ļoti zīmīgi. Tas ir darbs, kur ir izkristalizējušās viņa izcilākās daiļrades īpatnības - visa tumsa un agresija ir aizgājusi, palikusi tikai laba enerģija,” stāsta pianists.

Atklāšanas koncertā uzstāsies arī jaunais čella spēles talants no Krievijas Rustems Hamiduļļins, kurš Latvijā un Liepājā ir pirmo reizi. Baškīrijas galvaspilsētā Ufā dzimušo čellistu LSO valdes loceklis Uldis Lipskis noskatīja pērn Klaipēdā, kur Hamiduļļins spoži uzstājās Starptautiskajā čellu festivālā, izpelnoties augstāko žūrijas vērtējumu un LSO simpātiju balvu. Liepājā viņš atskaņos Jozefa Haidna Pirmo koncertu čellam un orķestrim Domažorā.„Tā ir ļoti priecīga, gaiša mūzika jautram noskaņojumam,” norāda Hamiduļļins. “Kad mūziku atskaņoja 18. gs. otrajā pusē, to izpildīja svaigā gaisā, dabā, bija zaļa zālīte un gaisā virmoja līksmība,” piezīmē Hamiduļļins.

Klausītājiem viss būšot skaidrs tāpat, saka jaunais čella meistars. Liepājas 26. Starptautiskais zvaigžņu festivāls no pianisma festivāla ir transformējies zvaigžņu festivālā, akcentējot ne tikai pianistus, bet arī citus spožus mūziķus. Katru gadu klausītājiem tiek piedāvāti dažādi radoši risinājumi. Šoreiz īpaša uzmanība pievērsta pašmāju jaunajiem talantiem un spožākajiem pianistiem.

„Interesanta programma būs 16. martā, kad Raimonda Paula dziesmas izskanēs ne tik ierastā skanējumā kopā ar VAK „Latvija”,” stāsta LSO pārstāve Daina Vanaga.

“Būs speciālas aranžijas tieši šim koncertam, ko veidojuši -  Rihards Dubra, Artūrs Maskats, Vilnis Šmīdbergs,”

atzīmē Vanaga.

Kamerzālē izskanēs īpaši komponistam un pianistam Pēterim Plakidim veltīts koncerts. Gaidāms vēl kāds pārsteigums. „Katrs festivāla koncerts ir veidots kā īpašs notikums un piedzīvojums,” stāsta Vanaga. “Mēs turpinām sadarboties ar Klaipēdas kamerorķestri. Koncertā uzstāsies vijolnieks un diriģents no Austrijas Franks Štadlers, būs dzirdams arī  viens no Japānas tautas instrumentiem, instrumenta skaņa tiek salīdzināta ar Fēniksa saucienu,” bilst LSO pārstāve.

No 3. līdz pat 24. martam koncertzālē "Lielais dzintars" izskanēs septiņi piesātināti koncerti. Noslēgumā uzstāsies pianists Vestards Šimkus, trompetists Sergejs Nakarjakovs un Liepājas Simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Gintara Rinkeviča vadībā. Koncertā skanēs Džordža Gēršvina „Rapsodija blūza stilā” un „Otrā rapsodija”. Arī noslēdzot koncertu sēriju, Liepājā skanēs Jozefa Haidna mūzika – 24. martā Pirmais koncerts čellam un orķestrim Domažorā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti