Kultūras ziņas

Pabeigts Latvijā filmētais lielākais Āzijas TV projekts

Kultūras ziņas

Bērnu idejas pārvēršas lugās

Latvijas alternatīvā skatuve

Žurnāliste: Alternatīvā skatuve aizvien vairāk pievēršas elektronikai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mūzikas apskatnieku vidū ar alternatīvo mūziku apzīmē to, ko nevar pārdot kā popmūziku, un Latvijā atsevišķas alternatīvās grupas darbojās jau padomju gados. Kā novērojusi žurnāliste Nora Rieksta-Ķeņģe, šobrīd mūsu nepieradinātās mūzikas pārstāvji arvien vairāk pievēršas elektronikai.

„Alternatīvās mūzikas priekšrocība ir tā, ka šie mūziķi atļaujas vairāk eksperimentēt un uztvert jaunās vēsmas," stāsta mūzikas žurnāliste Nora Rieksta-Ķeņģe. „Tā pati „Jumprava" savulaik taču arī bija tie, kas uztvēra jaunās vēsmas."

Viens no zināmākajiem Latvijas alternatīvās skatuves pārstāvjiem Ingus Baušķenieks uzskata, ka šodien būtisku ietekmi uz radošo procesu atstāj internets un mūzikas pieejamība.

Tagad visi māk spēlēt ģitāras. Ir miljons grupu, kurās jebkurš sīkais, iespējams, spēlē labāk ģitāru nekā es. Bet, ko ar to mūziku darīt, viņi nezina. Viņiem priekšā ir „stikla kalns" ar diskiem, kuros viss jau ir ierakstīts," uzskata Ingus Baušķenieks.

Dzejnieka Ģirta Koknēviča grupa „Dodo" savus poētiskos skaņdarbus ir izvēlējusies ierakstīt Baušķenieka studijā. Tie ir jauna skanējuma meklējumi. Turklāt ierakstā netiek izmantoti datori, kas mūsdienām jau ir pietiekami alternatīvi.

„Es vairāk eksperimentēju ar skaņu. Magnetofonam ir labāka skaņa nekā tiem „kluču bīdāmajiem"," atklāj Baušķenieks. „Sistēma ir tāda, ka vispirms ierakstam apakšu, tad dziedāšana, kas ir galvenais, un tad jau skatāmies, ko pielikt skanējumā klāt. Piemēram, vēju."

Man kaut kad agrāk šķita, ka, taisot gabalu, ir jādomā par to, kā to uztvers publika. Bet tagad es domāju, ka, ja tas gabals pašiem patiks, tad arī vēl kādam patiks," atzīst grupas "Dodo" mūziķis un režisors Andris Gauja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti