Kultūras ziņas

Sācies garīgās mūzikas festivāls

Kultūras ziņas

Vijolniece Baiba Skride LNSO vasarnīcā

Latvijā viesojas diriģents Zubins Meta

Zubins Meta: Latvija ir godam pārstāvēta kultūras pasaulē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceturtdien, 20.augusta vakarā Dzintaru koncertzālē ar vienīgo koncertu Latvijā uzstāsies viens no pasaules atzītākajiem diriģentiem Zubins Meta. Maestro Latvijā nav ieradies viens - ar viņu kopā Pētera Čaikovska, Arnolda Šēnberga un Riharda Štrausa skaņdarbus atskaņos ne mazāk slavenais  Izraēlas Filharmoniskais orķestris.

Savos 79 gados Maestro ir enerģijas pilns, mēģinājuma laikā joko ar Izraēlas Filharmoniskā orķestra mūziķiem, ar kuriem kopā Dzintaru koncertzāli atdzīvina ar klasiķu skaņdarbiem. Ar Izraēlas Filharmonisko orķestri Zubins Meta ir sadarbojies teju visu savu 50 radošo gadu laikā.

"Pēc šī koncerta rudenī mēs dosimies uz Ameriku, tad uz Ķīnu. Mums ir daudz koncertu. Protams, es joprojām esmu saistīts ar Berlīnes un Vīnes orķestriem kā viesdiriģents. Bet manas mājas, teātris, kurā es strādāju visvairāk, ir Florences opera. Starp visiem šiem ansambļiem es dzīvoju cauru gadu," stāsta Zubins Meta.

Latvijas koncerta programma ir romantiska, mītiska un vienlaicīgi sarežģīta - Riharda Štrausa "Tila Pūcesspieģeļa draiskie nedarbi", Arnolda Šēnberga "Apskaidrotā nakts" un Pētera Čaikovska 6.simfonija, ko pazīstam ar nosaukumu "Patētiskā simfonija".

"Šī programma lieliski der mūsu orķestrim, jo īpaši Štrauss. Savulaik mūs pat varēja droši saukt par Štrausa speciālistiem. Čaikovskis vienmēr ir mūsu repertuārā. Šēnberga "Apskaidrotā nakts" ir viens no maniem mīļākajiem skaņdarbiem," atklāj Zubins Meta.

Maestro atzīst, ka klātienē viņam nav nācies dzirdēt spožākos latviešu akadēmiskās mūzikas pārstāvjus. Taču viņam ir nācies dzirdēt daudzas uzslavas par mazās valsts māksliniekiem.

"Jums ir lieliski diriģenti, brīnišķīgi dziedātāji, kuri pazīstami daudzās valstīs. Jūsu mazā valsts ir godam pārstāvēta kultūras pasaulē," uzsver diriģents.

Kā vēstīts, Izraēlas Filharmoniskais orķestris un Zubins Meta Dzintaru koncertzālē uzstāsies ceturtdien, 20.augustā, plkst. 20.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti