Zīmējumu operā akcentē cilvēka dāsnumu, devīgumu un atvērtību pasaulei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas Doma kapitula zālē trešdien būs skatāms režisora Vara Klausītāja jauniestudējums visai ģimenei – zīmējumu opera „Dāsnumātika”. Izrāde veidota kā dažādu mākslas žanru sintēze, taču īpaši liela loma tajā ir zīmējumiem, kas tiek radīti izrādes laikā. Tajā piedalās aktieri Marta Grase un Klāvs Melliss, meiteņu grupa no Rīgas Doma kora skolas, dziedātājs Jānis Kurševs un vēl citi mūziķi. Visi kopā viņi rada stāstu par to, cik labi cilvēkam būt dāsnam, devīgam un pasaulei atvērtam.

Jau ilgāku laiku režisors Varis Klausītājs darbojas tā sauktajā zīmējumu teātra žanrā. Viņa veidotais zīmējumu balets „Dzejtaurenis” pirms diviem gadiem saņēma Spēlmaņu nakts balvu, bet pērn - piecas godalgas Amerikas teātra festivālā „aactWorldFest”.

Tagad Varis Klausītājs izveidojis zīmējumu operu. Tās stāsta atklāšanā vienlīdz svarīga loma ir gan Kaspara Zemīša oriģinālmūzikai, gan zīmējumiem, kas uz skatuves top teju visu izrādes laiku, stāsta režisors.

„Zīmēšana ir ļoti dziļš cilvēka izpausmes veids, un tas nebūt nav sliktāks par dziedāšanu, dejošanu un vārsmu skaitīšanu, kas it kā liekas teātrī normāli. Tad, lūk, zīmēšanai, manuprāt, arī pienākas sava īpaša vieta uz teātra skatuves,” saka Klausītājs.

Skaista un laimīga dzīve ir tad, ja cilvēks it visā, kas viņam pieder, spēj dalīties ar citiem un dara to ar prieku – šī ir galvenā atziņa, kas caurvij zīmējumu operu, ne velti tai dots zīmīgs nosaukums „Dāsnumātika”.

Tajā piedalās meitenes no Rīgas Doma kora skolas, kuras dzied, dejo, veido ēnu teātri un, protams, zīmē, dziedātājs Jānis Kurševs un citi mūziķi, kā arī aktieri Klāvs Melliss skopuļa lomā un Marta Grase skolotājas lomā.

Izrādes darbība notiek kādas klases mācību stundā, kurā skolotāja pasniedz priekšmetu „Dāsnumātika”, kas bērniem palīdz iemācīties kļūt dāsniem.

„Tā nav gluži parasta skola, jo tajā mācās spoki, gari un eņģelīši, tā ir mūsu pasaulei paralēlā pasaule. Mācības tur notiek līdzīgi mums, bet, ja mums, piemēram, ģeogrāfijā uzskates līdzeklis ir globuss, tad viņiem dāsnumātikā uzskates līdzeklis ir cilvēks. Šajā gadījumā viņu sauc Druvis, izrādes sākumā viņš ir ļoti skops, bet viņam tiek sniegta palīdzība un izrādes beigās viņš kļūst dāsns,” vērtē Klausītājs.

Lai no egoista un skopuļa kļūtu par labu un dāsnu cilvēku, Druvim ir jāiztur vairāki pārbaudījumi, kuru rezultātā viņš pats no visas sirds vēlas mainīties.

Skolotājas lomas tēlotāja Marta Grase dalās pārdomās, ka izrādes adresāts ir tiklab bērni, kā pieaugušie, jo - vai gan mazums mūsu vidū tādu, kuriem tik ļoti pietrūkst šīs drosmes kaut ko mainīt savā dzīvē. „Izrāde ir par to, ka nav par vēlu nekad mainīties, ir jāsaņem drosme un ir jābūt vēlmei. Jebkurām lietām pamatā ir tieši patiesa vēlme. Ja runājam par dāsnumu, tad ir jābūt vēlmei dot. Kaut vai smaidu. Taču, ja tas ir formāls smaids, tad tam nav jēgas. Bet nekad nav par vēlu sākt gribēt vēlēties kaut ko dot citiem un arī sev,” pauž Grase.

Vara Klausītāja jauniestudējumu – zīmējumu operu „Dāsnumātika” varēs noskatīties otrdien Rīgas Doma kapitula zālē. Trešdien savukārt uz izrādi īpaši tiks aicināti bērnunama bērni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti