Ziemeļvalstu dziesmu svētkiem apvienojusies vokālā grupa «Cosmos»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Mežaparka Lielajā estrādē svētdien, 28.jūnijā, notiks Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētku noslēguma koncerts. To ieskandinās savulaik tik populārā grupa "Cosmos", kas šim notikumam par godu pēc ilgāka pārtraukuma atkal sanākusi kopā. Pagaidām grupai nav konkrētu plānu par regulāru tālāku sadarbību, taču iespēja kādreiz atkal apvienoties arī netiek izslēgta

Latvijas Radio uz sarunu aicināja grupas dalībniekus Jāni Ozolu un Jāni Strazdiņu. Jānis Ozols šobrīd pievērsies kormūzikai, bet Jānis Strazdiņš kļuvis par pasaulslavenās zviedru vokālās grupas "The Real Group" dalībnieku.

"Cosmos" dalībnieki intervijā stāsta, ka pagājuši teju pieci gadi, kopš grupa kopā vairāk nemuzicē, atzīmējot, ka pēdējais koncerts bijis gadā, kad par Valsts prezidentu tika ievēlēts Andris Bērziņš. Jānis Ozols uzsver, ka kopā sanākšana, lai piedalītos Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētkos, ir jauka un priecīga.

"Mūsu sadarbība izskatās pietiekami forša, ir liels prieks mūs visus kopā satikt. Protams, kontaktus esam uzturējuši, bet kopā visiem sešiem atkal sanākt līdz šim nav sanācis. Mēģinājumi, kas mums ir bijuši, jāsaka, ir nostaļģiskas atmiņas, arī profesionāli izaicinājumi, jo atkal ir jādzied, un ir jādzied arī jauna mūzika," stāsta Jānis Ozols.

Jānis Strazdiņš uzsver, ka kopējā skanējumā nekas daudz neesot mainījies, mēģinājumos pārņemot sajūta, ka ir iekāpts laika mašīnā un nokļūts piecu gadu senā pagātnē.

"Cosmos" dalībnieki atklāj, ka arī pirms tam ir bijuši piedāvājumi atkal apvienoties un uzstāties. "Bet, kā mēs paši sakām, mēs jau neesam izšķīrušies. Mēs līdz šim oficiāli esam pauzējuši, varbūt pat gaidījuši kādu pietiekami interesantu notikumu, lai atkal apvienotos. Lielākais vaininieks pie šī visa ir Andris Sējāns, kurš bija runājis ar Romānu Vanagu. Uzrunājot mūs visus, šajā gadījumā pilnīgi visi pateica "jā". Nevaru pateikt, kāpēc citi pateica "jā", bet man šķita, ka šis pasākums varētu būt pietiekami interesants, man gribējās uzdziedāt Dziesmu svētku Lielajā estrādē," stāsta Jānis Ozols.

Kamēr kori nāks uz skatuvi, "Cosmos" koncertā izpildīs 15 minūšu garu savu dziesmu aranžējumu jaunās skaņās, kā arī kopā ar koriem dziedās "Cosmos" vienu no lielākajiem hītiem "Vindo". "Arī visi ārzemju kori būs spiesti dziedāt dziesmu par neko," smej Jānis Ozols. Kā zināms, šai dziesmai nav nekādas valodas, vien skaņu virknējums.

"Cosmos" - Vindo
00:00 / 03:55

Jautāts, ko devusi "Cosmos" muzikālā pieredze, Jānis Strazdiņš atklāj: "To nevar izmērīt un vārdos aprakstīt. Tā ir milzīga pieredze, gan cilvēcīgi, gan profesionāli, gan starpkulturāli. Es esmu ļoti laimīgs, ka man ir bijusi tāda iespēja tik īsā laikā savākt tik dažādas pieredzes. Tā bija lieliska skola!"

"Varu piekrist Jānim. Tagad savā diriģenta darbā es redzu to lielo pēdu no "Cosmos". Mans skatījums var būt savādāks nekā citiem, un tas ir pateicoties tam pieredzētajam, kas ir bijis kopā ar "Cosmos". Mēs esam dziedājuši no senās mūzikas līdz pat pilnīgam avangardam, modernajau mūzikai un, protams, popmūzikai. Pieredze, kas nāk bagāžā no "Cosmos", man palīdz strādāt radoši un pietiekami interesanti savā diriģenta darbā," norāda Jānis Ozols. Ziemeļvalstu dziesmu svētkos piedalās arī abi Jāņa Ozola diriģētie kori - "Maska" un "Pa Saulei".

Noslēgumā "Cosmos" dalībnieki Jānis Ozols un Jānis Strazdiņš smej, ka nākamā "Cosmos" kopā sanākšana varētu notikt atkal pēc pieciem gadiem par godu kādam lielākama notikumam. "Nekad neko nevar zināt, dzīvosim redzēsim. Ja mēs gribēsim, ja kāds mūs gribēs redzēt un dzirdēt, tad jau varam arī apvienoties. Ja nē, tad apvainoties," smejot teic Jānis Ozols.

Latviešu vokālajā grupā "Cosmos" darbojas Jānis Šipkēvics (kontrtenors), Andris Sējāns (kontrtenors), Juris Lisenko (tenors), Jānis Ozols (baritons), Jānis Strazdiņš (bass), ritma funkcijas pilda Reinis Sējāns.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti