Kultūras rondo

Izstāde “Māja” - mēģinājums paplašināt ilustrācijas nozares robežas

Kultūras rondo

Aktieris Edgars Liepiņš - komiķis ar traģisko piesitienu

Ziemassvētku noskaņas mūzikā aicina izbaudīt festivāls "Eiropas Ziemassvētki"

Ziemassvētku noskaņas mūzikā aicina izbaudīt festivāls «Eiropas Ziemassvētki»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar baroka orķestra "Concerto Copenhagen" no Dānijas koncertu “Hendelis un Vivaldi” Lielajā ģildē 6. decembrī sāksies tradicionālais Adventa laika un Ziemassvētku festivāls “Eiropas Ziemassvētki”. Šogad festivāls norisināsies no 6. līdz 28. decembrim Rīgā, Daugavpilī, Liepājā un Rēzeknē.

“Man īpaši patīk šī vakara programma. Ir izvēlēta mūzika saistībā ar ūdeņiem. Hendeļa slavenā mūzika uz ūdens, Tēlemaņa mūzika uz ūdens, Vivaldi mūzika. Man liekas, ka tā ir augsta atzinība, ka varam tik izcilā izpildījumā klausīties šos skaņdarbus,” stāstot par atklāšanas koncertu, atzīst festivāla mākslinieciskais vadītājs Arturs Maskats Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo”.

13. decembrī Lielajā ģildē un 15. decembrī Rēzeknē koncertzālē “Gors” orķestris "Sinfonietta Rīga" un diriģents Normunds Šnē atkal satiksies ar Mocarta mūzikas izpildītāju – soprānu Ingu Kalnu programmā “Mūžīgais Mocarts”.

“Inga Kalna ir pieprasīta bieži Eiropā kā Mocarta dziedātāja. Viņa pēdējā laikā ir dziedājusi koncertos grūtas Mocarta lomas. Domāju, ka arī šoreiz, zinot Ingu Kalnu, viņas ārkārtīgi augsto profesionalitāti, tā būs izcila programma,” vērtē Maskats.

Kontrtenors Sergejs Jēgers festivālā atskaņos programmu “Ave Maria”, tā izskanēs 25. decembrī Rīgas Domā. Jēgers bilst, ka koncerti “Ave Maria” Ziemassvētku laikā jau kļuvuši tradicionāli.

“Katru reizi izvēlamies mūziķus, ar ko kopā muzicēt, lai būtu interesanti ne tikai man pašam, bet arī klausītājiem, liela daļa zina, uz ko nāk. Arī šajā koncertā izpildīšu kādu jaunu “Ave Maria”, ko esmu gadu lolojis, domājis, vai piemērots manai balsij,” stāsta Jēgers.

Jaunums koncertā būs Viljama Gomesa “Ave Maria”, kopumā koncertā skanēs piecas skaistākās baroka ārijas un pieci “Ave Maria” atskaņojumi. Kopā ar Sergeju Jēgeru muzicēs ērģelniece Diāna Jaunzeme-Portnaja un flautiste Dita Krenberga. Ar Ditu Krenbergu Jēgēram šī būs pirmā satikšanās mūzikā.

Tāpat kā tradicionāla ir programma “Ave Maria”, tradicionāli festivāla izskaņa skanēs J.S.Baha “Ziemassvētku oratorija” Rīgas Lutera (Torņkalna) baznīcā 28. decembrī. Arī šajā koncertē muzicēs Sergejs Jēgers, par ko dziedātājs bilst, ka tas viņam bijis izaicinājums. Maskats atklāj, ka Jēgers savā ziņā izglābis atskaņojumu, jo piekritis piedalīties aicinātās viessolistes vietā.

“Jau vairākus gadus šo koncertu diriģē Kaspars Putniņš. Uzskatu, ka viņš ir brīnišķīgs ne tikai modernās un jaunās mūzikas interprets, bet Kaspara interešu sfērā ietilpst arī Baha mūzika, viņš to dziļi jūt,” stāsta Maskats.

Šogad Kaspars Putniņš aicinās ieklausīties oratorijas pirmajā, ceturtajā un sestajā daļā. Atskaņojumā piedalīsies Elīna Šimkus (soprāns), Sergejs Jēgers (kontrtenors), Nikolass Malrojs (tenors), Kalvis Kalniņš (baritons), Latvijas Radio koris, orķestris “Sinfonietta Rīga” un diriģents Kaspars Putniņš.

Vēl festivāla programmā iekļauta klaviermūzika – 19. decembrī Lielajā ģildē Ludviga van Bēthovena sonātes klavierēm varēs klausīties daudzu starptautisko konkursu laureātu Sergeja Osokina un Andreja Osokina izpildījumā, baudot Bēthovena mūzikas niansēto skanējumu. Klavieru sonāte ir tas žanrs, ko visbiežāk dēvē par dižā simfoniķa un Vīnes klasiķa Ludviga van Bēthovena radošo darbistabu. Tieši sonātēs Bēthovens pārbaudījis, pilnveidojis un slīpējis sava stila savdabīgās idejas un novatoriskos skaņveides paņēmienus, kas vēlāk ar pārliecību un spēku uzplaukuši viņa meistarīgajās partitūrās. Būdams izcils pianists, klavieru sonātes Bēthovens rakstījis visa mūža garumā – pirmās četras tapušas vēl 18. gadsimta izskaņā, savukārt pēdējās – piecus gadus pirms nāves, spilgti atsedzot komponista stila metamorfozes un laikmeta zīmes, vēstīts festivāla mājaslapā

27. decembrī Mazajā ģildē klavieru kvartets "RIX", kas šogad svin savu 25 gadu jubileju, priecēs ar programmu “Ziemassvētki sveču gaismā”. Šie klavieru kvarteta “RIX” Ziemassvētku laika koncerti kļuvuši par gaišu un priekpilnu satikšanos mūzikā, kas kamermūzikas gardēžiem allaž ļauj iepazīt kādu sen nedzirdētu vai nezināmu retumu.

Mazāk apcerīgas noskaņas festivāla programmā ienesīs atraktīvais britu dziedātājs un džeza pianists Entonijs Strongs, kas uzstāsies kopā ar Latvijas Radio bigbendu.

“Domāju, ka pēc Ziemassvētkiem varam arī mazliet dulloties. Nedēļā, kad gaidām Jauno gadu, Latvijas Radio bigbends kopā ar tādu slavenu viesi piedāvā īpašu programmu, kas noteikti arī daudz dos pašam bigbendam,” uzskata Maskats.

Latvijas Radio bigbends un Entonijs Strongs uzstāsies 26. decembrī Rīgas Kongresu namā, 27. decembrī Daugavpilī, 28. decembrī Liepājā un 29. decembrī Rēzeknē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti