Rīta Panorāma

Intervija ar Rūtu Dimantu par iespēju palīdzēt citiem ziedojot

Rīta Panorāma

Ziemassvētku Balsis trīs tradicionālajos Ziemassvētku koncertos

Ziemassvētku rapsodija – orķestris "Rīga", Evilena Protektore un Andrejs Osokins

Ziemassvētki ar orķestri «Rīga», Andreju Osokinu un Evilenu Protektori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Orķestris “Rīga” 22. un 26. decembrī aicina uz Lielo ģildi, kur gaidāmi klausītāju iemīļotie Ziemassvētku koncerti. Šī gada programmā būs divu populārās mūzikas dižgaru - Džordža Geršvina un Ērvinga Berlina skaņdarbi, ko klausītāji varēs baudīt dziedātājas Evilenas Protektores, pianista Andreja Osokina, Orķestra “Rīga” un diriģenta Valda Butāna sniegumā.

Koncertu nosaukums ir “Ziemassvētku rapsodija”, kas norāda gan uz slaveno “Rapsodiju blūza stilā”, gan Ziemassvētku mūzikas klātbūtni programmā, informē orķstra pārstāve Baiba Tilhena.

Ik katru gadu decembrī viena no visvairāk atskaņotām dziesmām ir “White Christmas”. Šis gads ir īpašs ar to, ka tās autoram – komponistam Ērvingam Berlinam (Irving Berlin, 1888 – 1989), kas nodzīvojis 101 gadu garu mūžu, ir atzīmējama 130 gadu jubileja. Berlins dzimis Baltkrievijas ebreju ģimenē, bet jau piecu gadu vecumā ar vecākiem pārcēlies uz dzīvi Amerikā. Rakstījis mūziku Brodvejas mūzikliem un Holivudas filmām. Dziesma “White Christmas” 1942. gadā apbalvota ar ''Oskaru'' par labāko dziesmu, bet mūsdienās iekļauta Ginesa pasaules rekordu grāmatā kā pārdotākais singls mūzikas vēsturē.

Koncertā “Ziemassvētku rapsodija” skanēs arī tādas Berlina dziesmas kā  "Top Hat, White Tie and Tails", “Putti’n On the Ritz”, kā arī populāras Džordža Geršvina vokālās kompozīcijas dziedātājas Evilenas Protektores sniegumā. Viņas balss īpašais tembrs profesionālo slīpējumu guvis Itālijā, “Santa Cecilia” konservatorijā pie profesores Maria Pia de Vito, un Hanoverē pie dziedātājas Romijas Kamerūnas (Romy Camerun). Evilena Protektore piedalījusies daudzos festivālos, kā “Pori Jazz” Somijā, “Limassol Jazz” Kiprā, un ir ''Grand Prix'' ieguvēja Starptautiskajā konkursā “Jazz Voices 2014” Lietuvā. 

Evilena Protektore
Evilena Protektore

Koncerta pirmās daļas programmā būs divi Džordža Geršvina (George Gershwin, 1888 – 1989) skaņdarbi: “Amerikānis Parīzē” un “Rapsodija blūza stilā” klavierēm ar orķestri Andreja Osokina un orķestra “Rīga” sniegumā.  

“Rapsodiju blūza stilā” (Rhapsody in Blue) Geršvins sacerēja 1924. gadā un tās ceļi pasaules koncertzālēs ir bijuši spoži. Oriģinālais Geršvina skaņdarbs ir sacerēts solo klavierēm ar otro klavieru pavadījumu. Aranžētājs Ferde Grofe izveidoja pavadījuma versiju tieši Pola Vaitmena džeza orķestrim, tas ir aptuveni desmit mūziķiem, kuri pirmatskaņoja „Rapsodiju blūza stilā” ar paša Dž. Geršvina klavieru solo. Tikai 1942. gadā radās šobrīd populārā redakcija ar simfoniskā orķestra pavadījumu. Savukārt 1998. gadā amerikāņu komponists un diriģents Donalds Hansbergers izveidoja aranžējumu klavierēm un nelielam pūtēju orķestrim, ņemot par pamatu pirmo - 1924. gada instrumentāciju.  D. Hansbergeram ir izdevies izcelt daudzas interesantas džeza nianses un tembrus, kuri ir izzuduši skaņdarba simfoniskajā versijā.

Dažus gadus pēc Rapsodijas sacerēta simfoniskā poēma “Amerikānis Parīzē” (An American in Paris), kurai raksturīga franciska atmosfēra, un ietekmes meklējamas gan džeza mūzikā, gan franču impresionismā. To var uzskatīt par zināmā mērā autobiogrāfisku skaņdarbu, jo Geršvinam bija iespēja 1926. gadā skoloties Parīzē pie Morisa Ravēla un Nadjas Bulanžē. Parīzes ielu skaņas mūzikā ilustratīvi atveido īstas taksometru taurītes, kuras skaņdarba pirmatskaņojumam Ņujorkā pats Geršvins esot pārvedis no Francijas, bet kuras arī mūsdienās tiek izmantotas skaņdarba “Amerikānis Parīzē” atskaņojumos visā pasaulē.

Biļetes uz orķestra “Rīga” Ziemassvētku koncertiem iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti