Kultūras ziņas

Retro estrādes mūzikas koncerts "Melodiju serpentīns"

Kultūras ziņas

Kinolektoriji aicina padziļināt izpratni par kino

Paziņoti "Zelta Mikrofons 2019" nominanti

 «Zelta Mikrofonam 2019» visvairāk nominēti «Instrumenti», «Prāta Vētra», «The Sound Poets» un «Raxtu raxti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trešdien pēcpusdienā tika nosaukti pretendenti uz Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta Mikrofons 2019”.  Balvai pieteikti vairāk nekā 100 mūzikas albumi, 57 dziesmas un gandrīz tikpat daudz videoklipu. Visvairāk nominētas grupas “Instrumenti”, "Prāta vētra", "Raxtu raxti" un "The Sound Poets". 

"Zelta Mikrofonu" ik gadu piešķir Latvijas Mūzikas Producentu apvienība (LaMPA). Gadu gaitā tas  kļuvis par latviešu “Grammy” balvas ekvivalentu.  Pēc iesniegtajiem pieteikumiem iespējams vērtēt arī aktuālās tendences mūzikā.

 “Daudzkrāsainība, jo ir tik ļoti dažādi – no akadēmiskās mūzikas līdz alternatīvajam, hiphopam un elektronikai, un popmūzika, un rokmūzika, protams, un, kas varbūt ir interesanti, ka mums ir tāda izveidota starpžanru nominācija, un tā ir īpaši kupla, jo ir ļoti daudz žanru krustojumu, kurus nevar tā definēt, ka tas ir tieši pops vai roks, vai elektronika,” stāsta apvienības LaMPA valdes priekšsēdētāja Elita Mīlgrāve. 

Kopumā balvai iesniegts 121 dažāda žanra mūzikas albums, 57 dziesmas un 58 videoklipi. Atsevišķā kategorijā tiks vērtēti arī koncertu ieraksti, šī gada debitanti un albumu dizains. 

Albumu formātiem mūziķi piegājuši ļoti radoši, piemēram, kategorijā “Alternatīvās vai indie mūzikas albums” nominētais Evijas Vēberes “Sirdsbūt” izdots arī kā audiokasete. 

“Tas ļoti saistās ar bērnību, mans pašas pirmais ieraksts bija kasetē. Un visa šī zīmuļu tīšana. Man liekas, ka šī mūzika ir viens tāds ceļojums, viens pārdzīvojums,” atklāj mūziķe Evija Vēbere. “Var, protams, paņemt vienu dziesmu un noklausīties, bet es radīju viņu ar domu, ka tas ir viens pusstundu garš ceļojums, kurš iziet cauri daudziem muzikāliem atzariem. Un tādēļ šī kasete – tu nevari tik viegli pārslēgt uz nākamo dziesmu, tas ir vesels process.”

Mīlgrāve neslēpj, ka pārsteigumu šogad sagādājusi milzīgā konkurence uz debitantu nomināciju. “Tas nozīmē, ka mūzika attīstās un mums būs jaunas zvaigznes un jauni vārdi, un jauna mūzika, ko klausīties visiem,” uzskata Mīlgrāve. 

“Tā, protams, ir atzinība par ieguldīto darbu, ka tas kādam ir vajadzīgs arī no profesionāļu vidus, jo tā galvenā atzinība jau atspoguļojas nopirkto eksemplāru skaitā un vietās, kuras kaut kādos radio jeb citos topos šis skaņdarbs ieņem,” norāda žūrijas priekšsēdētājs Aivars Hermanis. 

Grupa "Instrumenti" nominēti kategorijā "Popmūzikas albums" un ""Origo" zelta dziesma". Tāpat mākslinieki nominēti kategorijā "Videoklips" par dziesmām "Tu atvēri mani ar nazīti" un "Hes un tu". "Prāta vētra" nominēta kategorijās "Popmūzikas albums", "Koncertieraksts" un "Videoklips", bet "Raxtu raxti" - kategorijās "Albuma dizains", "Tautas mūzikas albums" un "Koncertieraksts".

"The Sound Poets" par balvu cīnīsies kategorijās ""Origo" zelta dziesma", "Popmūzikas albums" un "Labākā dziesma". Tāpat trīs nominācijas ieguvis Dons un Ozols par dziesmu "Salauzta sirds".

Tāpat divās balvas kategorijās nominēti Aija Andrejeva, Ansis un Kristīne Pāže, Mārcis Auziņš, kā arī grupa "Rahu the Fool". Ikgadējā "Zelta Mikrofona" balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies 12. februārī Dailes teātrī.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti