Kultūras ziņas

Latviešu dzeja itāļu valodā

Kultūras ziņas

Jaunais Rīgas teātris sezonai gatavs!

Zalcburgas festivāls turpina sadarbību ar Alvi Hermani

Zalcburgas festivāls turpina sadarbību ar Alvi Hermani

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Austrijas pilsēta Zalcburga pasaulē pazīstama kā Volfganga Amadeja Mocarta dzimtene, bet jau gandrīz gadsimta garumā tā ir slavena arī ar Zalcburgas festivālu. Tie ir vieni no pasaulē nozīmīgākajiem klasiskās mūzikas svētkiem, kuru programmā šogad iekļauts arī latviešu režisora Alvja Hermaņa "Trubadūrs".

Tieši Zalcburgas festivāla skatuve ir daudzu mākslinieku sapnis, taču uz šejieni tiek aicināti vislabākie. Šogad 95. Zalcburgas festivāla programmā kopumā iekļauti 188 koncerti, operas un teātra izrādes. No latviešu māksliniekiem šogad Zalcburgā sastopami diriģents Andris Nelsons un režisors Alvis Hermanis.

Ne vienmēr lielie operiestudējumi Zalcburgā tiek atkārtoti, tomēr Džuzepes Verdi "Trubadūru" Alvja Hermaņa režijā uz festivāla skatuves izrāda otro gadu. Hermaņa Zalcburgas festivāla iestudējumu kontā jau ir divas dramatiskā teātra izrādes, Bernda Aloīza Cimmermana opera "Zaldāti" un Džuzepes Verdi "Trubadūrs", bet nākamgad gaidāms vēl viens Hermaņa jauniestudējums Zalcburgā - Riharda Štrausa opera "Danajas mīla".

"Paies vēl kāds laiks un tikai tad es apjēgšu, cik ļoti svarīga vieta manā dzīvē, manā biogrāfijā ir bijusi Zalcburgai, jo pēdējos desmit gadus, septiņas vasaras no šiem desmit gadiem, es strādāju Zalcburgas festivālam," norāda Alvis Hermanis.

Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šoreiz Leonoras lomu izrādē dzied pasaulslavenais soprāns Anna Ņetrebko. Lai arī viņas skatuves partneri Manriko tēlā tenoru Plasido Domingo nomainījis kaismīgais itālis Frančesko Meli, viņiem veidojas lieliska balsu saderība, dzīva saspēle un spēcīga emocionāla spriedze, kuras centrā mirdz Anna Ņetrebko.

"Protams, jebkuram mūziķim, ne tikai dziedātājiem, Zalcburga ir sapņu vieta, kur būt, kur uzstāties, kaut vai klausīties vien. Šogad esmu te jau trīspadsmito gadu. Mēs arī šogad turpinām brīnišķīgās "Trubadūra" izrādes, kas pagājušajā gadā bija pilnīgi izpārdota, tādēļ tiek vēl un vēl atkārtotas, un, ak, Dievs, atkal ir izpārdotas!" teic Anna Ņetrebko.

"Trubadūrs" ir pirmā Alvja Hermaņa sadarbība ar Annu Ņetrebko. "Viņam ir ļoti interesantas idejas, bet viņš dod dziedātājiem brīvību, neuzspiežot mums pārāk daudz, īpaši šajā repertuārā, kur īsti nevar kustēties. Lielākoties ir jāstāv un jādzied. Man patīk arī skatuves dizains, tas palīdz skaņai. Es jūtos ļoti labi," saka Anna Ņetrebko.

Lai arī ārā valda 34 grādu liels karstums, dziedātājiem jāspēj sniegt labāko. Leonoras tēlā Ņetrebko spēj būt gan maiga, gan trauksmaina, grūtās ārijas viņa izdzied kā rotaļājoties, apburot klausītājus.

"Tas ir viens no brīnišķīgākajiem iestudējumiem, ko jebkad esmu apmeklējusi. Viņa dzied kā dieviete," vērtē Liljana, izrādes skatītāja. Savukārt izrādes apmeklētājs Jānis neslēpj: "Es divas reizes gandrīz apraudājos, lai arī neesmu pārāk emocionāls reālajā dzīvē. Tas bija brīnišķīgi!" "Režija ir ļoti interesanta. Tā savieno moderno pasauli ar vēsturi, kur tēli it kā atdzīvojas, tie iznākuši ārā no gleznām. Tas man patīk," norāda izrādes skatītājs Maikls.

Šī gada Zalcburgas festivālā sagaidāmi arī vairāki diriģenta Andra Nelsona koncerti kopā ar viņa vadīto Bostonas Simfonisko orķestri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti