Kultūra

Tezē jauniešu dienas - vienotības un savstarpējas bagātināšanās zīmē

Kultūra

Marka Rotko mākslas centrā atklāta īpaša kultūrvēsturiska ekspozīcija

Dzintaru koncertzālē "Xylem Trio" uzstāsies ar gadu mijas koncertu

«Xylem trio» gadu mijā piedāvā plašu noskaņu spektru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ne tikai profesionāli meistarīgs, bet arī atraktīvs un vienmēr svaigām idejām pārpilns ir ansamblis „Xylem Trio”, kurā muzicē sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe, saksofonists Oskars Petrauskis un pianists Raimonds Petrauskis. Visplašāko noskaņu spektru viņi sola gadu mijai veltītajā koncertā, kas notiks piektdien, 30.decembrī, Dzintaru koncertzālē un kurā skanēs arī vairāki grupas dalībnieku komponētie jaundarbi.

"Xylem Trio” gan mūzikā, gan sarunās izpaužas tik aizrautīgi un viens otru papildinoši, ka pat mēģinājumā viņus vērot ir ļoti interesanta pieredze.

Šoreiz trio cels priekšā programmu, kurā rimtas ziemīgas noskaņas mīsies ar dzirksteļojošu jautrību, un tās galvenais vadmotīvs – ar mūzikas starpniecību uzburt to, kā mums šogad tik ļoti pietrūkst dabā, stāsta pianists Raimonds Petrauskis: „Ārā nav redzams nekas no tā, ko mēs esam pieraduši baudīt šajā laikā – sniegu, sniegavīrus, salu, ziemas sauli. Mūsu Latvijas mainīgajā ziemā nekā no tā visa nav, bet tā sajūta iekšēji mums bija – ka ļoti, ļoti gribas izveidot koncertu, kas to visu pārvērš skaņās, visu to, ko mēs tagad nevaram redzēt. Mums pašiem gribējās tādu koncertu nospēlēt – ar iedvesmu par šo laiku."

Līdzās tradicionālajām gadumijas melodijām, kas „Xylem Trio” versijās allaž skan gana nepieradināti un oriģināli, koncertā dzirdēsim arī vairākus jaundarbus, ko komponējuši paši ansambļa dalībnieki.

Riharda Zaļupes jaundarbs veltīts cilvēka attiecībām ar laiku, un tā atskaņošanā ļoti svarīga loma būs Riharda spēlētajai marimbai.

Rihards Zaļupe: „Bieži vien marimba ir kā tāds noskaņas instruments mūsu ansamblī, un tad šoreiz man pašam gribējās izvirzīt marimbu priekšplānā – lai ir ātri solo, lai virtuozāk šis instruments izskan. Es paņēmu visiem it kā zināmo tēmu par laiku, bet man tā pēdējā laikā ir ļoti, ļoti aktuāla. Šis skaņdarbs ir par to, ka visu laiku tas motoriņš tikšķ, tikšķ, tikšķ, mums gribas it kā apstāties, bet mēs tomēr dzenamies kaut kam pakaļ."

Raimondu Petrausku savukārt iedvesmojušas bērnības Ziemassvētku izjūtas, kas joprojām saistās ar filmu „Viens pats mājās” un Džona Viljamsa skaņu celiņu tajā, un viņš šīm atmiņām veltījis Četru bērnības ainu ciklu.

Tam līdzās skanēs vēl viens Raimonda jaundarbs – Jaungada svīta, kurā ar smaidu mūzikā tiks nospēlēts nost tas viss, no kā mūziķi šajā gadā vēlas atvadīties.

Kā jau "Xylem trio" raksturīgs - koncertā, bet it īpaši jaundarbā „Jaungada svīta”, tiks izmantots plašs instrumentu klāsts, piemēram, Rihards Zaļupe spēlēs fleksatona solo.

„Fleksatona solo pēdējo reizi tādu kārtīgu es esmu spēlējis tikai Pētera Vaska mūzikā, bet šis man būs izaicinājums, jo būs pirmā reize manā mūžā, kad man būs atvēlēts tāds kārtīgs fleksatona solo. Fleksatons ir tāds instruments, ko mēs tiem cilvēkiem, kas nepazīst sitaminstrumentu pasauli, varētu raksturot kā kaut ko līdzīgu zāģim, ko spēlē uz ielas. Bet tikai šo instrumentu tā krata un tad tas tādas spocīgas skaņas izdod. Ļoti izteiksmīgs katrā ziņā, klausītāji to novērtēs," pamīšus stāsta Rihards un Oskars.

"Xylem trio" koncerts, kurā skanēs gan gadumijas klasika, gan grupas dalībnieku jaundarbi, piedāvājot visplašāko noskaņu gammu, notiks piektdien, 30.decembrī, Dzintaru koncertzālē.

P.S. Fleksatons:

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti