«World Jazz» festivāla noslēguma koncertā uzstāsies arī «Grammy» balvas ieguvēji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Piektdien, 28. jūlijā, “Arēnā Rīga” notiks “World Jazz” festivāla noslēguma koncerts, kas šogad notiek jau ceturto gadu pēc kārtas un kurā šogad kardināli mainīti mākslinieki un mūzikas repertuārs. Uz festivāla skatuvēm kāpj vairāki “Grammy” balvas ieguvēji.

Rīgas ielās turpina skanēt dažāda stila un žanra mūzika. Nepaspēja izskanēt koru dziesmas un Laimas Vaikules randevu, kā jau ceturtdien, 27. jūlijā, ceturto gadu pēc kārtas, galvaspilsētu saviļņoja dzīvā modernā māksla – “World Jazz Festival”. Džeza mūzikas cienītājus priecēs vairāki pasaules atzīti mākslinieki.

“Tur ir dažādas mūzikas stili, kas pieprasa sava veida analīzi un izpratni. Džezs nāk no visa - no gospeļa, klasiskās mūzikas, no tā laika populārās mūzikas,” norāda džeza dziedātāja Petija Ostina. “Džezs nāk no jebkura žanra. Tāpēc, lai to tiešām spētu novērtēt, ir nepieciešama kultivācija, lai patiešām varētu ieklausīties un saprast, kas tur ir. Ir dažādi džeza aspekti, kas ir ļoti intelektuāliem cilvēkiem, un, lai to saprastu, ir nepieciešamas augstas mūzikas zināšanas. Tas ir kā pirmo reizi ēdot kaviāru,” pauž Ostina.

Divas dienas notiekošais “World Jazz Festival” uz savām skatuvēm savāca ne tikai ārzemju, bet arī pašmāju māksliniekus. Denisa Paškeviča ietekme uz festivālu arī ir nozīmīga. 

“Patīkami, ka mans kolēģis, brīnišķīgs saksofona spēlētājs arī kļuva par vienu no flagmani džeza attīstībā Latvijā, Eiropā un arī pasaulē. Mūsu ir ļoti maz. Deniss ir viens no tādiem – no īstiem cilvēkiem,” atzīmē Krievijas saksofonists Igors Butmans.

Latvija deva lielisku iespēju ieskrējienam lielajā mūzikas industrijā vairākiem ārzemju māksliniekiem. Latvijas publika ir īpaša - atšķirīga un ne ar vienu nav līdzīga, atzīst Igors. Mākslinieki ar lielāku prieku atgriežas Rīgā, jo klausītājs ir saprotoši un zinoši.

Viena no amerikāņu spilgtākajām un apbalvotākajām džeza zvaigznēm Petija Ostina kāps uz skatuves, lai pastāstītu par Ellas Ficdžeraldas dzīvi un ceļu, kas viņu padarīja par tik apdāvinātu izpildītāju.

Tolaik rets gadījums pasaules mūzikas industrijā, kad sieviete ir vīriešu grupas līdere.

“Tas ir veltījums Ellai Ficdžeraldai. Šogad viņai būtu apritējis simt gadu, ja viņa vēl būtu starp mums,” norāda Ostina. “Taču viņa ir to cilvēku sirdīs un domās, kas uzauga, klausoties viņas mūziku.Man šī šova mērķis nav imitēt Ellu, bet gan paust viņas mūziku labākajā veidā, kurā es spēju, lai skatītāji saprastu, kas viņa bija un ko viņa pārstāvēja, un cilvēkiem, kas viņu zināja, cerams, ļaut pakavēties burvīgās atmiņās.  Viņa bija pirmā melnādainā sieviete, kas ieguva “Grammy” balvu. Viņa bija ļoti, ļoti īpaša persona,” norāda Ostina.

28. jūlijā festivāla noslēguma koncertā “Arēna Rīga” uzstāsies šogad “Grammy” balvu ieguvušais amerikāņu džeza zvaigzne Džons Skofīlds  un Latvijā tik ilgi gaidītais itāļu “soul” mūzikas izpildītājs Mario Biondi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti