Kultūras ziņas

Krāšņs Lieldienu saiets Iļģuciemā

Kultūras ziņas

Stāvizrāžu popularitāte Latvijā aug

Mūsdienu komponisti turpina Bahu

«Windstream» konkursā uzvar somu komponists

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Cik dažādi mūsdienu komponisti izjūt Bahu un vēlas to turpināt spēlēt - par to varēja pārliecināties ikviens starptautiskā komponistu konkursa “Windstream 2014” klausītājs. Un īpaši tie, kas Lieldienu vakarā pulcējās Lielajā ģildē, lai uzzinātu, kas ir uzvarējis šajā konkursā un kā šī mūzika skan profesionālā pūtēju orķestra “Rīga” sniegumā.

“Tā ir mūsdienu kompozīcija, kā mūsdienu komponists uztver patreizējo tehnisko pasauli. Šeit romantikas ir maz, šeit ir kaut kas vairāk... Es no rīta biju baznīcā, kur dzirdēju Haidnu – “Gods Dievam augstībā”, un tas ir pavisam kas cits, lai gan arī tur skan trompetes, tāpat kā šeit,” saka pensionēts ārsts Juris Lange.

Mūsdienās piedzīvot koncertu, kurā orķestris atskaņo sacerēto skaņdarbu, komponistiem negadās bieži, tāpēc starptautiskais komponistu konkurss „Windstream”, kurā vairākos koncertos skanēja visjaunākie skaņdarbi, kas sacerēti tieši pūtēju orķestra “Rīga” sastāvam, ir īpašs notikums arī šim orķestrim. “Skaņdarbi ir ļoti atšķirīgi, un šīs jaunās vēsmas, kas ienāk caur pūtēju orķestra mūziku, ko pasaulē plaši pazīst un atzīst, ir tās tendences, ar kurām mēs, pūtēju orķestris “Rīga”, dzīvojam pēdējos gadus,” norāda žūrijas pārstāvis un profesionālā pūtēju orķestra „Rīga” mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Ozoliņš.

Profesionālā pūtēju orķestra “Rīga” organizētais festivāls „Windstream” skatītājus pulcē jau kopš 2010.gada, bet pirmoreiz tā ietvaros mūsdienu komponisti bija aicināti piedalīties starptautiskajā konkursā ar moto “Izjūti Bahu, turpini Bahu un debatē ar Bahu”.

Itāļu komponista Džirolamo Derako skaņdarbs “Astrolabio” saņēma ne tikai starptautiskās žūrijas piešķirto otro vietu, bet arī pūtēju orķestra "Rīga" simpātiju balvu. Jo tieši šo ceļojumu Kosmosā, kas paver ceļu arī uz katra cilvēka individuālo iekšējo kosmosu, mūziķiem visvairāk paticis spēlēt. “Pirmoreizi izdzirdēju šī orķestra skaņu un biju pārsteigts – tas ir tik brīnišķīgi! Viņi ir tik jauni... mēs esam vienā vecumā,” norāda konkursa otrās vietas ieguvējs Džirolamo Derako.

Otro vietu konkursā ieguva komponiste Gundega Šmite, kas galvenokārt rakstījusi kamermūziku, vairākus gadus vadījusi Latvijas Komponistu savienību un jaunās mūzikas festivālu “Arēna”, šoreiz Baha iespaidā radījusi skaņdarbu orķestrim, kurā Baha harmonijas savijas ar laikmetīgo mūziku, bet slavenā "Mateja pasija" pārvēršas Nāves ratā, kas beigās paceļ pāri laicīgajam uz mūžīgo gaismu.

“Man konkursa gars - piedalīties, uzvarēt, ir diezgan svešs, jo, kā Bartoks teicis: “Konkursi ir zirgiem, nevis komponistiem”... Bet man bija iekšēja nepieciešamība rakstīt lielam sastāvam un es vēlējos uzrakstīt skaņdarbu, kas būtu mana tēva piemiņai,” saka konkursa trešās vietas īpašniece Gundega Šmite.

Bet pirmo vietu konkursa „Windstream” žūrija piešķīra somu komponistam Jukka-Pekka Lehto, flautistam ar militārā mūziķa grādu, kurš plaši pazīstams kā pūšaminstrumentu mūzikas autors, bet pēdējos gados arī simfoniskās un kamermūzikas autors.

Jaunie skaņdarbi tagad papildinās pūtēju orķestra “Rīga” bibliotēku un gaidīs dzirdīgas ausis, kas tos vēlēsies iestudēt.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti