Pārmijas

Mariss Jansons atsāk koncertēt, saņem "Opus Klassik" balvu un vēlas uzstāties kopā ar LNSO

Pārmijas

Vineta Sareika atkalsatiksies ar Liepājas Simfonisko orķestri

Rīgas A Cappella festivāla kulmināciju iezīmēs koncerts "Insomnia: Sākums"

Vokālā grupa «Insomnia» turpina jaunības maksimālismu un maina standartus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 16. līdz 20. oktobrim norisināsies jau 7. starptautiskais Rīgas A Cappella festivāls, akcentējot šī žanra daudzveidību un piedāvājot dažādu laikposmu un stilu mūziku izcilā izpildījumā. Festivāla kulmināciju iezīmēs koncerts "Insomnia: Sākums", kas 19. oktobrī skanēs koncertzālē "Palladium", piedāvājot jaunu identitāti vokālās mūzikas kustībai Latvijā. Koncerta galvenie mākslinieki būs jaunības enerģijas pilnā jaunā vokālā grupa "Insomnia",  kas tikko nosvinējusi gada jubileju.

Šobrīd grupu "Insomnia", kas latviešu valodā nozīmē "Bezmiegs", veido deviņi dziedātāji un viena perkusioniste, un, kā stāsta grupas dibinātāji Gustavs Melbārdis un Roberts Memmēns, visi kopā mēģinot nedaudz patīkami mainīt "a cappella" standartus.

Ambīcijas un jaunības maksimālisms pēc pirmā pastāvēšanas gada nav zudis, drīzāk notikusi sastāva nostabilizēšanās. Dziedātāji arī neslēpj, ka vokālās grupas koncepts ir mainīgs - kā jau bezmiegā, uz vietas nestāv nekas.

Atbildot uz jautājumu, vai pašiem ir priekšstats, kāda ir ideālā "a cappella" vokālā grupa un vai savu ideālu paši spēj realizēt, Gustavs Melbārdis saka tā: "Piekrītu Robertam, kurš vienmēr saka, ka jebkurā mūzikas žanrā mūziķim tie ideāli jāliek arvien tālāk un tālāk no savas konkrētā brīža darbības, un mērķim vienmēr jābūt tālākam par to, kādā līmenī esi šobrīd. Līdz ar to mēs esam panākuši daļu savu mērķu, kā mēs vēlētos skanēt, bet tas vēl ne tuvu nav tas, kā mums pašiem tas ideāls galvā skan – esam apņēmīgi un gatavi mācīties, tiekties uz priekšu."

Puiši apstiprina, ka vokālajai grupai ar skanējumu vien ir par maz – arī vizuālais tēls ir svarīgs un aktieriskais elements tāpat. "Šis ir faktors, ko aizmirst ļoti daudzi sastāvi, veidojot savu karjeru mūzikā," uzskata Roberts Memmēns.

"Jebkurā žanrā vizuālais tēls ir daļa no uzstāšanās, tāpat arī tas, kā tu runā ar skatītāju, kā komunicē. Sirdī joprojām esam jaunieši, un ar klausītājiem gribam komunicēt ļoti vienkārši – veidā, kas nav iestudēts. Vienkārši runāt un būt cilvēkiem savā starpā, un tas, manuprāt, skatītājiem var likties vērtīgi un varbūt pat nepieredzēti, jo vienmēr jau visi cenšas visu iestudēt, lai viss būtu pēc plāna. Manuprāt, mēs esam diezgan oriģināli arī šajā ziņā."

Roberts Memmēns (labajā pusē) un Gustavs Melbārdis raidījumā LR3 raidījumā "Pagrabs"
Roberts Memmēns (labajā pusē) un Gustavs Melbārdis raidījumā LR3 raidījumā "Pagrabs"


Šīgada Rīgas A Cappella festivāls ir ļoti krāsains – gluži tāda pati būs arī "Insomnia" 19. oktobra programma, kurā skanēs pazīstamas latviešu un ārzemju autoru kompozīcijas unikālās džeza, popa un gospeļa aranžijās. 

Pēc šī koncerta sāksies pamatīga gatavošanās decembrim, kas grupai šogad solās būs ļoti darbīgs: no 6. decembra grupu gaida 13 koncerti visā Latvijā kopā ar vienu no izcilākajiem, leģendārākajiem latviešu komponistiem Mārtiņu Braunu. Tā būšot Ziemassvētku koncerttūre "Veltījums", kurā izskanēs gan Mārtiņa Brauna jaunākās kompozīcijas, gan arī jau pazīstami skaņdarbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti