Kultūras rondo

Kā vēsturisko padarīt aktuālu? Saruna ar muzeju speciālistiem pirms Muzeju nakts

Kultūras rondo

Ar sazarotu programmu savus apmeklētājus aicina Rīgas Fotogrāfijas biennāle

Džeza apvienības “Dream Teller” mūzikas valoda

Viss sākās ar stāstiem. Apvienība «Dream Teller» klausītājiem nodod mūzikas albumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

18. maija vakarā "ATTA Centre" koncerttelpā savu albumu pirmatskaņos džeza (un ne tikai) apvienība "Dream Teller".  Vokāliste, komponiste Kristīne Cīrule un pianists, komponists, arī vokālists Edgars Cīrulis stāsta, ka kopradītā albuma priekšplānā ir stāsti, un katram no tiem mūziķi raudzījuši atrast vispatiesāko skanējumu. 

Vaicāta, kādas sajūtas apvienībai "Dream Teller" ir pirms ilgi gaidītas atkalredzēšanās ar klausītājiem, Kristīne Cīrule Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" atbild: "Nav tā, ka tas ir pirmais koncerts ar publiku, bet, es teiktu – varbūt pirmais lielais koncerts (vismaz priekš manis). Es ļoti, ļoti gaidu. Mēs abi ļoti gaidām. Ir jau kaut kāda vizualizācija par to, kā tam visam ir jāizskatās un jāizklausās, bet nekas jau nekad nenotiek tā, kā tu esi iztēlojies. Es domāju, ka jebkurā gadījumā būs ļoti skaisti."

Kopā muzicēt abi iesākuši pirms sešiem gadiem. Kristīne atminas, ka Edgars Cīrulis, dzirdot viņu dziedam uz "Riga Jazz Stage" skatuves, pēcāk uzaicinājis Mūzikas akadēmijā kaut ko paspēlēt. Viņš piebilst: "Mēs muzicējām brīvi, un tad izveidojām pirmo apvienību starp Jāni Rubiku, Kristīni un mani, kas saucās "Search for Light". Tā mēs muzicējām kādus četrus gadus, bija maza pauzīte, un mēs radījām jaunu ansambli." 

"Dream Teller" par diezgan būtisku kļuva tieši 2020. gads. Pandēmijai sākoties, gan Kristīne, gan Edgars Cīruļi atgriezās no studijām ārzemēs. "Pavasara periods bija ļoti pilns ar dabu, ar pastaigām, un tad arī radās vēlme sākt rakstīt dziesmas," stāsta apvienības komponiste un vokāliste. Albums tapa aptuveni divu gadu laikā. Vieglāk esot precizēt beigu datumu – tas būs 18. maijs, kad albums oficiāli tiks izdots. Turpina Edgars: "Albuma tapšana – tas jau notiek ļoti dabiski, dziesmas nāk tik ātri vai lēni, cik tās grib nākt. Ierakstīšanas process arī bija interesants, jo vairāku zināmu apstākļu dēļ mēs to darījām katrs atsevišķi no mājām. 

Sākotnēji tas pat nebija domāts kā albums – drīzāk kā veids, kā ne tikai aizpildīt laiku, bet jēgpilni aizpildīt laiku un radīt kaut ko kopā, turpināt mūzikas garu mirklī, kad tas nebija iespējams."

Albuma ieskaņošanā iesaistījušies 12 mūziķi. "Process tiešām bija garš. Iesaistīto ir ļoti daudz. Ir daži, kas parādās tikai uz īsiem momentiem dažās dziesmās. Viņi visi ir ļoti, ļoti nozīmīgi, tuvi draugi gan mūzikā, gan dzīvē," uzsver "Dream Teller" pianists un vokālists. Ar vienu vārdu albumā iekļautās dziesmas grūti raksturot, bet vienojošais noteikti esot dziesminieku žanrs. "Jo viss sākās ar stāstiem. Tas ir galvenais, no kā viss pārējais radās," paskaidro Kristīne Cīrule. "Mūsu stiprā puse ir tā, ka mēs es ar Kristīni nākam no ļoti plašas muzikālās pasaules. Mēs džezu mīlam tikpat daudz, cik mēs mīlam arī klasisko, laikmetīgo un populāro mūziku. Vadošais moto ir – visa laba mūzika ir laba mūzika," teic Edgars,

"Šajā albumā mēs neizceļam vienu žanru. Mēs vienkārši cenšamies godīgi attaisnot to, kas skan mūsu ausīs, iekšējā dzirdē; tas ir tas, kā mēs dzirdam, kā tie stāsti būtu jāietērpj mūzikā."   

Albuma prezentācijas koncertā Kristīnes Cīrules balsij pievienosies vēl četras. "Būs ļoti krāšņi. Mēs nevaram sagaidīt, kā tas viss kopā izklausīsies," viņa atklāj. "Dream Teller" esot vieni no pirmajiem, kas ieskandina jauno "ATTA Centre" koncerttelpu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti