Vīru koris «Gaudeamus» svin 55 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šajā pavasarī savu 55.gadadienu svin Latvijas lielākais un arī vadošais vīru koris "Gaudeamus". Sestdien, 28.martā, Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā notiks jubilejai veltīts koncerts, kura uzmanības centrā būs franču dižgara Morisa Diriflē mesa "Cum Jubilo", kas ir savdabīgi skaists, bet Latvijā ļoti reti atskaņots skaņdarbs. Programmā būs arī Johana Sebastiana Baha mūzika un gregoriskie dziedājumi.

Rīgas Tehniskās universitātes zālē pirmdienu vakaros jau gadu gadiem ierasti notiek vīru kora "Gaudeamus" mēģinājums. Šobrīd vīriem ir saspringts laiks, jo jāgatavojas sestdien, 28.martā, gaidāmajam jubilejas koncertam.

Mēģinājumā diriģenta Ivara Cinkusa vadībā koris dzied jubilejas koncerta centrālo skaņdarbu Morisa Diriflē Mesu "Cum Jubilo", kas ir ļoti skaists, bet arī neparasts skaņdarbs kora literatūrā.

Kora repertuārs kopumā ir ļoti daudzpusīgs, arī mākslinieciski latiņa visu laiku tiek turēta ļoti augstu, ne velti nu jau vairāk nekā desmit gadus "Gaudeamus" ir vadošais vīru koris Latvijā, arī daudzu starptautisku konkursu laureāts. Pēdējais izcilais sasniegums - zelta medaļa un čempiona tituls Pasaules koru olimpiādē "Rīga 2014".

Kora "Gaudeamus" sastāvu veido 60 dažādu paaudžu vīri, kuri atzīst, ka kori viņi sajūt kā brālību, un daudzi jau arī kā neatņemamu savu dzīves sastāvdaļu. Viņu vidū ir kora prezidents Andis Ozoliņš, pēc profesijas ķīmiķis, kurš korī dzied 35 gadus. "Tas jau ir pilnīgi asinīs, tas ir dzīvesveids. Pamatā visam ir tā gandarījuma sajūta, tā bauda, ka tu vari radīt kādu skaistu priekšnesumu, kas sniedz gandarījumu gan pašam, gan klausītājiem un skatītājiem," saka Andis Ozoliņš.

Sešpadsmito gadu korī dzied Uldis Brambergs, kura darba ikdiena ir saistīta ar auto lietām un kurš kori dēvē par savas ikdienas garīgo maizi. "Tāda pozitīvā enerģija, kas ir pēc kora mēģinājumiem un vēl jo vairāk pēc koncertiem. Atslodze no ikdienas, ko var pielīdzināt sportam vai kam citam. Tā kā tāds ikdienišķs baudījums," norāda Uldis Brambergs.

Vīri ir vienisprātis, ka "Gaudeamus" augstā mākslinieciskā kvalitāte galvenokārt ir diriģenta Ivara Cinkusa nopelns, kurša kori vada nu jau gandrīz 20 gadu. Diriģents Ivars Cinkuss akcentē, ka nekādā ziņā nav despotiskā tipa līderis, viņš attiecības ar kori balsta uz saprašanos un draudzību, arī pašam strādāt ar šiem dziedošajiem vīriem esot patiešām kas īpašs.

"Īsts veču bars jau ir veču bars. Tā skaņas kvalitāte, ko var dabūt ārā no vīriem, tā ir brīnišķīga parādība - tas spēks un maigums reizē. Tāda skaņu un emociju amplitūda nav nevienā citā korī. Līdz ar to tas veču "spiediens" ir tiešām īpašs," teic Ivars Cinkuss.

"Arī tas, ka "Gaudeamus" ir faktiski tāda brālība. Ienākot šeit iekšā, viss pārējais, arī politika, tiek atstāta ārpusē, un veči te domā par mākslu un kopā būšanu," norāda diriģents.

Ivars Cinkuss stāsta, ka arī sociālā puse šajā 60 vīru lielajā kolektīvā esot ļoti lustīga. Teju par katru no viņiem varētu sarakstīt kādu mazu romāniņu. Patiešām - korim arī ir savs hronists Jānis Solozemnieks. Korī viņš dzied gandrīz 30 gadu, reizē arī dokumentē kora dzīvi no dažādiem aspektiem. "Pašlaik es strādāju pie grāmatiņas, kas aptver laiku no 2012.gada, kad toreiz sludināja pasaules galu. Tad es to tā arī nosaucu ""Gaudeamus" pēc pasaules gala," stāsta Jānis Solozemnieks.

Valtera Kaminska sacerētā "Mūžu mūžos būs dziesma" ir vīru kora "Gaudeamus" himna. Savu 55 gadu jubilejas koncerta programmu gan koris šoreiz veltīs garīgam repertuāram, pieskaņotu ciešanu laikam. Koncertā skanēs Johana Sebastiana Baha, Morisa Diriflē un Arvo Perta mūzika. Koncerts notiks Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā sestdien, 28.martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti