Rīta Panorāma

"Smilšu cilvēciņi" - dāmu drāma Mihaila Gruzdova režijā

Rīta Panorāma

Austrālijas salā pingvīnus sargā suņi

Mārcis Auziņš aicina uz koncertsēriju "Aizrautība"

Virtuozais ģitārists Mārcis Auziņš aicina uz jaunā albuma koncertturneju «Aizrautība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latviešu ģitāras virtuoza un skaņu aranžētāja Mārča Auziņa jaunā albuma “Aizrautība” prezentācija gaidāma pirmdien, 28. janvārī, taču jau 2. februārī ar koncertu Rīgā, mūzikas namā “Daile”, Auziņš atklās koncertturneju, kas dažādās Latvijas pilsētās ilgs līdz pat marta beigām.

Kā sarunā ar LTV raidījumu “Rīta Panorāma” atklāja mūziķis, šis ir viņa otrais soloalbums.  

"Albums faktiski ir aizrautības rezultāts. Ilgi domāju par nosaukumu, par to, ko manā dzīvē nozīmē ģitārspēle, kāda loma pieder ģitārai, un skaidrs, ka tā loma ir diezgan liela. Pārfrāzējot jēdzienu "aizrautība", jau desmit gadus tā ir nepārtraukta vilkme – ņemt rokā instrumentu, spēlēt, aranžēt, meklēt jaunus izpausmes veidus, tehnikas. Nekā citādi vienā vārdā to labāk nevaru nosaukt kā vien par aizrautību. Un arī tas ir divējādi – pirmkārt, tā ir mana aizrautība, otrkārt, gribētos, lai tas, ko daru uz skatuves, projām no ikdienas rūpēm aizrauj arī klausītāju. Aizrauj citā aizrautības zonā," mūziķis stāstīja sarunā ar Latvijas Radio 3 "Klasika". 

Diska noformējumu raibā kolāžā veidojusi Elita Patmalniece. Albuma vizuālais ietērps ir simboliem pārbagāts. "Stāsts jāsāk ar to, ka man ļoti patīk arī vizuālā māksla – bieži apmeklēju muzejus, lai pamielotu acis. Jau daudzus gadus bija ideja, ka varētu atrast mākslinieku, kurš katram no maniem skaņdarbiem uzzīmētu konkrētu simbolu un tad tos apvienotu kopīgā mākslinieciskā kolāžā. Tagad vērsos  pie mākslinieces Elitas Patmalnieces, kuras darbi man ļoti patīk, un Elita lielākajai daļai skaņdarbu uzzīmēja savu simbolu, rezultātā visu sakārtojot mākslinieciskā kolāžā – tā izveidojās vāciņš. Elitai tas bija pirmais šāda veida darbs – tas ir tikpat krāsains cik mūzika, kas albumā,” teica Auziņš. 

Mārci Auziņu pazīstam kā lielisku kolēģi, kurš muzicē daudzu ansambļu sastāvos. Taujāts, kāpēc radusies nepieciešamība spēlēt solo un ierakstīt to albumā, mūziķis atgādināja: "Tie aizmetņi jau diezgan senā pagātnē – pirms vairāk nekā desmit gadiem ierakstīju pirmo soloskaņdarbu – toreiz vēl bez jebkādām ekspektācijām, ka varētu kādreiz spēlēt solo. Tā vienkārši ir vilkme izzināt ģitāru mazliet vairāk, nekā to prasa kāda solista pavadīšana. Tas ir dabīgs process. Treniņu un mēģinājumu gaitā rodas savi darbi, un vēlme tos spēlēt un ierakstīt neizpaliek. Tas ir dabīgs solis un māksliniecisks aicinājums.”

Arī ar pirmo Mārča Auziņa soloalbumu "Viens”, kas klajā nāca 2016. gadā, saistīts interesants stāsts. "Maestro Raimonds Pauls savulaik man uzdāvināja labu instrumentu, un jutu, ka šim notikumam par godu jāieraksta kāda maestro dziesmas aranžija.  To uzfilmējām, ieliku tīmekļa vidē, un rezultātā trīs vai četru mēnešu laikā radās vesels albums: skrupulozi ik dienu strādāju ar Maestro dziesmu aranžijām, un rezultātā bija arī divas lielas tūres Latvijā. Tagad šī ģitāra dzīvo pilnasinīgu dzīvi – ar to ierakstīts pirmais soloalbums un liela daļa "Aizrautības”; tas nav instruments, ko turu aiz stikla. Ar prieku to spēlēju katrā koncertā – arī uzstājoties kopā ar Maestro," stāstīja Mārcis Auziņš. 

Šobrīd Mārča Auziņa rīcībā ir deviņas ģitāras, neskaitot vēl citus interesantus instrumentus, kurus viņš izmanto līdztekus ģitārai: viņa instrumentu parkā ir gan ukulele, gan sītars, gan no Jāņa Lūsēna iegūtā portugāļu ģitāra. "Instrumentu klāsts ir liels – lai gan nevarētu teikt, ka esmu kolekcionārs, jo šīs ģitāras es arī reāli izmantoju. Man vajadzīgs skanējums, lai programmu padarītu dažādu – un katram instrumentam ir sava specifika. Piemēram, portugāļu ģitāra skan jaunā albuma otrajā skaņdarbā ar nosaukumu "Diena”,” norādīja mūziķis. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Koncerttūre sāksies 2. februārī Rīgā, un tās ietvaros mūziķis viesosies arī Alūksnē, Madonā, Rēzeknē, Saldū, Liepājā, Cēsīs un citās Latvijas pilsētās. Tūres datumiem ērti var sekot līdzi Auziņa “Facebook” lapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti