«Vīnes filharmoniķu» Jaungada koncerts Latvijas Radio 3 - «Klasika» videotiešraidē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jaunā gada pirmajā dienā Latvijas Radio 3 - "Klasika" jau atkal gādās par to, lai klausītāji būtu liecinieki skaistajai gada ieskandināšanas tradīcijai, kāds ir pasaulslavenā orķestra "Vīnes filharmoniķi" rīkotais Jaungada koncerts, informēja Latvijas Radio.

Allaž iedvesmojošā un optimismā pāri plūstošā "Vīnes filharmoniķu" Jaungada koncerta tiešraidi "Klasika" piedāvā jau gandrīz 20 gadus, un šoreiz tā atkal būs ne tikai klausāma, bet arī skatāma "Klasikas" mājaslapā – klasika.lsm.lv vai replay.lv

Tiešraide no Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zāles jeb „Musikverein”, kas ir viena no trim pasaules labākajām akustiskajām koncertzālēm un vienlaikus arī "Vīnes filharmoniķu" mājvieta, 1.janvārī sāksies plkst. 12.15, un to pārraidīs 35 Eiroradio dalīborganizācijas. Programmā – gan septiņi skaņdarbi, kas Vīnes Jaungada koncertā skanēs pirmo reizi, gan arī vispopulārākie Vīnes valši, ko sacerējuši Eduards Štrauss, Johans Štrauss (dēls) un Johans Štrauss (tēvs). "Klasikas" tiešraidi vadīs Inta Zēgnere.

Šoreiz pie diriģenta pults stāsies Gustavo Dudamels no Venecuēlas, kļūstot par visjaunāko diriģentu, kurš vadījis "Vīnes filharmoniķu" Jaungada koncertu. Dudamels, kurš dzimis 1981.gadā, ar mūziku saistīts jau kopš agras bērnības, bet kļūt par diriģentu viņš izlēma 1995.gadā, 16 gadu vecumā. Dudamels šobrīd tiek uzskatīts par vienu no talantīgākajiem simfoniskās un opermūziks diriģentiem pasaulē, kurā mīt dziļa ticība mūzikas vienojošam un iedvesmojošajam spēkam. Šobrīd 35 gadus vecais maestro ir "Losandželosas filharmoniķu" un Simona Bolivāra simfoniskā orķestra (Venecuēla) mākslinieciskais vadītājs. Viņa darbības joma aptver gan lieliskākās koncertzāles un meistarklašu nodarbību klases, gan kino projektus un inovatīvas digitālās platformas visā pasaulē. Papildus saviem pienākumiem Dudamels ir viesdiriģents dažādās prestižās mūzikas institūcijās un gatavojas Eiropas tūrei kopā ar orķestri "Berlīnes filharmoniķi" nākamgad.

"Vīnes filharmoniķu" Jaungada koncerts, kas tradicionāli notiek Vīnes Mūzikas biedrības nama greznajā Zelta zālē un kurā jau kopš 1939.gada ikreiz skan Johana Štrausa un visas Štrausu dinastijas dzirkstošie valši, asprātīgās polkas un pacilājošie marši, ir visprestižākais ikgadējais notikums klasiskās mūzikas pasaulē. Uzaicinājums to diriģēt ir vislielākais pagodinājums, bet biļetes uz to rezervējamas vismaz gadu iepriekš.

Līdz šim Jaungada koncertus Vīnē diriģējuši Herberts fon Karajans, Klaudio Abado, Karloss Kleibers, Rikardo Muti, Lorins Māzels, Seidži Odzava, Nikolauss Arnonkūrs, Mariss Jansons, Džordžs Pretrs, Daniels Barenboims, Francs Velzers Mests, Zubins Meta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti