«Vilkači»: Jāņu dziesmu albums palīdzēs rast īstās sajūtas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Tādam Latvijas iedzīvotājam, kuram varbūt ir mazāka sapratne par to, kas notiek īstos Jāņos, šis disks palīdzēs rast tās īstās sajūtas, jo mums katrā dziesmā ir vēstījums, kuru nav nemaz tik grūti saprast, ir tikai jāieklausās vārdos. Šis disks rada ļoti labu noskaņu. Rakstot disku, personīgi man bija sajūta, ka es jau esmu Jāņu procesā, disks rada atmosfēru," par nupat klajā nākušo folkloras un seno cīņu vīru kopas "Vilkači" albumu "Jānis" saka tās dalībnieks Toms Grīnvalds.

Mūsdienās Jāņu kontekstā dominē daiļā dzimuma dziedājumi, tālab "Vilkaču" albumā "Jānis" iekļautais repertuārs būs labs atsvars, lai arī vīriem būtu ko likt pretī sievām.

Līdz ar jauno albumu "Jānis", kurā iekļautas 13 dziesmas, folkloras kopa "Vilkači" dienas gaismā ceļ tieši vīru Jāņu dziesmu repertuāru. Mūsdienās tas ir piemirsts gluži likumsakarīgu iemeslu dēļ.

"Latvijā ir aptuveni 200 folkloras kopu, tikai piecas no tām ir vīru kopas. Tā kā lielākajā daļā kopu ir tieši daiļā dzimuma īpatsvars, tad tautā vairāk ir pazīstamas sievu Jāņu dziesmas - vainagu pīšanas dziesmas, rasā mazgāšanās dziesmas. Mēs vēlējāmies ar šo disku uztaisīt tādu kā ekvivalentu šīm dziesmām, lai vīriem būtu ko likt pretī. Šobrīd valda uzskats, ka vīriem ir tikai alus un apdziedāšanās dziesmas; lai lauztu šo stereotipu, mēs sameklējām un ieskaņojām tās dziesmas, ko vīri varētu dziedāt Jāņos," stāsta stāsta kopas dalībnieks Edgars Zilberts.

Lai izkristalizētu 13 albumā dzirdamos skaņdarbus, Edgars Zilberts pavadījis garas stundas Latvijas Folkloras krātuvē, pētot un meklējot, pēc tam kopīgi ar grupas dalībniekiem atlasot grupas skanējumam visatbilstošākās.

"Uz katru mēģinājumu es atnesu sešas līdz astoņas dažādas melodijas, tad pārējais sastāvs izbrāķēja un labākajā gadījumā atstāja vienu. Tās izbrāķētās melodijas jau nav sliktas, vienkārši mēs izvēlējāmies mūsu skanējumam piemērotākās," norāda Edgars Zilberts.

Tematiski jaunais albums pieskaņots Jāņu svinēšanas norisei, sākot no viesu aicināšanas un pulcēšanās līdz nākamās dienas rītam, kad uzaust saule.

Jāņu sagaidīšanas un pavadīšanas ritā ļoti svarīga loma ir arī apdziedāšanās un aizsardzības dziesmām, arī tās izskan "Vilkaču" jaunajā albumā. Dziesma "Izkaptiņa", piemēram, ir ekvivalents sievu buršanās dziesmām. Edgars Zilberts to raksturo kā pretskauģu dziesmu: "Tur tiek dziedāts par dažādām metodēm, kā izvairīties no skauģu, burvju vai laumu uzbrukumiem. Tā ir tāda aizsardzības dziesma, tādu latviešiem ir daudz."

Kā visās latviešu tautasdziesmās, arī vīru Jāņu dziesmās ir daudz zemslāņu un simbolu, bet tās var baudīt, arī vienkārši ļaujoties to skaistajai harmonijai un ritmam. Diskā ļoti labi dzirdams viss "Vilkaču" izmantotais raksturīgais instrumentu skanējums: kokles, celma bungas, ģīga, stabules, vargāns, dažādas perkusijas - grabekļi, klabekļi, veļas dēļi, izkaptis.

Kā jau vēstīts, folkloras un seno cīņu kopas "Vilkači" Jāņu dziesmu albuma "Jānis" ieskandināšana notiks sestdien, 13.jūnijā, Rīgā, Botāniskajā dārzā. Ieeja ir brīva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti