Kultūras ziņas

Jūrmalas festivāla atklāšanā izskan pazīstamas operu ārijas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Vīlandes Folkmūzikas festivālā Latviju pārstāvēs "Raxtu raxti"

Vīlandes folkmūzikas festivālā Latviju pārstāvēs apvienība «Raxtu raxti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Četras dienas, trīs naktis, 9 skatuves, 60 mākslinieki no 19 dažādām valstīm vienuviet un ļoti, ļoti daudz tradicionālās mūzikas. 28. jūlijā mūsu kaimiņzemē Igaunijā atklās Vīlandes folkmūzikas festivālu, kas daudzu gadu garumā pie sevis uzstāties ielūdzis arī Latvijas mūziķus. Šogad ar mūsu senču mantojumu klausītājus Vīlandē priecēs apvienība "Raxtu raxti". Festivāls norisināsies līdz 31. jūlijam.

Pie mūziķiem Kristīnes Kārkles-Kalniņas un Marta Kristiāna Kalniņa esam ieradušies vasaras brīvlaikam neparasti agri. Bērni vēl izmanto pēdējās miega stundas un minūtes, tāpēc mājas pagalmā vēl salīdzinoši kluss. Prom aizvesti arī mūziķu instrumenti, mājās esot palikusi vien vijole, tāpēc sanāk atpūsties arī no tiem. Pēc nedēļas abiem kopā ar grupu "Raxtu raxti" jau jābūt Vīlandes folkmūzikas festivālā, kur starp 60 māksliniekiem viņi būs vienīgie Latvijas pārstāvji.

Marts Kristiāns Kalniņš skaidro: "Mūs izraudzījās pagājušajā gadā, jo mēs uzstājāmies mūsu pašu pasaules mūzikas festivālā "Porta", un tad nu producenti bija ieradušies klausīties, atzina mūs par labu esam, un šo uzaicinājumu saņēmām – vai mums būtu tāda vēlme uzstāties Vīlandē –, mēs nedomājot piekritām."

Līdz šim Latviju Vīlandes folkmūzikas festivālā, kas tradicionāli notiek jūlija pēdējā nedēļas nogalē un nākamgad svinēs savu trīsdesmitgadi, pārstāvējušas grupas "Auļi", "Tautumeitas", koklētāja Laima Jansone un citi. Neraugoties uz pandēmiju, diezgan brīvos apstākļos un ar tūkstošiem lielu auditoriju festivāls notika arī pērn.

"Ko mēs gatavojam? Tā kā pamatā ir folkmūzika, tad mūsu "Raxtu raxtu" skaņdarbi, kur ir pamatā latviešu folkmūzika. Man liekas, ka ar to var vienmēr lepoties un dižoties tepat, mājās, un starptautiski. Un noteikti arī pāris skaņdarbi, ko paši esam rakstījuši, laika gaitā kas ir gan Latvijas klausītājiem iemīļoti, gan mums pašiem patīk spēlēt, un, cerams, arī igauņiem patiks," teic Kristīne Kārkle-Kalniņa.

Dienvidigaunijas mazpilsētā Vīlandē notiekošais festivāls ir viens no lielākajiem folkmūzikas festivāliem Ziemeļvalstīs, un to uzskata arī par vienu no labākajiem savā žanrā pasaulē. Šogad tas izceļ muzikālo sakņu un jauno talantu nozīmību tradīcijas turpināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti